2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Guinea Piglerde Beslenme ve Sindirim Sistemi
MAKALE #11067 © Yazan Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU | Yayın Haziran 2013 | 40,455 Okuyucu
Guinea pigler sindirim sistemlerinde özellikle secum dediğimiz barsak bölümünde türlerine özel bir microfolara barındırırlar. Bu mikroorganizma kültürü guinea pigin kendisi gibi benzer diğer otçullarda olduğu gibi selülozu sindirmesine ve böylece saman, kuru ot vb bitkisel içerikleri parçalayarak kompenentlerine ayırırlar ve guinea pigin kullanabileceği hale getirirler. Yani bir nevi mikrobiyal sindirim yaparlar. Zaten guinea pig vb otçul hayvanlarda bu mikrofloranın bozulması durumunda ishaller ve geriye dönüşsüz patojen mikroorganizmaların iyi huylu iş gören floraya baskın gelmesi ile öldürücü hastalıklar oluşur. Bu durumda da doğru antibiyotiklerle floraya zarar vermeden patojen mikroorganizmaları baskılayan tedaviler yaparak ayrıca ek olkarak pre-biyotikler ve pro-biyotikler vererek guinea piglerin sindirim sisteminin normal floraya kavuşmasını ve iyileşmesini sağlamaya çalışırız.

Guinea piglerin sindirim sistemindeki mikrobiyal sinidirimde görev yapan mikroorganizmaların doğru sayıda kalması için kaba yem dediğimiz özellikle samanın ve diğer kuru otların bol ve sınırsız şekilde verilmesi gerekir. Sadece tahıllarla beslenen guinea piglerde uzun süre yaşarlar ama belli bir zamandan sonra sindirim sisteminde bu kaba yem içindeki selülozu sindiren mikroorganizmaların sayısı ciddi oranda düşer ve guinea pig beslenmesinde ve yaşamasındaki en önemli olay olan mikrobiyal sindirimi yapamaz hale gelir. Sindirim sistemindeki yararlı mikroorganizmalar düşmesi demek aslında toplam mikroorganizma oranında azalması demektir. Bu da her an aniden bu oran içindeki patojenlerin ortamı ele geçirmesine ve ani ishallerin, köpüklü pis kokulu ishallerin oluşmasına neden olur. Bu şekilde oluşan enfeksiyonlar çoğu zaman guinea piglerde çok hızlı seyreder ve sindirim sisteminde ciddi tahribatlara neden olarak ya ani (akut) ölümlere ya da bir türlü iyileşmeyen ishallere neden olurlar.

Bu mikrofolaranın bozulmasında en büyük etkenlerden birisi de selülozik mikroorganizmaların (selülozu yani saman vb kaba yemi sindiren) bir işlev görmediği çok kolay sindirilen ekmek, kek vb besinlerin verilmesidir. Ekmek vb verilmesi yararlı mikrofloranın gerilemesine ve toplam mikroorganizma oranında az sayıda kalmasına neden olur.

Unutulmamalıdır ki yeşilliklerin fazla verilmesi de bazen mikroflorayı bozabilir. Çünkü yeşil besinler sindirilmeden vücut sıcaklığında hızla çürüme ve kokuşma eğilimindedir. İçerikleri nedeniyle bazen gaz oluşturabilirler.

Guinea piginizin sindirim siteminin iyi çalışması için dikkat etmeniz gerekenler:
1-Saman-Kuru ot her zaman önünde ed-libitum(yani sınırsız) bulunacak. Asla eksik kalmayacak gün içinde sürekli yiyecekler.
2-Yeşillik, sebze vermeden önce kuru ot, saman ve kuru tahıl vb kapları kontrol edilecek varsa bile az da olsa ekleme yapılarak guinea pigin ilgisi çekilip bunlardan yemesini sağlanacak. Ancak kuru ot vb yedikten 10-15 dk sonra yeşillik, sebze ve meyve verilecek. Böylece sindirim sisteminde bu yaş gıdalar tek başlarına bir porsiyon oluşturmayıp kuru ot vb ike karışarak sinidirim bölümlerine hareket edecekler. Bu şekilde en iyi, en verimli ve en sorunsuz sindirim oluşabilecek.
3-Hiçbir zaman, ekmek, pasta börek vb guinea piglerinde doğasında olmayan besinler verilmeyecek. Bu hayvanlar her ne kadar evcilleştirilmiş de olsalar yine de Bazı özellikleri doğadaki guinea piglerle aynı kalmıştır. Bunların en başında da sindirim sistemi ve beslenme özellikleridir.
4-Sebze, meyve ve yeşillikleri buzdolabından çıktığı gibi değil, oda sıcaklığında biraz bekletip vermelisiniz.
5-Hiçbir zaman, bozulmuş, çürük, siyahlaşmış, küflenmiş kuru veya yaş bir gıdayı guinea piginize vermemelisiniz.
6-Kuru otu mümkün olduğu kadar otluklarda, samanı ve tahıl karışım yemlerini devrilmeyen kaplarda vermelisiniz ve eğer zemine dökülen ve dışkısı özellikle idrarı ile nemlenen kuru gıdalar olursa kafesinden uzaklaştırmanız iyi olur.
7-Yaş gıda dediğimiz meyve, sebze ve yeşillikleri guinea piginize çok fazla miktarlarda bir anda vermemelisiniz. Günde 2-3 defa yaş gıda beslemesi yeterlidir. Kefesi,ne koyduğunuz yaş gıdalarında özellikle yaz aylarında tüketilmeyen kısımlarını kararıp çürümeden eskimeden kaldırmalısınız.
8-Guinea piginizi acaba şunu da yer mi diye merak edip değişik şeyler yedirmeye çalışmayın unutmayın kliniğimize gelen ishal olmuş ve bazen kaybettiğimiz guinea piglerin çoğunun geçmişinde bu tür denemeler vardır.
9-Kuru ot, saman, tahıl karışım ve talaşı güvendiğiniz yerlerden alınız. Fare ve sıçanların gezdiği bir depo veya marangozhaneden alınan bu tür ürünler başta paratüberküloz olmak üzere bir çok kemirgen hastalığını guinea piglerinize bulaştırabilir.
Dostunuzu nasıl besleyeceğinizi veteriner hekiminize mutlaka danışınız.
Kedi ve köpeklerinizin ve diğer tüm evcil hayvanlarınızın sağlıklı ve uzun bir ömür sürmesi, ,tüy,kas,eklem, kemik vb tüm vücudunun sağlıklı kalması, enerjisinin pozitif olması ve mutlu olması, yaşlılığını daha az problemli geçirmesi vb her konuda daha iyi olabilmesi için beslenme konusu çok önemlidir. Veteriner hekiminiz diş hastalıkları,cerrahi, iç hastalıkları,psikoloji vb her türlü sağlık probleminde size nasıl danışmanlık yapıyorsa, aynı zamanda diyetisyen olan hekiminize dostunuzu nasıl besleyeceğinizi sormayı unutmayız

Guinea piglerde yenebilen otlar ve beslenme tavsiyeler

Yenebilen otlar diye tanımladığımız ot grupları içinde genelde çok sert olmayan otları tercih etmek mantıklı olacak!
Bunları da gruplamak istiyorum.
1.grup: Hiç korkmadan bolca verebilecekleriniz: Hindiba ve yeşil çayır otları
2,grup : hindiba kadar olmasa da her bir tavşana günde iki defa birer sapıyla 2 yaprak verebileceğiniz: Ebegümeci, leylek gagası, kapurcak(Gelincik), çıngırak otu, yabani yulaf, yabani fiğ
3.grup: daha az miktarda yani sabah akşam birer yaprak verebileceğiniz: Labada, semiz otu, kuzu kulağı, dut yaprağı, arapsaçı(Rezene), acı yonca(yabani yonca-beyaz veya pembe çoklu çiçek açar) dereotu ve maydanoz da aynı şekilde sabah akşam birer sap verilebilir.
Sebze ve meyveleri düşünürsek:
Bu az verilecekler grubuna şu meyve ve sebzeleri de katabiliriz:-kereviz kökü ve yaprağı-ıspanak-pazı-şalgam- turp-brokoli-karnabahar-ayva-karpuz-kavun-kırmızı biberi de ekleyebiliriz(bu sebzelerden kökleri ilk defa veriyorsanız bir kesme şeker boyutunda-daha sonra normal mönüde 2 kesme şeker boyutunda her günlük mönüye katabilirsiniz.Yeşil kabak her zaman lifli olması ve su tutması nedeniyle mönüde normal miktarda bulunabilir. Yeşil tatlı biber, dolmalık biber, elma ve kabak yeşil otu bol verdiğiniz zamanlarda günde 1 kere, yeşillik yoksa veya günde bir kere verecekseniz- sabah yeşillik akşam sebze meyve karışımı verilecek.
Labada-pazı-ıspanak benzer gruba girer ve taze olarak yazdığım kadar sadece bir seçenek verilebilir. Yani örnek verirsek yazdıklarımdan aynı anda bir yaprak ıspanak+bir yaprak pazı+bir yaprak labada verirseniz fazla gelir. Labada vb otları gölgede iyice kurutursanız o zaman korkmadan mönülerine daha fazla katabilirsiniz.
Bu tip bir mönü de bildiğiniz ama yine uyarmak istediğim en önemli konu her zaman önünde kuru çayır otu, kuru tahıl veya palet yem, saman bolca bulunmalıdır. Ancak o zaman bu kadar çeşit yeşilliği, meyve ve sebzeyi korkmadan verebilirsiniz.
Hiç vermemeniz gerekenler grubundaki en önemli besin kırmızı lahanadır. Guinea piglerde geri dönüşsüz ishallere neden olabilir. Tabi düşündüğünüzde kara lahana gibi, pancar kök ve yapraklarını da ben riskli buluyorum. Aslında yazmaya gerek yok ama patates kabuğu ve çiğ patates te çok tehlikelidir. Özellikle kabuklara yakın bölgedeki gossipol alkoloidi guinea pigler dahil tüm çiğ tüketen canlılarda ciddi zehirlenme tehlikesi yaratır. Deniz börülcesi, patlıcan, Brüksel lahanası, lahana, hardal otu, roka, tere bence hiç verilmemelidir.

Guinea pigleri beslerken su vermeli miyiz?

Bu hayvanların doğada yaşadıkları iklim ve habitatı incelerseniz ve benzeri diğer kemirgenlerinde doğada yaşadıkları ortamları iyi incelersek zaten su ihtiyaçlarını tamamen yukarıda yazdığım besinlerden sağladıklarını görürsünüz.
Ama yinede uyarıyorum; Eğer guinea piginize düzenli ot, sebze ve meyve veremeyecekseniz kafeslerindeki suluğu çıkarmayınız. Suluklara da kesinlikle damacana dediğimiz güvenilir sulardan kullanmalısınız. Damacana su her zaman sürpriz ishallerden korunmada bir önlemdir. Siz çeşme suyu içmiyorsanız dostunuzda içmemelidir.
Guinea piglerde kuru gıda hayat kurtarır
Guinea pigler bildiğiniz gibi otçul hayvanlardır. Evlerde evcil hayvan olarak beslenen guinea piglerimize sadece yeşillik, sebze ve meyve verirsek onların ishal olmalarına neden olabiliriz. Guinea pigler için ishal, birden oluşması, hızlı seyretmesi ve ölüme kadar giden riskler yaratması açısından çok ciddi bir hastalıktır.
Guinea piglerimizin veya tavşanlarımızın ishal olmaması için kuru gıdaların her zaman bolca ve sınırsız olarak tüketmelerini sağlamalıyız. Her zaman önünde bolca kuru gıda bulunan guinea pig ve tavşanlarda en başta ishal sorunun görülme ihtimali çok azaldığı gibi aynı zamanda daha dengeli ve eksiksiz beslenmiş olurlar.
Guinea piglere verebileceğimiz kuru gıdalar nelerdir:
1- Çayır otu dediğimiz daha çok atlar için hazırlanan kuru otlar
2- Saman
3- Hindiba, ebegümeci, dut yaprağı, mısır yaprağı, çimen vb yaş olarak da tüketilen otların kurutulmuşları
4- Guinea piglere verilebilecek buğday, mısır, arpa gibi tahıllarla, bezelye, bakla gibi baklagillerin uygun oranlarında karışımından oluşan yemler
5- Meyve ve sebzelerin uygun şartlarda kurutulmuşları ve keçi boynuzu vb kuru gıdalar
6- Bir çok tahıl ve kuru gıdanın karışımından oluşan ithal veya yerli pelet yemler

Tüm bu kuru gıdalarıngüvenilir yerlerden alınması gerekmektedir. Aksi taktirde farelerin bulunduğu bir depodan gelen yemlerde guinea piginize hatta size geçebilecek hastalıklar bulunabilir. Özellikle küflü yemler son derece riskli Aflatoksin içerir ve zehirlenmeye neden olur. Bu yemlerin güvenilirliği konusunda da veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Guineapiglere marul vermeyin

Guinea piglerin beslenmesinde bir çok sebze ve meyve verilebilirken marul fazla su içerdiği ve besin değerinin çok düşük olması nedeniyle beslenme menüsünde olmamalıdır.
Bunun dışında patates ve patates kabuğu, kırmızı lahana, pancar gibi besinler guinea piglerde geriye dönüşsüz ishallere neden olabilir ve dostunuzu kaybedebilirsiniz.
Domates, turp, brokoli, karnabahar, kavun karpuz ise çok az miktarlarda verilmelidir.
Guineapiglerin öğünü içinde kuru ot ve saman her zaman önlerinde bulunmalıdır.
Düzenli ve yeterli miktarda sebze,meyve ve yeşil ot verilen guinea piglere ayrıca su verilmesine gerek yoktur.
Doğa harika besinleri ile sizleri ve dostlarınız bekliyor
Eğer evinizde tavşan, guinea pig veya iguana besliyorsanız bu mevsim onlar için inanılmaz besin seçenekleri ile dolu bir mevsimdir. Bu sene uzun süredir ilk defa baharı yaşayabiliyoruz ve doğal alanlarda hindiba, labada, ebegümeci, ıtır, gelincik vb gibi yenen otlar coştular. Eğer otlardan anlıyorsanız bu dönemi hem otçul hayvanlarınız beslenmesi için hem de sofranızın birbirinden lezzetli, vitaminli ve yararlı otlarla dolması için değerlendirebilirsiniz. Şahsen ben otları çok seven bir Giritli olarak hardal otu, cibes, arapsaçı, şevketi bostanı bol bol tüketebildim. Guinea piglerime de her gün tazecik yulaf otlarını, labada ve gelinciği toplamak ve onun keyifle yemelerini seyretmek gibi harika bir duyguyu yaşayabiliyorum. Bu hayvancıklar doğada olsalar bu dönem normal olarak bu güzel taze otlarla besleneceklerdi. Onları bizim beslememiz demek seralarda yetişmiş sebze ve meyveler mahkum etmemiz demek değildir.
Tabi guinea pig ve tavşanınıza bahsettiğim otları verecekseniz her zaman hatırlattığım gibi kuru ot ve diğer kuru gıdalarını ihmal etmemelisiniz. İki grup yiyeceği birlikte yediklerinde ve yeşil olanları alıştıra alıştıra verirseniz ishal vb gibi beslenme sorunları yaşamazsınız. Hadi çıkın kırlara! Doğa harika besinleri ile sizleri ve dostlarınız bekliyor!

Guinea pigim obez olmasın

Guinea piglere evdeki hayatında dar kafeslerde baktığımızda ve beslenmesine dikkat etmezsek zamanla kilo almaya başlar ve sağlık sorunları yaşar. Beslenmesi sırasında ekmek, bisküvit vb doğal olmayan besinleri hiç vermemeliyiz. Öğünlerinde her zaman saman, kuru yonca, pelet yemler, sebze ve meyveleri aynı anda verirseniz hem şişmanlamaz hem de sindirim sistemi problemi yaşamaz. Özellikle saman içindeki selülozu sindiren selülozik bakteriler hem tavşanın doğru beslenmesini hem de yararlı bakterilerin üremesini sağlar. Ayrıca saman sindirim sitemi içindeki tüy topaklarının toplanmasına ve dışkıyla kolayca atılmasına da yardımcı olur.

Guinea piglerini evde eksersiz yapabileceği şekilde gezinmesine müsait biraz daha geniş oyun alanları yaratmanız onun obez olmasına engel olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Guinea Piglerde Beslenme ve Sindirim Sistemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Kutlu DAYIOĞLU Fotoğraf
Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi222 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun Yazıları
► Guinea Piglerde Coccidiosis Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Guinea Piglerde C Vitamini İhtiyacı Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Guinea Pigler ve Çocuklar Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Evlerde Evcil Hayvan Beslenmesi ve Guinea Pig Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Guinea Piglerde Beslenme ve Sindirim Sistemi' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık ÇOK OKUNUYOR Nisan 2013
◊ Bu da Bir Akrep Macerası Haziran 2017
◊ Pisipisi Otu Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:07
Top