Gençlik Dönemi ve Özellikleri
* GENÇLİK DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ *
1- FİZİKSEL GELİŞİM
Ergenlik dönemi her insanın kaçınılmaz olarak yaşadığı önemli geçiş periyodudur.Bu dönemde beden oranlarında hızlı ve önemli değişimler olur.Birincil ve ikincil cinsel özellikler gelişir yüz değişir.
Sivilceler olabilir.Erkek çocuklarda yetişkin ve çocuk sesi arasında gidiş-gelişler olur.Ses çatallaşır.Bu değişimler öyle hızlı olur ki; ergen bundan ürkebilir,uyum sağlamakta zorlanabilir.”Bende garip bir şeyler oluyor, sadece bedenimin zorlanabilir değil,fakat içerde geçenler de garip ve ürkütücü” diye ifade edenler olmaktadır.Bazen bedeni ona yabancı ve garip görünür.Bu nedenle hareket ihtiyacı, bedenin dayanıklılık sınırlarını meraklı olma gibi davranışlar gözlenir.
Ergen için zihinsel yetenekler yada toplumsal etkenlerden çok fiziksel özellikleri (yakışıklı olup olmaması, kılık kıyafeti) önemlidir.
Sivilceleri olan ve bedenini beğenmeyen ergenlerde bu hızlı bedensel değişime bağlı psikolojik tepkiler görülür. Yüzlerindeki sivilceler, yada ses kısıklığı olanlar için hayatın en önemli olayıdır.
Kafaları sürekli bununla meşguldür. Özellikle hazırlık sınıfında gözlediğimiz bu psikolojik tepkiler ergenlik döneminin özellikleri yaşananların olağan ve geçici olduğu anlatılarak azaltılabilmektedir.
Bütün çocuklar ergenliğe aynı yaşta girmezler.Bir yaşıt grubunda ergenliğini tamamlamış çocuklarla, hiç girmemiş yada yeni giren çocuklar bir arada görülebilir.Bu yaştaki çocuklar için arkadaşlardan farklı olmak dayanılması çok güç bir gerçektir.Deniz lisesi öğrencilerine
Ergenliğe giriş yaşının ve gelişim hızının her birey için farklı olduğu ve deniz harp okulunda
Aralarında bu farkların azalacağı anlatılarak özellikle ergenliğe geç girenlerin sorunları azaltılmaya çalışılmaktadır.
Ergenlik döneminde artan hormonsal değişimlere bağlı olarak ortaya çıkan cinsel dürtüleri
Olumlu yönde kanalize etmek önemlidir.Bu amaçla çocukları sağlıklı bilgilendirmek, sportif faaliyetlere yönlendirmek gerekmektedir.
Ergenlikte hormonal değişimlerin çok hızlı olması onlarda sınırlılık , öfke patlamaları gibi duygusal, durumlara da neden olur.Nedensiz sıkıntılar, kaygılar gözlenir.Ergenliğin sonlarına doğru, lise III. Sınıfta yavaş yavaş durulmalar başlar. Bu kızgınlık ve öfke nöbetlerinde gencin üstüne gitmemek gerekmektedir.Ancak sakinleştikten sonra gösterdiği davranışlar hakkında konuşmakta yarar vardır. Gencin sıkıntı ve kaygısını azaltmak için boş zamanlarını yaşıtlarıyla birlikte gezip eğlenerek geçirmesinde yarar vardır.Okul içinde deniz sporları başta olmak üzere sürdürülen ders dışı etkinlikler bu bakımdan son derece faydalı olmaktadır.
2- DUYGUSAL DEĞİŞİM
Ergenlik sırasında önce bir kaygı geçmişe özlem dönemi,sonra kendine bedenine ve kişiliğine artan bir ilgi ve sonunda da arkadaş ilişkilerinde, aşk ilişkilerine girme gözlenir.
Ergen bağımsız olarak kendi kişiliğini kazanmak isteğiyle ana-babadan uzaklaşma isteği duyar.Ana –baba yerine bazı liderlere, çetelere , arkadaş ,gruplarına bazı popüler sanatçılara bağlanma görülebilir. Bu durumda ergeni olumlu arkadaş ilişkilerine yönlendirmek onun toplumsal gelişimine katkıda bulunur.Ergenlik döneminde sıkça duyulan “kimseye ihtiyacım yok,kendi kendime yeterim, istediğimi yaparım” sözleri ergenin kişiliğini değerli kılma çabalarının göstergesidir.
3- ZİHİNSEL GELİŞİM
Ergenlik döneminde zihinsel gelişim de hızlanır. Soyut düşünme öğrenilmiştir.Gençler bu dönemde kendilerine göre sosyal kuramlar ,değişik görüşler geliştirirler.Bu görüşler doğrultusunda yaşadıkları ortamı, dünyayı eleştirme ve değiştirme arzusu duyarlar.Bu durum öğrencilerimizin askerlikle ilgili bazı kuralları göz ardı etmelerine ve kendilerini haklı görmelerine yol açabilmektedir.Öğrencideki bu tavrın konuşularak olumlu yönlendirilmesi
mümkündür
Bilimsel nitelikteki çalışmalar, dersler , ders dışı ilgilerden daha geri planda kalır.Metafiziğe ilgi artar. Bu ilgi ye dikkat etmek gerekmektedir.Çünkü metafizik ilgiler çok uğraşıldığında Yetişkin yaşamı olumsuz etkilemektedir.
Aynı zamanda bu dönemde şiir yazma, günlük tutma gibi ilgiler gözlenir.Bu ilgiler her zaman Gencin bu alanda yetenekli olduğu anlamına gelmez.
Ergenlik döneminin sonlarına doğru genç insanların görüşlerini dinlemeye , kendi düşüncelerinin gerçekliğini tespit etmeye ve işbirliği içinde çalışmaya başlar. Zihinsel alışveriş , sosyal alışverişte açık olan gençlerde daha erken başlamaktadır.bunu sağlamanın yolu da sosyal etkinliklere katılmaktır.
Genç ancak inandığı hedefler belirleyip , iyi motive olduğunda zihinsel potansiyelini derslerde kullanabilmektedir.
4- ANA-BABA İLE İLİŞKİLER
Ergenlik çağında ana-baba ile ilişkilerde problemler ortaya çıkabilmektedir.Çünkü genç ana-babasından farklı ayrı bir kişilik olduğunu ispat etmeye çalışır. Ailesine karşı çıkabilir.
Kuralara aldırmayışı, boş vermişliği aileyi kızdırabilir. Kendisi çok alıngandır.Hiç istemez ama başta ana-babası olmak üzere tüm yetişkinleri acımasızca eleştirir. Bütün bunları yaparken yine de ana babasının sevgi ve desteğine ihtiyacı vardır.Bunu hissetmek ve görmek ister.
Bu gerçeklerden yola çıkarak öğrencilerimize ana-babalarından beklentilerinin neler olduğunu sorduk.Aldığımız cevaplar incelediğimiz gençlikle ilgili birkaç yayında yer alan beklenti ve sorunlarla oldukça benzerlik göstermektedir. Deniz lisesi öğrencileri ana-babalarından ;
a- Onları dinlemelerini , anlamaya çalışmalarını ,
b- Kendilerine çocuk gibi davranılmamasını
c- Yaşıtlarıyla gezme ve eğlenme olanağı tanınmasını ,
d- Güvenmelerini,
e- Rehberlik etmelerini , nasihatten kaçınmalarını,
f- Yalnız notlarıyla değil, sorunlarıyla da ilgilenmelerini ,
g- Kardeşleriyle ve başka arkadaşlarıyla karşılaştırılmamalarını,
h- Karşı cinsle ilişkilerinde saygı gösterilmesini ve yol gösterici olunmasını,
i- Aileyi ilgilendiren konularda fikirlerinin sorulması ,
j- Maddi ve manevi olarak desteklenmelerini istemektedirler,
Sayın veliler , çocuklarımız yaşamının en önemli dönemlerinden birini “gençlik “ dönemini yaşamaktadırlar.Bu dönemin en önemli konularından biri gencin toplumla bütünleşme, toplumsal bir varlık olarak toplum içinde yerini alabilme becerisini geliştirebilmesidir. Bunu sağlıklı arkadaşlıklar kurarak, değişik sosyal ortamlarda bulunarak kazanabilir. Bu nedenle çocuğunuzun arkadaş ilişkilerini kısıtlamayın ancak bütün arkadaşlarını tanımaya çalışın.Burada sözünü ettiğimiz arkadaşlık kavramı kız-erkek arkadaşlığını da içermektedir.Çocuğunuz karşı cinside tanımak istemektedir.Bu konuda onun bilgiye ve desteğe ihtiyacı vardır.Çocuğunuzun kız arkadaşlarını tanımaya çalışınız,onlara nasıl davranacağı konusunda yol gösterici olunuz. Bu konuda babaların oğullarıyla dialog kurmasında çok büyük yarar görüyoruz.Bu rolü bazı ailelerde baba rolüne yakın olan ağabeylerde üstlenebilir.Çocuğunuz dış dünyaya hafta sonu üzerinde tanıyacaktır. Arkadaşlarıyla dışarıda gezmek isteyen çocuğunuza kızmayınız.Ancak öncede belirtildiği gibi çocuğunuzun arkadaş çevresini tarafınızdan iyi tanınması son derece büyük önem arz etmektedir.
Yazan
|
Bu makaleden alıntı yapmak
için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir: "Gençlik Dönemi ve Özellikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz. |
4 Beğeni
Yazan Uzman
|
Makale Kütüphanemizden |
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak
hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir
yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.