2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tavşanlar Yıllardır Hayatımızdaki Koca Kulaklı Sevimli Hayvanlar
MAKALE #16422 © Yazan Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU | Yayın Mart 2016 | 7,986 Okuyucu
Bu yazımda sizlere bu sevimli koca kulaklı hayvanların, beslenmesi, bakımı ve dikkat etmeniz gereken konular hakkında bilgi vereceğim.

Tavşanları kendinize alıştırmak

İnsanla çok kolay dostluk kuran ve çok çabuk alışan tavşanları kendinize alıştırmak için size birkaç basit tavsiyede bulunacağım.

Öncelikle tavşanınız karnı açken sevdiği maydanoz, elma, havuç gibi yiyecekleri elinizden yedirebilirsiniz. Bu hareket sizin ona yaklaşmanız ile besin arasında bir bağlantı kurmasına neden olacaktır.

Kafesi içindeki tavşanı çok yavaş ve acele etmeden tutmalısınız. Tutarken hemen her zaman göğüs bölgesinden, koltuk altından kavrayarak tutmalı diğer elinizi de arka ayakları ve poposunun altına avucunuz açık olarak koymalısınız. Tabi fazla sıkmadan ama elinizden de düşürmeden dikkatli kavramalısınız. Tavşanlar kucaktan düşerse kırıklar ve felçler oluşabilir.

Elinize aldığınız guinea pigi TV izlerken vb göğsünüzün üzerine koyarsanız ve kulakların çevresini okşarsanız size alışması yolunda büyük mesafe alabilirsiniz.

Tavşanınızın bulunduğu odada ışığı aniden açmak, ani ve yüksek ses çıkarmak çok fazla paniklemelerine ve alışmasında kat ettiğiniz aşamada gerilemeye neden olabilir.
Evin içinde tavşanınızı kısa sürelerde ve siz yanındayken serbest bırakabilirsiniz. Ama yalnız bırakmanız kablo ve diğer eşyalarınızı kemirmesi açısından sakınca oluşturur.

Tavşanlarda tuvalet eğitimi

Tavşanlar kafeslerinde her zaman tuvaletlerini köşelere yaparlar. Geniş alanlarda ise alçak içine girebileceği kaplara talaş vb ve kafesinden daha önce yaptığı dışkısından ve ıslak talaşlardan az miktarda koyarsanız tuvaletini içine yapmayı öğrenebilir.

Tavşanları açık havaya çıkarma

Tavşanları içinden kaçamayacakları özel çitlerle bahçeye havalandırmaya çıkarmanız yararlıdır. Ama soğuktan ve , aşırı sıcak ve güneşten korumalısınız.. Çiti koyacağınız yeşil alandaki otlara dikkat etmelisiniz. Yememesi gereken çeşitler olmamalı ve ilaçlama yapılmamış olmalıdır.

Tavşanlarda beslenme kuralları

Tavşanınızın sağlıklı ve uzun bir ömür sürmesi, ,tüy,kas,eklem, kemik vb tüm vücudunun sağlıklı kalması, enerjisinin pozitif olması ve mutlu olması, yaşlılığını daha az problemli geçirmesi vb her konuda daha iyi olabilmesi için beslenme konusu çok önemlidir.

Tavşanlar bildiğiniz gibi otçul hayvanlardır. Evlerde evcil hayvan olarak beslenen tavşanlarımıza sadece yeşillik, sebze ve meyve verirsek onların ishal olmalarına neden olabiliriz. Tavşanlar için ishal, birden oluşması, hızlı seyretmesi ve ölüme kadar giden riskler yaratması açısından çok ciddi bir hastalıktır.

Tavşanlarınızın ishal olmaması için kuru gıdaların her zaman bolca ve sınırsız olarak tüketmelerini sağlamalıyız. Her zaman önünde bolca kuru gıda bulunan tavşanlarda en başta ishal sorunun görülme ihtimali çok azaldığı gibi aynı zamanda daha dengeli ve eksiksiz beslenmiş olurlar.

Tavşanlara verebileceğimiz kuru gıdalar nelerdir:
1- Çayır otu dediğimiz daha çok atlar için hazırlanan kuru otlar
2- Saman
3- Hindiba, ebegümeci, dut yaprağı, mısır yaprağı, çimen vb yaş olarak da tüketilen otların kurutulmuşları
4- Tavşanlara verilebilecek buğday, mısır, arpa gibi tahıllarla, bezelye, bakla gibi baklagillerin uygun oranlarında karışımından oluşan yemler
5- Meyve ve sebzelerin uygun şartlarda kurutulmuşları ve keçi boynuzu vb kuru gıdalar
6- Bir çok tahıl ve kuru gıdanın karışımından oluşan ithal veya yerli pelet yemler
Tüm bu kuru gıdaların güvenilir yerlerden alınması gerekmektedir. Aksi taktirde farelerin bulunduğu bir depodan gelen yemlerde tavşanınıza hatta size geçebilecek hastalıklar bulunabilir. Özellikle küflü yemler son derece riskli Aflatoksin içerir ve zehirlenmeye neden olur. Bu yemlerin güvenilirliği konusunda da veteriner hekiminize danışabilirsin

Tavşanım obez olmasın

Tavşanlara evdeki hayatında dar kafeslerde baktığımızda ve beslenmesine dikkat etmezsek zamanla kilo almaya başlar ve sağlık sorunları yaşar. Beslenmesi sırasında ekmek, bisküvi vb doğal olmayan besinleri hiç vermemeliyiz. Öğünlerinde her zaman saman, kuru yonca, pelet yemler, sebze ve meyveleri aynı anda verirseniz hem şişmanlamaz hem de sindirim sistemi problemi yaşamaz. Özellikle saman içindeki selülozu sindiren selülozik bakteriler hem tavşanın doğru beslenmesini hem de yararlı bakterilerin üremesini sağlar. Ayrıca saman sindirim sitemi içindeki tüy topaklarının toplanmasına ve dışkıyla kolayca atılmasına da yardımcı olur.

Doğa harika besinleri ile sizleri ve dostlarınız bekliyor

Eğer evinizde tavşan, guinea pig veya iguana besliyorsanız bu mevsim onlar için inanılmaz besin seçenekleri ile dolu bir mevsimdir. Doğal alanlarda hindiba, labada, ebegümeci, ıtır, gelincik vb gibi yenen otlar coştular. Eğer otlardan anlıyorsanız bu dönemi hem otçul hayvanlarınız beslenmesi için hem de sofranızın birbirinden lezzetli, vitaminli ve yararlı otlarla dolması için değerlendirebilirsiniz. Onları bizim beslememiz demek seralarda yetişmiş sebze ve meyveler mahkum etmemiz demek değildir.
Tabi tavşanınıza bahsettiğim otları verecekseniz her zaman hatırlattığım gibi kuru ot ve diğer kuru gıdalarını ihmal etmemelisiniz. İki grup yiyeceği birlikte yediklerinde ve yeşil olanları alıştıra alıştıra verirseniz ishal vb gibi beslenme sorunları yaşamazsınız. Hadi çıkın kırlara! Doğa harika besinleri ile sizleri ve dostlarınız bekliyor!

Tavşanlarda yenebilen otlar ve beslenme tavsiyeler


Yenebilen otlar diye tanımladığımız ot grupları içinde genelde çok sert olmayan otları tercih etmek mantıklı olacak! Bunları da gruplamak istiyorum.1.grup: Hiç korkmadan bolca verebilecekleriniz: Hindiba ve yeşil çayır otları2,grup : hindiba kadar olmasa da her bir tavşana günde iki defa birer sapıyla 2 yaprak verebileceğiniz: Ebegümeci, leylek gagası, kapurcak(Gelincik), çıngırak otu, yabani yulaf, yabani fiğ-3.grup: daha az miktarda yani sabah akşam birer yaprak verebileceğiniz: Labada, semiz otu, kuzu kulağı, dut yaprağı, arapsaçı(Rezene), acı yonca(yabani yonca-beyaz veya pembe çoklu çiçek açar) dereotu ve maydanoz da aynı şekilde sabah akşam birer sap verilebilir.

Sebze ve meyveleri düşünürsek:

Bu az verilecekler grubuna şu meyve ve sebzeleri de katabiliriz:-kereviz kökü ve yaprağı-ıspanak-pazı-şalgam- turp-brokoli-karnabahar-ayva-karpuz-kavun-kırmızı biberi de ekleyebiliriz(bu sebzelerden kökleri ilk defa veriyorsanız bir kesme şeker boyutunda-daha sonra normal mönüde 2 kesme şeker boyutunda her günlük mönüye katabilirsiniz.Yeşil kabak her zaman lifli olması ve su tutması nedeniyle mönüde normal miktarda bulunabilir.Yeşil tatlı biber, dolmalık biber, elma ve kabak yeşil otu bol verdiğiniz zamanlarda günde 1 kere, yeşillik yoksa veya günde bir kere verecekseniz- sabah yeşillik akşam sebze meyve karışımı verilecek.

Labada-pazı-ıspanak benzer gruba girer ve taze olarak yazdığım kadar sadece bir seçenek verilebilir. Yani örnek verirsek yazdıklarımdan aynı anda bir yaprak ıspanak+bir yaprak pazı+bir yaprak labada verirseniz fazla gelir. Labada vb otları gölgede iyice kurutursanız o zaman korkmadan mönülerine daha fazla katabilirsiniz.
Bu tip bir mönü de bildiğiniz ama yine uyarmak istediğim en önemli konu her zaman önünde kuru çayır otu, kuru tahıl veya palet yem, saman bolca bulunmalıdır. Ancak o zaman bu kadar çeşit yeşilliği, meyve ve sebzeyi korkmadan verebilirsiniz.
Hiç vermemeniz gerekenler grubundaki en önemli besin kırmızı lahanadır. Tavşanlarda geri dönüşsüz ishallere neden olabilir. Tabi düşündüğünüzde kara lahana gibi, pancar kök ve yapraklarını da ben riskli buluyorum. Aslında yazmaya gerek yok ama patates kabuğu ve çiğ patates de çok tehlikelidir. Özellikle kabuklara yakın bölgedeki gossipol alkoloidi tavşanlar dahil tüm çiğ tüketen canlılarda ciddi zehirlenme tehlikesi yaratır.Deniz börülcesi, Brüksel lahanası, lahana, hardal otu, roka, tere bence hiç verilmemelidir. Özellikle sıcak yaz günlerinde bazen günde 3-4 defa tutam tutam sabahları taze topladığım otları oranlarına dikkat ederek veriyorum. Ayrıca sıcakta susuz kalmamaları için günde birkaç defa yeşil ot, sebze vermenizin yanında suluklarını da sık sık tazeleyip doldurmalısınız.

Tavşan kafeslerinin bakımı

Tavşanların kafes temizliğinde deterjan kullanmak risklidir. Eğer çok mecbur kalır da kullanırsak çok iyi bir şekilde durulamalıyız. Çünkü bu hayvanlar kimyasal maddelere karşı aşırı duyarlıdırlar. Temizlenen kafeslerin tabanına gazete kağıdı vb boyalı kağıtlar koymamalıyız. En güzel altık ambalajlı sıkıştırılmış olarak satılan ağaç talaşıdır. Kemirgenlerinize suluk astığınız zaman idrar miktarı artacağı için ıslanan talaşlarını hemen değiştirmelisiniz. Nemli, ıslak ve dışkı ile kirlenmiş altlık hastalık için birincil etkendir.

Tavşan tüylerini yutarsanız ameliyat olmak zorunda kalmazsınız.

Ayrıca köpek kedi kılını da yuttuğunuzda da ameliyat olmak zorunda kalmazsınız. Kedi ve köpeklerin tüylerinden hasta olma konusunda en çok düşünülen konuda halk arasında ''tüyden kist olma hastalığı'' diye adlandırılan kistidatik, echinecoc tenyasının neden olduğu bir hastalıktır. Asla kedi ve köpek tüyünden kist olmaz. Kisti yapan köpeğin tüylerine bulaşan bu tenyanın yumurtasının bir şekilde ağız yolu ile alınmasıdır. Bu yumurtalar son derece dayanıklıdır. Ve bu hastalığa yakalanmak için ille de kedi köpek beslemeniz gerekmez. Bu hastalığı bulaştıran tenyaların köpeğinizde yaşamamsı ve sizde hastalık(Kist) oluşturacak olan yumurtalarını saçmaması için düzenli olarak Veteriner Hekiminize giderek uygun enjeksiyonlarla bu tenyanın kedi ve köpeğinizde olmasını engellemelisiniz.

Bu tenya tavşanda olmaz. Tavşanlar bizimle bu tenyanın konakçıları olarak bizimle ve diğer otçul hayvanlarla aynı zincirdedirler. Köpek ve kedilerin yeşillik ve sebzelere bulaşabilen yumurtalarını biz veya tavşan yutarsa o zaman kistler oluşabilir. O yüzden parazit kontrolleri yapılmayan köpeklerin dışkılarını gördüğünüz yerlerden ya ot vb toplamayın yada topladığınız otları yıkayıp kurutup kullanın.

Zaten Veteriner Hekiminizin görevlerinden birisi , evinize ve yakınıza aldığınız bu evcil hayvanlardan size bir mikrop bulaşmasını engellemektir. Biz kliniğimizde Tavşan ve guinea pigler için periyodik 3 ayda bir iç ve dış parazit uygulaması yaparak hem onun hem de sizin daha sağlıklı kalmanızı sağlamaya çalışıyoruz.

Tavşanlarda diş problemi çok önemlidir!

Tavşanlar evcil olarak kafes ve ev ortamında beslendiklerinde yaşları ilerledikçe dişlerde aşırı uzama ve çapraz diş formu oluşabilir. Bu şekilde dişleri deforme olan tavşanlar beslenmekte aşırı güçlük çekerler ve önlem alınmazsa gittikçe eksik beslenme sonucu birçok hastalığın oluşumuna vesile olabilirler. Doğada tavşanlar ağaç kütükleri ve diğer sert sebze köklerini kemirirlerken dişleri aşınır ve bu tip bir problem yaşamazlar. Evcil tavşanımızın da bu problemi yaşamaması için kafesinde her zaman bolca kuru çayır otu ve Dut, asma vb meyve ağaçlarının kalın dallarını koymalıyız ve özellikle yaşı ilerleyen tavşanımızı sık sık veteriner hekime kontrole götürmeliyiz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tavşanlar Yıllardır Hayatımızdaki Koca Kulaklı Sevimli Hayvanlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Kutlu DAYIOĞLU Fotoğraf
Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi222 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun Yazıları
► Hamilelik ve Evcil Hayvanlar Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
► Sahipsiz Hayvanlar Sorunu ve Veteriner Hizmetleri Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Evde Beslenen Bazı Egzotik Hayvanlar Vet.Hek.Bora BİLGİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Tavşanlar Yıllardır Hayatımızdaki Koca Kulaklı Sevimli Hayvanlar' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık ÇOK OKUNUYOR Nisan 2013
◊ Bu da Bir Akrep Macerası Haziran 2017
◊ Pisipisi Otu Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:19
Top