2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendimi Tanımıyorum
YAZI #7543 © Yazan Psk.Dnş.Muhittin DAR | Yayın Kasım 2022
Kendimi Tanımıyorum
Ne güzel demiş Yunus Emre ;
“ İlim ilim bilmektedir,
İlim kendin bilmektir.
Sen kendini bilmezsen,
Ya nice okumaktır.”
İnsanın en önemli görevlerinden biri de kendini tanımasıdır. Kişi kendini tanımadan hayatı yaşayamaz, yaşadığı hayattan zevk alamaz. Kendi amaçlarını bilmeyen bireyler, başkalarının amaçlarına hizmet etmek zorunda kalarak istemediği bir hayatı yaşamak zorunda kalabilir. Her bireyde farklı bir potansiyel vardır. Farklı yönleri ve yetenekleri vardır. Gelişime açık yönleri, sınırlı yönleri… Peki bunları fark etmesi, kendini keşfetmesi gerekiyor.
Kendimi Nasıl Tanıyabilirim?
İnsanlar kendini tanımak için bir çaba harcamaları gerekebilir. ‘Ben buyum’ diyip kenara çekilmek, kendini sınırlandırmakla birlikte yeniliklerden de kaçmak anlamına gelir. Öncelikli olarak kişinin aşağıda yazan soruları kendine sorması gerekir.
• Kimim ben?
• Olumlu kişilik özelliklerim nelerdir? Olumsuz kişilik özelliklerim nelerdir?
• Ne yapabilirim? Hayallerim Neler?
• Yaşam amacım nedir? İlişkisel amacım nedir? Sosyal amacım nedir?
• Ekonomik amacım nedir? Ailesel amacım nedir?
• Sevdiğim şeyler ( hobiler, yemekler, kitap, aktivite, vb.) nelerdir?
• Sevmediğim şeyler nelerdir?
• Güçlü Yönlerim ve zayıf yönlerim nelerdir?
• Değer yargılarım nelerdir?
Bu soruların cevabı kendinizi daha iyi tanımaya yardımcı olacaktır. Kendini tanıyan kişiler kendini gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerleyebilirler. Yaşam kalitesi daha yüksek olup yaptığı çoğu aktiviteden zevk alırlar. Daha pozitif bir kimliğe bürünürler. Çevresindeki kişilere örnek olarak yol gösterici olabilirler.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Muhittin DAR Fotoğraf
Psk.Dnş.Muhittin DAR
Gaziantep
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Muhittin DAR'ın Makale ve Yazıları
► Kendimi Değiştiriyorum Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
► Kendimi Başarısız Hissediyorum Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Kendimi Değersiz Hissediyorum Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Kendimi Nasıl Yetiştirebilirim? Psk.Dnş.İsmail KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kendimi Tanımıyorum' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İnsan ve İletişim ÇOK OKUNUYOR Kasım 2022
► Aile ve Aile Sorunları Ağustos 2022
◊ Anı Yaşama Arzusu Kasım 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:52
Top