2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Sıkma-Diş Gıcırdatma
MAKALE #12651 © Yazan Dt.Songül MİRZAOĞLU | Yayın Mayıs 2014 | 4,570 Okuyucu
DİŞ GICIRDATMA VE DİŞ SIKMA

Stresle diş sağlığı arasındaki olumsuz ilişkinin özünde bruksizm yani diş gıcırdatma sorunu yatmaktadır. Bruksizmin sözcük anlamı uyku sirasında dişleri sıkmak, gicirdatmak ve çeneyi kenetlemektir. Diş gıcırdatma kişisel bir alışkanlık değil, çözümlenmesi gereken bir sağlik sorunudur. Bu dişleri sıkmak ve çeneyi kenetlemenin süresi ve şiddeti dişlerde oluşturduğu zararı belirler. Bazen dişlerin minesini çatlatacak boyutlara varabilir. Ayni zamanda diş köklerinde kistik oluşumlara, diş boylarında kısalmaya, dişlerin görünümünde ve diziliminde değişikliklere ve diş eti hastalıklarına neden olabilir. Çoğu zaman kişi geceleri dişlerini gıcırdattığını fark etmezken, kimi zaman da kendi diş gıcırdatma sesi ile uyanır. Diş gıcırdatma ve sıkma sorunu kişinin üzerindeki olumsuz psikolojik etkilere bağlı olarak gündüz de yaşanabilir. Eğer gündüz dişlerimizi sıkıp gıcırdatıyorsak, gece de bu davranışı sürdürdüğümüzden emin olabiliriz.


Sabah kalktığımızda dişlerimizdeki ağrı ve duyarlılık gece dişlerini gıcırdatıp gıcırdatmadığından emin olamayanlar için iyi bir ipucudur. Kimi durumlarda bruksizm baş ve çene ağrısına, çene de yorgunluk ve yutkunma güçlüğüne bile neden olabilir. Özellikle sakak ve yanak bölgesindeki kasların aşırı çalışması sonucu kas ağrıları ve baş ağrısına neden olabilir.


Çene ekleminde ağrı duyan ve hatta bu ağrıyı kulağında hisseden birçok kişi aslında gece diş gıcırdatma sorununun mağdurudur. Dişleri sıkma şurasında çene eklemindeki yastıkçıklar ezilerek zedelendiğinden ağri ve işlev bozukluktan ortaya çıkar. Kişi özellikle ısırarak bir şey yemeye çalıştığında daha fazla ağrı hisseder.


DİŞLERİ BİLE KIRIYOR


- Dişlerin çiğneyici yüzünde oluşan aşınma


- Dişlerde kırılma


- Dişlerde aşırı hassasiyet


- Diş etinin çekilmesi ve diş etinde aşınma.


- Dişlerde sallanma


- Yanaklarda tahriş


- Baş, çene ve boyun ağrıları


- Çene eklemlerinden gelen sesler


- Ağzı tam olarak açamama


- Yanaklarda oluşan tahrişler

Tedavi
Tedavinin amacı dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan "gece koruyucuları", diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucularının çoğunlukla tek başlarına yeterli olamayabilmektedir.

Bruksizm İçin Botoks

Botoks ya da Botulinum toksini, Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Botoks denen toksin, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salgılanmasını önleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı kaslar ya da organlar arasındaki iletimi keserek etki gösterir. Botoks kas dokusuna ya da başka bir dokuya zarar vermez. Sadece kasın kasılması için gereken sinyalin kasa ulaşmasını önler. Kasların kasılmasını önler.

Botox hemen hemen 20 yıldır dünyanın çeşitli yerlerinde tıbbi tedavilerde kullanılmaktadır. Önceleri göz tembelliği ve şaşılığın ameliyatsız çözümü, bazı boyun spazmlarının giderilmesi gibi durumlarda kullanılmaktaydı. Botoxun yüzkırışıklarını gidermek için kullanılmasına ise 10 yıl kadar önce başlanmış ve bu güne kadar milyonlarca kişi Botoxun bu etkisinden faydalanmıştır.
Yeni geliştirilen bir uygulamayla çiğneme kasına botoks uygulanarak diş gıcırdatmasından kurtulmak mümkündür. Yanak alt kısmında bulunan çiğneme kasına (masseter kası) belirli noktalardan yapılan botoks enjeksiyonu kastaki stresi ve aşırı çiğneme kuvvetini ortadan kaldırır. Kasta rahatlama sağlanır. Geceleri diş gıcırdatma, diş sıkma sorunu ortadan kalkar. Masseter kası çok güçlü bir kastır. Bu süreçte kasa herhangi bir zarar verilmediği gibi çiğnemeyle ilgili hiçbir sorun yaşanmaz. Hasta günlük yaşamında bunun etkilerini hissetmez. Sadece istenmeyen kasılmalar, kontrol dışı sıkmalar ortadan kalkar.
Bu uygulama sadece 5-10 dakikalık kısa bir randevuda yapılabilir, bazı kişilerde birkaç hafta sonrasında ilave enjeksiyon gerekebilir. Hastanın durumuna bağlı olarak, 6-9 ay sonrasında botoksun etkisinin geçmesine bağlı olarak tekrarlanması gerekebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Sıkma-Diş Gıcırdatma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Songül MİRZAOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun Yazıları
► Diş Sıkma ve Gıcırdatma Dr.Dt. Selin G. TOLUNAY KAYA
► Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma Dr.Dt. Emre BAYRAMOĞLU
► Diş Sıkma ve Gıcırdatma (Bruksizm) Dt.Burcu PEŞKİRCİOĞLU
► Diş Sıkma Dr.Dt. Nihat TANFER
► Diş Gıcırdatma (Buruksizm) PDF Dt.Emin Tamer MOLLA
► Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Dt.Erkut AKÇALI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diş Sıkma-Diş Gıcırdatma' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dental İmplant Ağustos 2016
► Diş Beyazlatma Ağustos 2016
► Diş Tedavisi Eylül 2014
► İmplant Eylül 2014
► Oral Hijyen Motivasyonu Eylül 2014
◊ Oral Diagnoz ve Radyoloji Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:05
Top