2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Narsisistik Kişilik Yapısını Anlamanın 6 İşareti
MAKALE #17282 © Yazan Uzm.Psk.Gülşah PINAROĞLU | Yayın Ekim 2016 | 4,446 Okuyucu
1.Reddedilme ve eleştiriye aşırı duyarlılık

Kendilik tasarımları dünyanın en mükemmel ve yanlış yapmayan insanı olması nedeniyle ona zıt düşecek en ufak eleştiri onların yoğun öfke hissetmesine ve karşı saldırıya geçmesine neden olur. Yapılan eleştirileri asla kabul etmez ve onları dinlemez. Kibirli ve uzak bir tavır alırlar. Ya da bir diğerinin eleştirmesine dayanmak güç olması nedeniyle kendilerini karşı taraf eleştirmeden eleştirme yolunu seçerler.

2. Sizde anlamsız bir şekilde rahatsızlık hissi uyandırır.

Büyüklenmeci konuşmaları ve kendinin ne kader önemli vazgeçilmez bir insan olduğunu anlatan konuşmaları sizde rahatsızlık uyandırır. Sürekli olarak başarılarından, parasından, güzelliğinden, bahsederek sizin yetersiz ve eksik olduğunuz hissini uyandırır. Sizde oluşturduğu bir diğer duygu ise “gerçekten ne kadar harika biri” olduğudur. Aynı zamanda ona karşı bir öfkede hissetmeye başlarsınız.

3. Etrafındaki herkesi yönlendirmek ister, kontrol her zaman kendisindedir.

Kendisine talimat verilmesini ve rehberlik edilmesini kabul edemez. Kendisi kontrol etmek istemesi nedeniyle adeta bir koç (rehber ) gibi davranır. Yaptığınız hataları size göstererek bunun doğru yöntemini göstererek sizi yönlendirmeye başlar. Hatta bu hemen hemen her zaman yaptığı bir şeydir. Özellikle iş hayatında kendisinin çok başarılı ve bilgili olması sebebiyle kendisinin ‘hata düzeltici görevini’ almasına neden olur ve herkesi uyarmak, yönlendirmek ihtiyacı hisseder. Bunların çoğu kontrolün kendisinde olmasını istemesiyle ilgilidir.

4. Sebepsiz bir şekilde randevuları değiştirir.

Çok acil bir işi olmamasına rağmen haftalar önce verdiği ya da bir gün önce verdiği randevuları değiştirmek veya iptal etmek ister. Bu randevuları genellikle son dakikada iptal eder ya da randevuya gitmeyerek randevuyu o anda iptal ettiğini öğrenirsiniz. Sebep olarak da, çok önemli bir işi çıktığını söyleyerek yine ‘önemli ve yoğun bir insan’ olduğunu size empoze eder.

5. İletişimde her zaman dikkat çekmek ister.

Konuşmalarında, sohbetlerinde genellikle bilgisini ve sizden farklı konuştuğunu görürsünüz. Kullandığı kelimeler genellikle herkesin kullanmadığı ilk defa duyduğunuz kelimeler olabilir. Afili cümleler kurar ve sizin kurduğunuz basit cümlelere anlamsız ve ne dediğinizi anlamıyormuş gibi bakar. Aynı dili kullanmadığınızı hissedersiniz. Sosyal medya yazışmalarında ve paylaşımlarında da aynı şeyi görürsünüz. Herkesin yaptığı şeyi yapmak yerine en farklı olanı ve en farklı paylaşımları yapmayı tercih eder.

6.Kurallar onlar için geçerli değildir.

İş ya da sosyal hayatta herkes için geçerli olan kurallar onun için geçerli değildir. Çünkü her zaman kuralları aşacak bağlantıları ve gücü olduğunu hisseder. Örneğin; bankada sıra beklemek yerine, bankanın üst düzey çalışanıyla ahbap olmuştur. O kişiyi (daha önce halini hatırını sormadığı) devreye sokarak sıra almadan banka işlemlerini halledebilir. Üst düzey yöneticileri ve daha çok kendi işini kolaylıkla halletmek için kullanır. Gerçek bir dostluk aslında yoktur, onlar onun için sadece bir araçtır. Kendini etrafa o kadar önemli bir insan olarak sunmuştur ki, kimsenin ona bu kurala niye uymadın deme cesareti yoktur.

Narsisizmi anlamak...

Narsisistik kişilik yapısına sahip kişilerle yaşamak ve çalışmak oldukça zor olabilir. Bazen çok yoğun ve şiddetli olan narsistik davranışlar bazen daha hafif olabilir. Bu narsistik kişilerin gün içinde ya da o zaman diliminde yaşam deneyimleri ile ilgilidir. Narsisizmi anlamak onlarla daha kolay iletişim kurmanızı sağlar, iş ve sosyal yaşamda sizi öfkelendirecek ya da kötü hissettirecek davranışları daha kolay tolere edebilmenizi sağlar ve bu kötü duyguları yaşamanız en aza iner. Onlarla empati kurmak onlara yardımcı olmanın en önemli adımıdır. Sizin olumlu davranışlarınız onların farkındalığının artmasını sağlar. Herkesin ve sizin de narsisistik eğilimleriniz olduğunu da unutmayın. Narsistik kişilik bozukluğunun sizden sadece biraz daha fazla narsistik yatırım yaptığını bilin. Ve narsisizmin altındaki derin kırılgan yapıya bakmanız onları anlamanızı daha da kolaylaştıracaktır.
Uzm.Psk.Gülşah PINAROĞLU
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Narsisistik Kişilik Yapısını Anlamanın 6 İşareti" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülşah PINAROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülşah PINAROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülşah PINAROĞLU Fotoğraf
Uzm.Psk.Gülşah PINAROĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi62 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülşah PINAROĞLU'nun Yazıları
► Narsisistik Kişilik Psk.Beniz YILMAZ
► Narsisistik Kişilik Bozukluğu Psk.Mehmet ARAS
► Narsisistik Kişilik Bozukluğu Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Narsisistik Kişilik Bozukluğu Psk.Makbule UZUN ÇINAR
► Narsisistik Kişilik Yapılanması Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Narsisizm ve Narsisistik Kişilik Bozukluğu Psk.Dnş.Efendi YAVAŞOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Narsisistik Kişilik Yapısını Anlamanın 6 İşareti' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anne'den Aşk'a Şubat 2018
► Ergenlikte Aşk Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:28
Top