2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mobbing ve İşten Ayrılma Arasındaki İlişki
MAKALE #18419 © Yazan Psk.Atakan ŞAHİN | Yayın Mayıs 2017 | 2,928 Okuyucu
Mobbing sonucu karşılaşılan problemler

1- İşten ayrılma,
2- Sosyal izolasyon,
3- Özdeğer kaybı,
4- Strese bağlı psıkosomatik rahatsızlıklar(ülser,migren, kalp dolaşım rahatsızlıkları disorder, cilt ve seksuel fonksyon bozuklukları)
5- Vücut bağışıklığının azalması,
6- Mobbing uzun süre devam ettiğinde psikolojik tahribata yol açması nedeniyle intihara kadar gidebilir.

Birbirlerinden farklı kişiler tecrübeleri planları olanlar bir araya geldiğinde istenmeyen davranışlar oluşabilir. Özel durumlar işe yansıtabilinir, hırslı davranılıp iş yerinde iş arkadaşlarına karşı olumsuz tutum içinde olabilirler kurumda sosyal çevre edinme nedenıyle farklı çizgi içinde olabilirler bu farklılıklar zamanla duygusal istismara dönüşebilir. Psikolojik taciz hedefteki kişi için komplex davranışlar içerir. Korkutma aşağılama gibi (özsaygısına müdahele, izole etme, küçük düşürme). Farklı davranışlar işten çıkarma tehdit etme diğer insanların yanında küçük düşürme .

Mobbing durumuyla ilk olarak duygusal bir tehdit ile karşılaşma olur ardından kişinin saygısız zararlı davranışlara maruz kalmasıyla devam eder ve sistemli olarak bu durum devam eder . günümüzde yıldırmayla moral ve zihinsel olarak dayanıklı olanlar vardır. Mağdurlar zaman zaman farklı tepki gösterebilirler tolere edebilme karşıt olumlu tepki geliştirme gibi stratejik davranma mağdura zaman kazandırabilir. Kimi mağdurlar da olumsuz mobbing tutumuna farklı nedenlerle direnç gösterebilir mobbıngle ilk tanışma anı mobbing hakkında bilgisizlik, algılanan tutumu tanımlayamama, haksızlığa tahammül edememe ilk tepkisel davranışlar durum mobbinge gitmeyecek olsa dahi mağdurların tepkileri mobbing davranışının doğmasına neden olabilir. Mağdur mobbingi olurunada bırakabilir ancak bu tutum mobbingin artmasıyla karmaşa yaratabilir.

Öncelik olarak iş alımlarında işveren politikalarını iyi belirlemeli ya da mobbingın varlığı hakkında bilgisinin olması insan kaynakları uzmanının durum hakkında tecrübesi, bilgisinin olması ve işverenle koordineli çalışması personel seçiminde mobbing olabileceği, seçilmekte olan personelin duygusal istısmara toleransı gibi bir takım psıkolojik ön testlerden geçmesi ya da mağdurun insan kaynakları uzmanına kendisini net aktarımı karmaşıklığa sebep olmayacak şekilde iş deneyimlerini daha önceki kurumlarda yaşamış olduğu olumsuz duygu durumlarını, orada yaşanan herhangi bir mobbing mağduriyeti örneği karşısındaki tutumu gibi nedenler insan kaynakları uzmanıyla paylaşılmalıdır. Bu ilerde yaşanacak durumlar örneğin işletmelerde maddi manevi olumsuz etkilerde de bulunabilir. İşletmelerdeki verimsizlik mutlaka personelin tamamına yansıyabilir.

Mobbing i psikolojik taciz şiddet baskı olarak tanımladık hiyerarşik bir yapılaşma da güçlünün zayıfa karşı gösterdiği psikolojik şiddet olarak karşımıza çıkmaktadır birey bu durumu yaşadığında farklı nedenlerle ya işine devam edebilir ya da iş ten daha fazla baskı yaşamama bilinciyle işten ayrılabilir ya da maddi gereksinim nedeniyle bu duruma sessiz kalabilir.

Günümüzde mobbinge maruz kalma riski, başarı ya da diğer nedenlerle ilgili olabilir. Başarının pozitif yönleri olabileceği gibi kıskançlığa da sebep olabilir kıskançlık bilgi değildir daha çok psişik nedenleri olan, başarıya odaklı kişilerin, yoğun bulunduğu ortamlarda karşılaşılan bir durumdur bu durumu yönlendirmek uzman bir insan kaynakları yönetimcisiyle olur durumun en önemli ileri aşaması psikoterapidir iç görü önemlidir mobbing kaynağını bulabilmek zaman süreç ister başarıyı ayrıca personelce ya da yöneticide kıskanabilir çalışma sabote edilebilir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mobbing ve İşten Ayrılma Arasındaki İlişki" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Atakan ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Atakan ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Atakan ŞAHİN'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Mobbing ve İşten Ayrılma Arasındaki İlişki' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yas Sürecinde İyileşme Temmuz 2023
◊ Golden Pıano Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:16
Top