2007'den Bugüne 92,348 Tavsiye, 28,226 Uzman ve 19,981 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pandemi Stresi ile Nasıl Baş Edilir?
YAZI #7535 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Merve SÜDEMEN | Yayın Kasım 2022
Stres, hayatımızda olmazsa olmazlar arasındadır. Sosyal bir varlık olan insanın çevresinde olup biten olaylara karşı kayıtsız davranması şüphesiz ki düşünülemez. Bu olaylar neticesinde de kişinin verdiği içsel tepkiler stres olarak adlandırılır. Peki, 1 yıldır devam eden pandemi etkisi ile yaşadığımız stres ile nasıl baş edebiliriz? İşte sizlere birkaç öneri:

Olumlu Düşünün
Yaşadığımız normal dışı olaylara karşı verdiğimiz normal dışı tepkiler normal kabul edilir, dolayısıyla kendinizi anormalmiş gibi etiketlemekten uzak durun.

Sosyal Destek Alın
Sarılmanın stres düzeyini azalttığı yapılan araştırmalar sonucu sabittir, yalnız olmadığınızı bilmekle birlikte yakın çevrenize sarılmayı, onlarla duygularınızı paylaşmayı ihmal etmeyin.

Sosyal Medya Kullanımına Dikkat
Sadece doğru kaynaklardan bilgi almalısınız, vaka sayıları vs gibi rakamları takip etmenin size bir faydası olmadığı gibi stres düzeyinizi arttırmada ciddi bir etkisi vardır aynı zamanda. Haberleri takip etmek yerine müzik dinlemeyi tercih edebilirsiniz.

Travmatik Olaylarla Yüzleşmek
Yaşadığınız olumsuz duyguların doğal olduğunu unutmamalı ve eğer travmatik olarak yaşadığınız olaylar varsa onlar hakkında bir başkası ile konuşmayı denemelisiniz.

Keyif Veren İşler Yapmak
Hayatta yapmaktan en çok hoşlandıklarınızın listesini çıkarın ve bu süreçte sürece uygun şekilde onları gerçekleştirmeye çalışın. Bu kimisi için yürüyüş yapmak, spor yapmak iken kimisi için yeni bir hobi edinmek veya var olan hobisi üzerinde kendini geliştirmek olabilir.

Günlük Yaşam Hislerini Bozmamak
Evde olduğunuzu bilseniz bile her gün sabah sanki bir yere yetişecekmiş gibi akşam aynı saatte uyuyup sabah aynı saatte uyanıp ekran başından yaptığınız işin başına geçmeden her zamanki gibi imajınıza gereken önemi vererek günlük yaşam rutininizin dışına çıkmamaya gayret edin.

Sosyalleşmek
Sosyalleşme, insan psikolojisinin iyi oluşunda oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Pandemi sürecine uygun olarak, çok sık ol(a)masa da, gerekli ve yeterli önlemleri alarak (örneğin açık havada maske ve mesafeli) sevdiğiniz, değer verdiğiniz, değer gördüğünüz insanlarla bir araya gelmek size iyi gelecektir.

Pandemi Sonrası Yapılacaklar Listesi
Pandemi sonrasında da hayata yeniden adapte olmakta güçlük çekebilir insan. Bu nedenle hem şimdi gerçekleştiremedikleriniz hem de pandemi sonrasında gerçekleştirmeyi planladıklarınız için yapılacaklar listesi oluşturun, zaman zaman bunları nerede/ nasıl/ kimlerle vs. yapacağınızı hayal edin. Ne de olsa hayal gücü sınırsız!

Bütün bu bahsettiğim ve bunlara benzer tüm önerileri uyguladığınız takdirde pandemi stresi ile baş etmekte zorlanıyorsanız bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ederim.

Sağlık ve sevgi ile…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Dnş.Merve SÜDEMEN
Aksaray (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Merve SÜDEMEN'in Yazıları
► Depresyon ile Nasıl Baş Edilir? Psk.Çiçek TARLA
► Okb Nasıl Tedavi Edilir? Psk.Serhat ÖNCÜLER
► Stresle Nasıl Baş Edilir? Psk.Romina KUYUMCUOĞLU
► Panik Atak Nedir? Nasıl Baş Edilir? Psk.Ebru GENÇKIRLI GÜLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,981 uzman makalesi arasında 'Pandemi Stresi ile Nasıl Baş Edilir?' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ruminasyona Dur Deyin! Kasım 2022
◊ Sen Dili, Ben Dili! Kasım 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:15
Top