2007'den Bugüne 92,348 Tavsiye, 28,226 Uzman ve 19,981 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sen Dili, Ben Dili!
YAZI #7534 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Merve SÜDEMEN | Yayın Kasım 2022
İletişim, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Peki, bu vazgeçilmez parçayı nasıl kullanıyoruz? Karşımızdaki kişiye iletmek istediğimiz mesajlarda ne söyleyeceğimizi düşündüğümüz kadar nasıl söyleyeceğimizi de düşünüyor muyuz? İşte sizlere çok basit ve hayatın her alanında kullanabileceğiniz etkili bir iletişim yöntemi: Ben Dili.

Ben diline geçmeden önce kendinize şu soruyu sormanızı istiyorum: Bir arkadaşınız/yakınınız/eşiniz veya çocuğunuz sizi sinirlendiren bir davranış sergiledi. Vereceğiniz tepki ne olurdu?

Somut bir örnekle devam edecek olursak; çocuğunuz oyuncakları salonun orta yerine dağıttı ve oynamıyor, bu durumdan çok rahatsızsınız, siz hangi cümleleri kurardınız?

‘’Kaç kere söyleyeceğim oyuncakları salona dağıtma diye?’’

‘’Çabuk oyuncaklarını topla!’’

‘’Oyuncaklarını toplamazsan sana çikolata yok!’’ vb. mi?

Yoksa:

‘’Oyuncaklarını salona dağıtmış olman beni üzüyor; çünkü salonda yürüyemiyorum, ayrıca oyuncaklarının üzerine bastığım takdirde hem ayağımı acıtmış olur hem de oyuncakların kırılmış olur’’ vb. mi?

İlk cümleler ‘’sen dili’’ ifadeleri, ikinci part cümleler ise ‘’ben dili’’ ifadeleri. Sen dili ifadelerinde karşı tarafı yargılama, anlaşılmama, kırıcı olma, aşağılama, öz benliğini zedeleme söz konusu iken, ben dili ifadelerinde karşı tarafı kırmadan, yargısız ve suçlayıcı olmadan anlaşılır bir şekilde kendi duygularını ifade etme söz konusudur.

Ben dilini daha yalın bir şekilde aklımızda tutmak için şu şekilde formülize edebiliriz: ‘’Senin bana…….yapmış olman, bana kendimi…….hissettirdi’’. Boşlukları o anki uygun davranış ve hislere göre doldurmak yeterli olacaktır. Ayrıca, sen dili ile ben dili kullanımının karşı tarafa etkisini, aynı durumlarda farklı tepkiler vererek deney yolu ile kendiniz de aradaki farkı kolayca fark edebilirsiniz.

Günümüzde evliliklerin son bulmasının ve anlaşmazlıkların olmasının temel sebeplerinden biri de etkili iletişim kurul(a)mamasıdır, eşlerin birbirine ‘’sen şöylesin, böylesin, sen de bana şunu yaptın vs.’’ gibi sözler sarf ederek iddialaşması iletişimin önündeki en büyük engeldir. Oysa ki sen dili kullanmak yerine ben dilini hayatımızın her alanına entegre etsek daha çatışmasız ve huzurlu bir ortamın oluşmasına katkı sağlarız hep birlikte.

Sağlık ve sevgi ile…
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Dnş.Merve SÜDEMEN
Aksaray (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Merve SÜDEMEN'in Yazıları
► Beş Sevgi Dili Psk.Bahar ERDEN
► 5 Sevgi Dili Psk.Meral KAYA
► Renklerin Dili Psk.Sümeyye ARSLAN
► Cinselliğin Dili Psk.Hülya MACİT
► İletişim ve Ben Dili Psk.Zehra BİNİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,981 uzman makalesi arasında 'Sen Dili, Ben Dili!' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ruminasyona Dur Deyin! Kasım 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:52
Top