2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşlılık Dönemi Özellikleri ve Yaşlı Bireylerle İletişim
MAKALE #10050 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Aralık 2012 | 36,372 Okuyucu
YAŞLILIK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE YAŞLI BİREYLERLE İLETİŞİM

Yaşlılık dönemi, Yaşamın son dönemidir ve tanımlaması zordur, çünkü, kişiden kişiye ve toplumdan topluma göre değişir. Daniel Levinson ileri yetişkinlik (yaşlılık) yıllarını 65 ve ilerisi olarak tanımlamış, diğer gelişim psikologları ise 65-85 arasını genç yaşlı, 85 ve ilerisini yaşlı yaşlı olarak isimlendirmiştir. Yaşlılıkta Fiziksel Gelişim 3 sistemde belirgin değişiklikler ortaya çıkar: İskelet-kas sistemi, solunum sistemi, dolaşım sistemi 1) İskelet-Kas Sistemi: kas liflerinin yapısı değişir, küçülür sayıları azalır. Kaslardaki sinir iletimi zayıflar. Kalsiyum azalmasına bağlı kramplar görülür. Kemiklerde minareler azalır. Hareket serbestliği ve hareketin hızı azalır. Kemik ve eklem yerlerine kireçlenme ve dejenerasyonlar ortaya çıkar. 2) Solunum Sistemi: solunum yolları esnekliğini kaybeder. Bronşlarda bozulma ortaya çıkar, göğüs kafesi daralır ve havadan alınan oksijenin geçişi yavaşlar. 3) Dolaşım Sistemi: kalp esnekliğini kaybeder. Kalp kapakçıklarında bozulma ve kireçlenme ortaya çıkar. Kalp kasları zayıflar, kalp atışı yavaşlar ve kan basıncı yükselir.

Bütün Bunlarla Başa Çıkmada Egzersiz İşe Yarar mı?

Yaşlanmakta olan kişilerde egzersiz psikolojik sağlıkla ilişkili bulunmuştur. Kişilerin egzersiz ile dayanma güçleri artar. Egzersiz yaparken beta endorfin salgılar ve bu da duygular üzerinde olumlu yönde etkilidir.

Yaşlılıkta Sağlık

Yaşlılarda yüksek tansiyon çok belirgindir. Yine eklem iltihabı, işitme kaybı ve kalp hastalıkları da görülebiliyor. Kadınlarda yüksek tansiyon, romatizma ve görme bozuklukları daha fazlayken, erkeklerde işitme kaybı daha fazladır.

Yaşlılıkta Bilişsel Gelişim

Piaget’e göre yaşlılıkta formal işlemsel düşünce gelişmez. Eğer formel eğitim alındıysa görülür ama alınmadıysa görülmez. Schai Yetişkinlik Dönemindeki Bilişsel Gelişimi 4 Evreye Ayırır: 1- Kazanma dönemi: lise yıllarını da içeren bir dönemdir. Kişi nispeten korunmuş bir çevrede belirli becerileri kazanıyor. Başarısızlığa uğrama olasılığı var ama bu durumda yetişkinlerden destek alıyor. 2-Başarma: üniversite yıllarıdır. Kazandığı bilgiyle bir şeyler başarma dönemidir. Bu dönemde nispeten daha yalnızdır. Başarısızlıklarının sonuçlarına yalnız katlanıyor. 3- Sorumluk: Kişi o ana dek öğrendikleri ve tecrübeleri ile oldukça deneyimli bir durumdadır. Bilişsel açıdan yapması gereken öğrendiklerini gelecek kuşaklar için kullanmak. 4- Tekrar Bütünleştirme Dönemi: Birey sahip olduğu her şeyi bir üst basamakta yeniden bütünleştiriyor. Bu bilgileri niçin biliyorum sorusunu sorar.

Yaşlılıkta Sosyal Duygusal Gelişim


Erikson’a göre bu dönemdeki çatışma ego bütünlüğüne karşı umutsuzluktur. Yaşlılar kendi yaşamlarına dönüp bakarlar. Ego bütünlüğüne ulaşmış olanlar iç huzur duyarlar. Ancak yaşamını anlamlı ve doyumlu bulmayanlar bu dönemde pişmanlık duyuyorlar ve mutsuz hissediyorlar.

Emeklilik Tek başına travma değildir. Eğer kişi kendisini hazırlamışsa bu durumu darbe olarak algılamıyor. Eğer evlilik doyumu yüksekse emeklilik çok etkili olmuyor. Yaşlılıkta insanların iyi ve kötü yönleri daha çok sivriliyor.

Evlilik DoyumuYaşlılıkta evlilik doyumu önemlidir. Eş kaybı önemli bir problemdir. Genellikle erkekler daha erken vefat ediyor. Kadın yalnız kalıyor. Çalışmamış olan kadının üzüntüsü daha büyük olur. Çünkü rol kaybı daha fazladır.

Eş Kaybı ve Cinsiyet Farklılıkları Erkeklerin daha fazla ümitsizlik ve yalnızlık hissettikleri bulunmuştur. Eşi ölen kadın için tanımlanmış roller var ama erkek için yok. Genellikle bakımını başkası üstleniyor.

Yaşlılıkta Arkadaşlık Yaşam doyumunu arttıran faktörlerden biridir. Benlik saygısını arttırıyor ve stres ile mental problemlerle başa çıkmada olumlu yönde ilişkili. Erkekler bu dönemde daha çok eşlerinin arkadaşlığına yaslanırken, kadınların daha fazla arkadaşları oluyor.

Çocuklar ve torunlar Çocuklar ve torunlarla kurulan olumlu ilişkiler yaşlıyı yaşama bağlıyor. Büyükannelik ve babalık önemli toplumsal rollerdir. Bu dönemde torunlar yaşlıların eski psiko-sosyal aşamaları tekrar düşünmesini sağlar ve onların kişilik gelişimlerine katkıda bulunur.

Yaşlılıkta İletişim ve Etkileşimi Etkileyen Etmenler

Yaşlı bireylerle iletişim kurmak ve bunu sürdürmek oldukça önemlidir. Yaşlı bir bireyle iletişimi etkileyen bazı faktörler şunlardır; Gençlerle yaşanan kuşak çatışması, Toplumun gençliğe önem vermesi, Sosyal yaşamdaki değişiklikler, Biyolojik ve psikolojik sınırlılıklardır.
Önemli İletişim Becerileri; Empati, Dinleme, Güven Duygusu Oluşturma, İlgi Ve Saygı Gösterme, Dokunmadır.
Yaşlı bireyle iletişimde Nasıl Empatik Davranırız? Yaşlı bireylerle iletişimde bulunurken Onları dinleyerek, Gösterilen Tepkileri Yargılamadan, Davranış ve Duyguların Değiştirilmesini İstemeden, Olduğu Gibi Kabul Ederek, Anlaşıldığı Mesajı verilerek empatik davranmak mümkündür.
Yaşlı bireylerin %90’nında görme sorunları, 1/3’ünde de işitme sorunları vardır. Bu sorunlar olduğunda iletişimde dikkat edilmesi gereken unsurları şöyle sıralamak mümkündür. Görme kaybı olduğunda; Işık konuşanın yüzüne doğru olmalıdır, Konuşanın arkasında parlak bir ışık olmamalıdır, Yüz yüze ve görüş hizasında konuşulmalıdır, Gözlük kullanılıyorsa, temizliğe dikkat edilmelidir.
İşitme Kaybı Olduğunda; Çevredeki gürültü en aza indirilmelidir, Yavaş ve normalden biraz yüksek bir tonla konuşulmalıdır, Yüz yüze konuşulmalıdır, Gerektiğinde sözcükler tekrarlanmalıdır, Sözcükler anlaşılmadığında anlaşılmış gibi davranılmamalıdır, Yeni bir cümle kurmadan, bir öncekinin duyulup anlaşıldığından emin olunmalıdır , Konuşurken mimikler abartılmamalıdır, Kısa ve basit cümlelerle konuşulmalıdır, Sözcükler anlaşılmadığında anlaşılmış gibi davranılmamalıdır, Yeni bir cümle kurmadan, bir öncekinin duyulup anlaşıldığından emin olunmalıdır , Konuşurken mimikler abartılmamalıdır, Kısa ve basit cümlelerle konuşulmalıdır. Bellek kaybı olduğunda; Her seferinde kendimizi tanıtmalıyız, Gülümseyerek kısa ve basit cümlelerle konuşulmalıdır, Göz teması kurulmalıdır, Seçenekli sorular sorulmamalıdır, Sözcüklerle beraber işaretler kullanılmalıdır, Her uygulama anlatılarak yapılmalıdır, Bir aktivitenin adım adım yapılması sağlanmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşlılık Dönemi Özellikleri ve Yaşlı Bireylerle İletişim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     19 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► 3-6 Yaş Dönemi Gelişim Özellikleri Psk.Şükriye KARAHAN
► 1.5-3 Yaş Dönemi Gelişim Özellikleri Psk.Şükriye KARAHAN
► Ergenlik Dönemi ve Özellikleri Psk.Dnş.Barışcan ÖZTÜRK
► Ergenlik Dönemi Özellikleri Dr.Psk.Dnş.Ayşe Devrim BURÇAK
► Ergenlik Dönemi ve Özellikleri Psk.Serap DUYGULU
► Gençlik Dönemi ve Özellikleri Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Ergenlik Dönemi ve Psikososyal Özellikleri Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaşlılık Dönemi Özellikleri ve Yaşlı Bireylerle İletişim' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:15
Top