2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çene Eklemi Rahatsızlıkları
MAKALE #12689 © Yazan Dt.Songül MİRZAOĞLU | Yayın Haziran 2014 | 6,192 Okuyucu
Baş, yüz ve boyun ağrıları pek çok rahatsızlığın belirtisi olabilir. Bu rahatsızlıklardan en sık görüleni çene eklem rahatsızlıklarıdır. Bu tanımlama çene eklemi içi ve çiğneme kas rahatsızlıklarını içerir. Çene eklem rahatsızlığı düşünüldüğü gibi sadece eklemin içini ilgilendirmemektedir. Bu rahatsızlığın bulguları baş boyun bölgesini içeren kompleks bir alanda kendini gösterir.

Çene eklem rahatsızlıkları toplumda %33-86 oranında oldukça sık görülür ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilmektedir.
Çene eklem rahatsızlıkları ile ilgili en çok karşılaşılan klinik bulgular;
-Baş, yüz ve kulak ağrısı,
-Boyun ağrıları,
-Çene eklemi sesleri ve kısıtlı ağız açıklığıdır. Başlıca belirtileri olmamasına rağmen yutkunma ve çiğneme zorluğu, hafif duyma kayıpları ve bazı baş dönmeleri de görülebilmektedir.
Çene ağrılarının nedenlerini irdelemek gerekirse;
-Sistemik veya nörolojik hastalıklar,
-Diş sıkma ya da gıcırdatma,
-Pipo ısırma, tırnak yeme,
-Travmalar olabilir.
Bu rahatsızlık kompleks bir hastalıktır ve doğası tam anlamıyla anlaşılamamıştır.
Çene eklem rahatsızlıklarının tedavisi, ortopedik ve romatizmal hastalıklarda olduğu gibidir. Esas amaç, çene eklemi ve kas fonksiyonlarının düzenlenmesi, çiğneme rahatsızlıklarını arttıran veya tetikleyen nedenlerin ortadan kaldırılmasıdır.
Bilimsel araştırmalar tanısı doğru konmuş çene eklem rahatsızlıklarının yüzde 85’inin koruyucu tedavi yaklaşımlarıyla kontrol edildiğini göstermiştir.
En sıklıkla kullanılan tedavi yaklaşımı ağız içi ortopedik apareyler olarak karşımıza çıkar. Bu apareyler dişler üzerine yerleşmektedir. Aparey çene pozisyonunu değiştirebilen ortopedik bir yapıdadır. Tedavi süresi 6 ay-1 yıl arasında değişmektedir.
Fizik Tedavi Yaklaşımlari, bazen gerekebilmekte, kimi durumda aparey kullanımı ile birlikte uygulanması tercih edilebilmektedir.
İlaç Tedavisi, rahatsızlığın tipine göre başlangıç tedavisi ya da hastalık seyri boyunca dönemsel olarak kullanılabilmektedir.
Koruyucu uygulamaların yeterli gelmediği ilerlemiş eklem içi rahatsızlıklarda ise cerrahi girişimlerin uygulanması gerekmektedir.

Sağlıklı günler temennisiyle...

SIKLIKLA SORULAN SORULAR

1- Ağzımı açamıyorum, zorlayınca ağrı oluşuyor? Ne yapmalıyım?

Ağız açmada zorluk yaşıyorsanız veya açma sırasında ağrı meydana getiriyorsa çene eklemi rahatsızlıklarından birinden şüphelenmek gerekir. Bu durumlarda ağzınızı zorlayarak açmaktan kaçının ve çene eklemi hastalıklarında eğitim görmüş diş hekimine tanı konulması için müracaat edin.

2- Esnerken veya ağzımı çok açınca çenem çıkıyor? Ne yapmalıyım?
Ağız açıklığı fazla olduğunda çene ekleminin yuvasından çıkarak kapanmada zorluk oluşturur. Sık sık çıkan ve ağrı yapmayayan durumlarda ağız açıklığının fazla olmamasına dikkat etmek gerekir. Ani oluşan ve ağrılı durumlarda en kısa zamanda konuyla ilgili diş hekimini görerek yardım almak şarttır. Ağzınızı zorlıyarark kapatmaya çalışmak eklem içinde çeşitli harabiyetlere neden olabileceğinden dikkatli olunması şarttır.

3- Çene eklemi ve çiğneme kaslarındaki rahatsızlıklar neden olur? Nasıl belirtileri vardır?
Çene eklemi ve çiğneme kaslarındaki rahatsızlıkların nedenleri çok fazla oluduğundan bu gibi durumlarda çene eklemi rahatsızlıklarında eğitim görmüş diş hekimine müracaat edilmeli ve tanı konulduktan sonra tedavi edilmelidir. Baş yüz bölgesinde görülen ağrılar kaslardan, çene eklemi rahatsızlıklarından, nörolojik rahatsızlıklardan olabildiği gibi başka bölgelerden yansıyan ağrılardan da meydana gelebilir. Boğaz tümörleri, kalp hastalıkları gibi rahatsızlıkların erken belirtileri de bu bölgede ağrılar oluşturabildiğinden çene eklemi tanı ve tedavisi üzerine çalışmış kişilerce görülerek doğru tanı konulmasının sağlanması gereklidir.

4- Dişlerimi sıktığımı veya gıcırdattığımı nasıl anlarım? Çene eklemi ve kaslarımdaki sorunumla ilgisi var mı?
Diş gıcırdatmaları çoğunlukla ses meydana getirmediğinden uzun süre farkına varılmayarak, çiğneme sisteminde çeşitli problemlere neden olan bir rahatsızlıktır. Sabahları yüzünüzde yorgunluk şeklinde rahatsızlık, dişlerinizde basınç şeklinde hisler, ağız açmada hafif de olsa zorlu gibi şikayetler hissediyorsanız diş hekimine danışmanızda fayda vardır.
Çene eklemi veya çiğneme kaslarıyla ilgisi olabileceği gibi bazı baş ağrılarını da tetiklediği tanımlanmıştır.

5- Yemek yerken tıkırtı sesleri duyuyorum nedeni nedir?
Çene ekleminden gelen sesler genel olarak eklem içindeki kıkırdağı (disk) yerinde tutan bağların uzamasından olabileceği gibi, çene eklem kemiğindeki dejenerasyon nedeniyle de oluşabilir. Nedenleri çok fazla olan bu bulgunun çene eklemi eğitimi görmüş diş hekimi tarafından muayene sonucu tanımı yapılmalı ve gerekiyorsa en kısa zamanda tedavisine başlanmasında yarar vardır.

6- Doktorum ameliyat dedi. Olmalı mıyım?
Çene eklem rahatsızlıklarının tedavisinde cerrahi tedavilerin oranı %5 olarak saptanmıştır. Cerrahi olmayan metodlar etkisiz olduğunda ve ağrı ya da disfonksiyon orta derece-şiddetli ise cerrahi müdahale endikedir. Ağrısız ve fonksiyonun iyi olduğu durumlarda da önleyici tedavi olarak kullanılmamalıdırlar.
7- Doktorum dişlerimdeki yanlış kapanışın, eklem problemine yol açtığını ve düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Sorunlarım bu şekilde çözülür mü?
Dişlerin kapanış şeklinin çene eklem rahatsızlıklarına neden olduğu düşüncesi çok eskiden beri var olan ancak bilimsel verilerle desteklenmediği için güncelliğini kaybeden bir konudur. Geri dönüşümsüz tedavi metodlarından (kaplamalar, diş aşındırmaları, ortodontik tedavi, ortognatik cerrahi vb.) kaçınılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çene Eklemi Rahatsızlıkları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Songül MİRZAOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun Yazıları
► Çene Eklemi Rahatsızlıkları Dr.Dt. Selin G. TOLUNAY KAYA
► Çene Eklemi Tedavisi Dr.Dt. Uygar BAKŞİ
► Çene Eklemi Bozuklukları Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
► Çene Eklemi Hastalıkları Dt.Mesut MUTLU
► Çene Eklemi Problemleri ve Tedavisi Dr.Dt. Serdar GÖZLER
► Fonksiyonel Çene Ortopedisi Dt.Ayşe GÜR
► Çene Cerrahisi ve 20 Yaş Dişleri Dt.Murat TOPALOĞLU
► Box Teknik - Yapay Çene Ameliyatı Dr.Dt. Nihat TANFER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çene Eklemi Rahatsızlıkları' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dental İmplant Ağustos 2016
► Diş Beyazlatma Ağustos 2016
► Diş Tedavisi Eylül 2014
► İmplant Eylül 2014
► Oral Hijyen Motivasyonu Eylül 2014
◊ Oral Diagnoz ve Radyoloji Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:37
Top