2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zihinsel Sığınakla Gelen Başarı
MAKALE #11652 © Yazan Psk.Deniz CEBEKAN | Yayın Kasım 2013 | 3,378 Okuyucu
ZİHİNSEL SIĞINAKLA GELEN BAŞARI
Herkesin dilindeki soru: “ Nasıl başarılı olurum?” Başarıya ulaşmak için kendimizi değişim doğrultusunda değiştirmemiz kaçınılmaz. Ancak çaba olmadan değişime uyum sağlamanın gerçekleşmesi mümkün değildir. Bizi kendimizden başka hiç kimse, bizim adımıza değiştiremez. Kendimizden başka hiç kimse, kendi olumsuzluklarımızı yok edemez.
Başarı için yeniden yapılanmanın temeli öz değerlendirmedir. Kendimizi tanıma, anlama başta olmak üzere başarıya ulaşmak için gerekenlerden hangilerine sahip olduğumuzun, başarıya ulaşmamızı engelleyen kusurlarımızın neler olduğunun bunları nasıl tolere edeceğimizin, var olan yeteneklerimizi nasıl geliştirip ortaya koyacağımızın farkında olmaktır.
Kendisini yeniden yapılandırmaya karar veren birey birinci aşamada; içindeki korkuları, kendisine zarar veren inançları, yanlış düşüncelerini, kusur ve zayıflıklarını keşfetmeli ve bunların nedenlerini ortaya çıkartmak zorundadır. İkinci aşamada ise; bireyin bilinçaltından bilinç düzeyine çıkan bu olumsuzlukları silmesi ve yerlerine kendisini mutluluk ve başarıya ulaştıracak doğru inanç ve düşünceleri yerleştirmesi gerekir. Yeni inanç ve düşüncelerin yerleşmesi sanıldığı kadar kolay ve kısa süreli değildir, yeni öğrenilenlerin, zihinsel alıştırmaların, düşüncelerin bıkmadan usanmadan defalarca tekrarlanması en etkili yöntemlerdendir. Bunu yapabilmek için özel bir zihinsel mekan oluşturmak, odaklanma ve benimsemeyi kolaylaştıracaktır. Bu belirlediğiniz zihinsel mekan, her türlü gerginlikten kurtulacağınız, kendinizle gerçek anlamda tanışacağınız bir mekan olacak ve yeniden motive olmak için kendinizi güdüleyebilmek için de zihinsel sığınak görevi görecektir.
Başarıya ulaşmak için gerekli olan niteliklerden hangilerine sahip olduğumuzu ya da başarıya ulaşmamızı engelleyen kusurlarımızın neler olduğunu araştırmaya başlamadan önce başarıya ulaşmada belirlenmiş anahtar kavramları benimsemek gereklidir. Kendimizi tanımak ve doğru hedefi belirlemenin yanı sıra inanmalı ve güçlü bir isteğe sahip olmalıyız. Yeteneklerimiz ve uğraştığımız konuya ilişkin gerekli tüm bilgilere sahip olmak özgüvenimizi arttırır. Bilgimizi düşünce ve hayal gücümüzle desteklemek önemlidir ve fark yaratır.
Etkin iletişim, insanların birbirlerini dinledikleri, anladıkları ve kendilerini başkalarına anlatabildikleri iletişim biçimidir, mutlaka etkin iletişim becerisi edinmeliyiz. Olumlu inanç, düşünce ve duygular doğrultusunda davranmanın yanı sıra, olumlu kişilerle beraber olmak çok önemlidir çünkü olumluluk da olumsuzluk da bulaşıcıdır. Olumsuz kişilerden uzak durup olumlu kişilerle beraber bulunmaya çabalarsak, olumlu inanç, düşünce, duygu ve davranışlar üretmemiz çok daha kolay olacaktır.
Şimdi bu yazıyı okudunuz ve bunlar hep bildiğimiz şeyler diye düşünmüş olabilirsiniz ancak bu “hep bildiğimiz şeyler” e rağmen, yakın zamanda yapılan araştırmalarda, başarı stres düzeyi yüksek ülkeler arasında Türkiye ilk sıralarda yer almaktadır. Stres, nükleer enerji ve benzerinin faydalı veya zararlı olmasının bize bağlı olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Karşılaştığımız başarısızlıklarda karalar bağlamak, hatayı dışarda aramak yerine, stresi kontrol etmeyi öğrenerek, motivasyon ve enerji aracı haline getirmeye çabalamalıyız. Esnek olmalı ve beden – zihin – ruh dengemize önem vermeliyiz. Kısacası, sadece bilmek yeterli değil- görüyoruz ki olmuyor-, kişisel gelişimimize önem vermeliyiz, kendimizi eğitmek için, hayatı neşeli, enerji dolu ve verimli hale getirmek için özel zaman ayırmalıyız ve çaba harcamalıyız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zihinsel Sığınakla Gelen Başarı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Deniz CEBEKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Deniz CEBEKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Deniz CEBEKAN'ın Yazıları
► Zihinsel Antrenman Osman URFA
► Zihinsel İstismarlar Psk.Serap DUYGULU
► Sporda Zihinsel Sağlamlık Psk.E.Cem ENGİN
► Zihinsel Antrenman ve Performans Psk.Fahri ŞAHİN
► Zihinsel Yetersizlik Nedir? Psk.Bilge AÇIKGÖZ
► Alkolle Gelen Şiddet Psk.Serpil KIZILTAŞ GÜNYÜZ
► Karşı Gelen Çocuk Psk.Evren Evrim ÖNAL
► Ruminasyon (Zihinsel Geviş Getirme) Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Zihinsel Sığınakla Gelen Başarı' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Süperkadın Sendromu Kasım 2013
◊ Sofra Savaşları Temmuz 2013
◊ Peri Masalı Aşk Romanı Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:53
Top