2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Medya ve İlişkiler
MAKALE #17787 © Yazan Uzm.Psk.Özlem SANAN ŞENBAY | Yayın Ocak 2017 | 7,541 Okuyucu
SOSYAL MEDYA VE İLİŞKİLER

Pek çok olayda insan geçmişi özlüyor. Örneğin, daha dünyada" sosyal medya" diye bir şey yokken, partnerlerin kıskançlık yüzünden ilişkilerinde sorun yaşaması için, üçüncü kişinin varlığını ,ya gözleriyle görmeleri ya da gözleriyle gören birinden haber almaları gerekirdi. Belki bir de sezgilerinden yola çıkıp, bu sezgilerini uzun uzun test edip ilişkilerini yönlendirmeleri gerekiyordu.İlişkiler daha çok güven temeline dayanıyordu.Bu güveni sarsacak dış faktörler çok el altında ya da göz önünde değildi. Kadın erkek ilişkilerinde ilişkinin nasıl devam ettiği, partnerlerin birbirlerine olan ilgisi ,alakası, ilişkiden soğuyan bir tarafın olup olmadığı, aldatılıp aldatılmadığını anlaması zaman alıyordu. Zaman geçerken de pek çok ilişki yeniden toparlanıp olası ayrılıklar engellenebiliyordu.

Günümüz ilişkilerine baktığımızda, ilişkinin bitiş hızı ve nedenlerini gördüğümüzde eski zamanlardaki ilişkilerin olası sorunlarının ve çözümlerinin aslında daha sağlıklı ve daha emin bir yol olduğunu farkediyoruz. Çünkü sorun ve sorunun çözümü zamana yayılmış, dolayısı ile bu zaman zarfında dikkatler ilişkiye verilmiş, pek çok yol denenmiş ve eğer ilişki ayrılıkla sonlanacaksa kesin kanıtlara dayandırılmış oluyordu. Oysa artık her şey çok hızlı ve hız, ilişkilerimizle ilgili karar veririken bizi yanlış yönlendirebilecek bir etken.

Son zamanlarda danışanların büyük bir kısmının ilişkilerini, partnerlerinin sosyal medyayı kullanımlarına bakarak yönlendirdiklerini görüyoruz.
"onun resimlerini beğenmiş"
"onu takip etmeye başlamıış"
"onu eklemiş"
"sadece onun paylaşımlarına yorum yapıyor"
"benim resimlerimi ilk zamanlar da beğeniyordu bu ararlar beğenmiyor"
"sizce de telefonunu masaya ters koyması anlamlı değil mi?"
"Bir insan tuvalete giderken bile telefonunu yanında taşır mı ?"

Resimleri beğenilen ya da eklenen kişiler, birdenbire rakip ve ilişki için tehdit olarak algılanmaya başlıyor. Hatta erkekelerin listesinde çok fazla kız ekliyse çapkın, güvenilmez, kızların listesinde çok fazla erkek ekliyse yine güvenilmez olarak algılanılıyor. Partnerler sosyal medyadaki sözel ve sözel olmayan paylaşımları değerlendirip, birbirleriyle ilgili neredeyse kişilik analizleri yapıyorlar. Birbirlerine şifrelerini verip vermemeleri de yine sevgi, güven ve bağlılıkla ilişkilendiriliyor.

Karşı cinsten başka birini sosyal medyada sıklıkla beğendiği için kendisini aldatılmış hisseden ve bu yüzden ilişkisininde ciddi problemler yaşayan, her gün partnerinin sosyal medya hesaplarını kontrol etmek isteyen, saat kaçta online olup olmadığını belirleyip bu konuyla ilgili acil olumsuz senaryolar yazan pek çok çiftin ilişkilerinin güven temeline oturmadığını, sosyal medyayı kullanım şekillerinin de zaten güven temeline oturmamış bu ilişkilerin çatırdamasında tetikleyici ve hızlandırıcı bir rol oynadığını görüyoruz.

eçift.com tarafından yapılan "Sosyal paylaşım siteleri ilişkiniz üzerinde ne kadar etkili ?" başlıklı anket sonuçları, kadınların "kıskanç" erkeklerin "meraklı" olduğunu ortaya koymuş. Aynı zamanda kadınların %35'i ve erkeklerin %50'si eşlerinin veya sevgililerinin sosyal paylaşım sitelerini kullanmalarının onları ilgilendirmediğini önemli olanın güven duygusu olduğunu belirtmişler.

Çok da doğru söylemişler. Bir ilişkinin olmazsa olmazı karşılıklı güven duygusudur. Partnerlerin birbirine karşı duydukları güven çok kolay oluşmadığı gibi, çok kolay da sarsılmaz. Karşılıklı güven; içinde sevgiyi, saygıyı, paylaşımı ve hoşgörüyü barındırır. Güven temeline oturmuş bir ilişkinin de yıkılması çok kolay olmayacaktır.

Sosyal medyanın ilişkiler üzerindeki etkisine tekrar dönecek olursak, öyle görünüyor ki ilişki eğer güven temeline oturmuyorsa yaptığımız paylaşımlar, kimi ne kadar beğendiğimiz ya da sosyal medya için ayırdığımız zaman ilişkimiz için sorun oluşturabilir. Tabiki bu sorunun çözümü sosyal medyayı hayatımızdan çıkarmak değildir. Sorunun çözümü, dokunabildiğimiz, görebildiğimiz, sesini duyabildiğimiz, varlığını hissedebildiğimiz gerçek ilişkilere öncelik tanımaktır. Sanal olanı gerçeğe tercih etmemektir. Var olan ilişkimizi geliştirmek, güzelleştirmek, derinleştirmek için zaman ve emek harcamaktır. Kimi beğenmiş, kim eklemiş diye boşa zaman ve enerji harcayıp kaygılanmak yerine, birbirimizi daha çok tanımaya, karşılıklı güveni nasıl sağlayabileceğimize ve ilişkiyi nasıl daha doyumlu hale getirebilecğimize bakmaktır. Yıkıcı değil yapıcı olmaktır.

Unutmayalım, anlık kararlar söz konusu olan ilişkimiz ise her zaman doğru olmayabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Medya ve İlişkiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Özlem SANAN ŞENBAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Özlem SANAN ŞENBAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özlem SANAN ŞENBAY Fotoğraf
Uzm.Psk.Özlem SANAN ŞENBAY
Ankara
Uzman Psikolojik Danışman - Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özlem SANAN ŞENBAY'ın Makaleleri
► Sosyal Medya Psikolojisi Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Sosyal Medya Fenomenliği Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Sosyal Medya ve Mahremiyet Psk.Eyüp TUNAHAN
► Sosyal Medya Depresyonu Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sosyal Medya ve İlişkiler' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Nisan 2017
► Kadın Olmak Şubat 2017
► Mutluluk Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:17
Top