2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi Yavrularında Süt Anne Bulunması Durumunda Dikkat Edilmesi Gereken Ayrıntılar
MAKALE #11500 © Yazan Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU | Yayın Ekim 2013 | 46,406 Okuyucu
Öksüz yavrunun yaşı ve diğer yavruların yaşı önemli midir?

Eğer bulunan süt annenin kendi yavruları da varsa öksüz yavruyla aynı boylarda olmasına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde yeni gelen yavru büyükse annenin diğer küçük yavrularını veya öksüz yavru küçükse bun sefer de bu evlatlık verilen yavrunun anne tarafından ihmal edilmesi söz konusu olabilir. Normalde anne kediler kendi yavruları arasındaki zayıf, küçük kalmış ya da hastalara özel ilgi göstermeme eğilimindedirler. Örneğin 4 yavrusu olan bir anne kedi yavrulardan birisi sağlıksız veya zayıfsa diğer 3 yavruyla ilgilenerek onları yaşatmaya çalışır. Doğanın kanunu güçlülerin yaşaması üzerinedir ve annenin içgüdülerine göre zayıf bir yavruyla ilgilenip diğer sağlıklı yavruları kaybetmek yanlıştır. Anne kedinin bu içgüdüsünü unutmayarak yukarıda da anlattığım gibi çok farklı boyda yavrusu olan bir anneyi süt anne olarak seçmeyin. Bu sadece minik öksüz yavruyu anneye elle tutarak 3-4 saatte bir emzirtmek ve belki de temizletmek şeklinde olabilir. Bu işlemin dışındaki dönemlerde yavru anneden ayrı bir yerde tutulabilir.

Yavru kediler süt annesi yoksa veya süt anne emzirdikten sonra ayrı tutulacaksa nerede barındırılmalıdır?

Yavru ayrı bir kutuda termafor (sıcak su torbası) veya içine sıcak su koyulmuş lastik eldiven veya pet şişeler arasına yerleştirilmiş bir havlunun çukurunda ve üzerine tek kat havlu serilerek barındırılabilir.

Yavru kediyi süt anne ile sorun oluşmadan nasıl tanıştırmalıyız?

Öncelikle her anne kedi başka bir kedi yavrusunu kabul etmez. Bazı kedilerin annelik hormonu fazla salgılanır ve bu tip kediler halk arasında anaç diye tabir edilirler. Eğer anne kedi gergin, heyecanlı , saldırgan ve aşırı korumacı ise süt anneliğe uygun olmayabilir. Yavrusu olmayan bir anne kedi veya başka yavrusu olan bir anne kedi ile yeni (öksüz ) yavruyu tanıştıracağınız zaman adım adım yapmanız gereken birkaç taktik işlem vardır. Bunların en başında yavrunun cinsel organına ıslak bir pamuk dokunup idrarını yaptırmak ve bu idrarı birazcık vücuduna bulaştırmaktır. Anne kediler yavru 25-30 günlük olana kadar yavrularının idrar ve dışkılarını yalayarak temizler ve yerler. Böylece fazla hareket etmeyen yavruların yuvayı kirletmesini engellerler. Anne kedinin yavruyu bu temizleme içgüdüsünden yararlanarak yeni yavruyu ona benimsetebiliriz. Bu konuda ikinci bir yöntemde annenin kendi yavrularının idrarını yine pamukla yaptırıp bunu yeni (öksüz) yavruya bulaştırmaktır. Böylece hem anne yeni yavrunun kokusunu alamayacak hem de bir anda rutin bakım işlemine geçerek yavru-anne bakım ritüelini yaşadığı için yavruyu farkında olmadan kabullenmiş olacaktır. Emin olana kadar hemen tüm işlemlerde ortamda kalabalık, gürültü başka hayvan olmamalıdır. Ayrıca annenin öksüz yavruya her an saldırabileceği, ısırabileceği, tırmalayabileceği unutulmamalı ve her zaman yavruyu hemen uzaklaştırabilecek şekilde ve elimiz yavruyla annenin yarımda olsa arasında kalacak şekilde tutmalıyız. Yavruyu kabul ettirmenin diğer ve en önemli yöntemlerinden birisi de yeni yavrusu annenin sütüne bulaştırmak ve koruyarak tutarak uzun süre emzirtmektir. Bir çok anne kendisini emen ve sütünün kokusunu taşıyan bir yavruyu kendi yavrusu olarak benimser ve kabullenir. Bu tip süt anneye yavru alıştırmayı en doğrusu kedilerin vücut dilinden anlayan birisinin yapmasıdır. Bu dediklerime dikkat edilmez ve yavru direk önüne koyulursa anne yavruyu öldürebilir. Tüm işlemler sırasında hiç acele etmeden, yavruyu hırpalamadan, yüksek sesle konuşmadan anneyi telaşlandırıp panikletmeden yavaş ve sakin davranmalısınız.

Yavru veya annede kedi nezlesi vb hastalığı varsa ne yapmalı?

Sağlıklı yavru sağlıklı süt anne ve yavruları karşılaştırılmalıdır. Yavru kediyi (öksüz) süt annenin yanına koymadan önce hem anne ve hem de kendi yavruları varsa bu yavrulara bir sağlık problemi yaşatmamak için mutlaka yavruları iyi gözlemlemek ve veteriner hekime sağlığı konusunda danışmak lazımdır. Daha önceden sağlıklı 3 yavrusu olan bir anneye Rhinotrachetis (kedi nezlesi) olan bir yavruyu evlatlık verirseniz hem anneye hem de diğer yavrulara hastalık bulaşması kaçınılmazdır. Sadece bu hastalık için değil diğer virüs hastalıkları, mantar, pire vb dış parazitler hatta iç parazitler açısından öksüz yavru şüpheli durumdaysa veya süt anne adayı ile yavrularında şüpheli durum varsa lütfen adayları bir araya getirmeyin. İyilik yapmak isterken bu sefer zarar vermiş olursunuz. Bu saydığım hastalıklar hızlı bulaşır. Zaten bir arada dar ortamlarda çok sayıda kedi bir arada tutulduğu zaman da hemen her zaman birinde olan hastalık hepsine geçmektedir.

Süt anne yavruyu kabul etti rahatlayıp yavruyu annenin yanında bırakmalı mıyız?
Hayır! En iyi huylu ve en anaç süt anne bile sonradan yavruya ilgisi kaybedebilir veya kendi yavrularını bu yeni yavruya tercih etme eğilimine girebilir. O yüzden 2-3 gün ile 1 hafta arasında değişen bir süre yavruyu ve anne ile ilişkisi bakıp bakmadığını kontrol etmelisiniz. Bu dönem eğer anneyi emdiğine emin değilseniz annenin memesine tutarak ( arka bacaklara doğru olan 2 meme her zaman daha çok süt verir) süt emmesini sağlamalı veya kedi sütleri ile takviye etmeye devam etmelisiniz.

Kedi sütleri anne sütünün yerini tutar mı?

Hazır kedi sütleri ve kedi sütü kuru toz mamaları tam olarak anne sütünün yerini tutmasa da yine de verilebilecek en iyi seçenektir. Bunun yanında kedi sütünün bulunmadığı durumlarda insan bebek yeni doğmuş süt mamaları kullanılabilir. Bu tip mamaların hazırlanmasında önce sıcakla pişirmek sonra vücut sıcaklığında yavruya doyana kadar vermek uygundur. Bu sütleri hazırladıktan sonra yavrunun yemediği kısmını saklamayınız. Çabuk bozulan bir gıdadır ve gereksiz yere yavruyu kendi ellerinizle ishal yaparsınız. Yavruyu beslemek için kullandığınız kedi biberonu vb malzemeyi besleme sonrası her seferinde sıcak su ile iyice yıkayıp temizlemelisiniz. Bu malzeme üzerinde kalacak malzeme de kolayca bozulabilir.

Kedilerde öksüz yavruyu süt anneye vermenin avantajları nedir?


Öncelikle hiçbir zaman bir yavru kediye bir anne kedi gibi bakmanız mümkün değildir. Yavru kedinin bakımı sadece beslenmek değildir. Yavrunun temiz kalması için anne onu sürekli yalar. Bu yalama hareleti ile yukarıda da bahsettiğim gibi tuvaletlerini yaptuırdığı gibi sonrasında iyice temizler. Ayrıca bu yalama ile yavruyu rahatlatır, kendini güvende hissetmesini sağlar. Abnne sıcaklığında ve anneyi yeterince emerek büyüyen kedi yavruları daha güvenli, sağlıklı, normal kondisyonda ve hastalıklara daha dirençli olurlar.

Süt anne olmadan da öksüz yavru bakılabilir mi?

Tüm bu avantajlara rağmen süt anne bulunamadığı zaman da kedi yavruları iyi ve ihtimamlı bakımla gayet güzel bakılabilirler. Önemli olan yukarıda anlattığım beslenme kurallarına uymak şartıyla yeni doğmuş yavruyu yaklaşık 2 haftalığa kadar 3 saatte bir (Gece uykunuzu bölmenize gerek yoktur) sonra 1.5 aylığa kadar uyanık olduğunuz saatleri 4 e bölerek örneğin sabah 8 gece 24 arası diye düşünürsek 4 saatte bir besleme yapılabilir. 1.5 aylık tan sonraki yavrular kedi sütüne ek olarak yavaş yavaş kuru kedi yavrusu mamasına geçebilirler ve günde 3 defa beslenmesi yeterlidir. 2 ay 7 ay arası günde 3 öğün verilirken 7 aydan 12 aylığa kadar günde 2 öğün ve 12 aylıktan sonrada ya günde bir öğün yada bir öğünde bitirdiği mamayı ikiye bölerek sabah akşam verebilirsiniz.

Yavruya ayrıca vitamin gerekli midir ?

Özellikle zayıf yavrulara veteriner hekimin uygun göreceği vitaminler enjeksiyon veya ağızdan uygun dozlarda verilebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi Yavrularında Süt Anne Bulunması Durumunda Dikkat Edilmesi Gereken Ayrıntılar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Kutlu DAYIOĞLU Fotoğraf
Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi222 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun Yazıları
► Kedi Kumu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Hamster Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kedi Yavrularında Süt Anne Bulunması Durumunda Dikkat Edilmesi Gereken Ayrıntılar' başlığıyla benzeşen toplam 95 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık ÇOK OKUNUYOR Nisan 2013
◊ Bu da Bir Akrep Macerası Haziran 2017
◊ Pisipisi Otu Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:47
Top