2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hipnoz ve Hipnoterapi
MAKALE #10890 © Yazan Uzm.Psk.Şahin UÇAR | Yayın Mayıs 2013 | 6,250 Okuyucu
Hipnoz, filmlerde görüldüğü gibi bir uyuma hali değildir. Filmlerde olduğu gibi, bireyler hipnoz anında kendinden geçmez ve uyumazlar. Hipnoz tam bir bilinçlilik halidir. Bilinenin aksine hipnoz deneyimi esnasında kontrolünüzü kaybetmezsiniz. Her zaman kendinizde ve her şeyin farkında olursunuz.

Hipnoz uygulamasının kanıtlanmış bir yan etkisi bulunmamaktadır. Kişiler hipnoz yaşarken bilinçli olduklarından uyanama- ma gibi bir durum söz konusu bile değildir. Her konuda her duruma yararlı olduğunu düşünmek ve sihirli bir yöntem olarak ta görmek doğru değildir.

Hipnoz uygulamasının doğru olmadığı nadir durumlar vardır. Bunlar Psikoz grubunda ki hastalar olarak bilinirler. Bunun dışında mental retardasyon, bellek bozulmasının yoğunlaşabildiği aizheimer gibi bazı rahatsızlıklarda uygulanması mümkün değildir denilebilir.

Sınav heyecanı yaşayan bir öğrencinin, sınavda yaşamaktan korktuğu endişe, başarısız olmaktan duyduğu kaygı ve endişeyi hipnoterapi yoluyla üstesinden gelmek mümkün olabilir. Bu durum her öğrenci için farklı seans sayısında sürebilir. Ergenler, sınav kaygısı yaşadıklarını çok fazla kabullenmek istemezler. Ancak sınav kaygısı yaşadıklarını şu belirtiler varsa anlayabilirsiniz. Başaramazsam şeklinde endişeleri olduğunu anlatabilir. Sık sık ders çalışmak üzere masaya oturduğu halde masa başında canı sıkılıyor olduğundan şikayet edebilir. Ya da yavaş yavaş artık ders çalışmaya başlayamadığını, sürekli bilgisayar başında ya da televizyondaki programlara, film ya da dizilere hayır diyemediğini fark edebilirsiniz. Agresif tavır ve tutumları olabilir. Ya da içe kapanma görülebilir. Bu veya benzer problemleri gözlemlediğiniz öğrenciniz varsa, öğrencinizin sınav kaygısı yaşadığından şüphe etmelisiniz. Ve çözüm için psikolojik danışmanlık merkezi’ne başvuruda bulunabilirsiniz.

Hipnoz ile uygulanan terapi şekline hipnoterapi denilir. Sınav kaygısı gibi durumlarda uygulanabileceği gibi başka birçok durumda da uygulanabilir. Örneğin korku ve endişelerde de bu durum uygulanabilir. Karanlık korkusu, asansör korkusu, açık alan korkusu, kapalı alan korkusu, yalnızlık korkusu, köpek korkusu, kedi korkusu, kabus görme korkusu, yükseklik korkusu ve daha birçok korku ve fobilerde hipnoz uygulanabilir ve olumlu sonuçlar alınabilir.

Anksiyete bozuklukları arasında yer alan panik atak, sosyal fobi, travma sonrası stres bozuklukları, genelleşmiş anksiyete gibi durumlarda da hipnoz uygulaması yapılabilir. Ve olumlu sonuçlar alınabilir. Panik atak toplumda giderek artan sayıda insanda görülen bir rahatsızlıktır. Beklentisel olarak her an başına kötü bir şey gelecekmiş gibi tedirginlik yaşar ve beklediği bu kaygı giderek başına gelecekmiş gibi yaşamaya başlar. Böylelikle hep tedirginlik ya da kaygıyla yaşar. Bu olumsuz döngüyü durdurabildiğimiz zaman “şimdi ve burada” ya odaklanmaya başlanır.

Cinsel sorunlarda da hipnoz kullanılabilir. Erkek cinsel sorunlarından sertleşme bozukluğu, erken boşalma, cinsel isteksizlik, orgazm olamama en sık karşılaşılan cinse sorunlar arasındadır. kadınlarda ise; en sıklıkla cinsel isteksizlik, orgazm olamama, vajinismus, ağrılı cinsel ilişki en sık karşılaşılanlardır. Cinsel sorunlar iki ana sebeple oluşabilir. birincisi fizyolojik nedenler ikincisi ise psikolojik sebepler olarak sıralayabiliriz. fizyolojik nedenli sorunlar için kadın doğum uzmanı ya da üroloji uzmanı hekimler tedavi için gerekli süreci uygulamaktadırlar. Psikolojik olan durumlar için ise; bir şekilde cinsel terapi ile düzeltilebilmektedir. Hipnoz ve hipnoterapi ile cinsel sorunlarda da yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hipnoz ve Hipnoterapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şahin UÇAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şahin UÇAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şahin UÇAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Şahin UÇAR
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi164 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şahin UÇAR'ın Yazıları
► Hipnoz ve Hipnoterapi Nedir? Psk.Dnş.Enes SEMİZ
► Türkiye’ de Hipnoz ve Hipnoterapi Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Psikoterapi ve Hipnoterapi Psk.Murat BİLİM
► Sınav Stresi ve Hipnoterapi Psk.Şahin UÇAR
► Hipnoterapi ile Panik Atak Tedavisi Psk.Fatih KİRİŞCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Hipnoz ve Hipnoterapi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlenmeden Önce Dikkat Aralık 2013
► Hipnoz ve Doğum Temmuz 2013
► Hipnoz Haziran 2013
► İş Stresi Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:34
Top