2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kayıp ve Yas Danışmanlığı
MAKALE #21340 © Yazan Psk.İlke TARHAN | Yayın Mayıs 2020 | 1,763 Okuyucu
"Ölüm kayıpların en somut ve en acı olanıdır. Ölüme karşı verdiğimiz tepkilerimizde farkında olmaksızın, geçmişimizdeki yarım kalmış, dayatılmış ya da aceleye gelmiş ayrılıklarımızın bilinçaltımızdaki kalıntılarını da bir arada yaşarız. Yas tutma, sadece ölüme karşı verilen bir yanıt değildir. Yas tutma herhangi bir yitim ya da değişikliğe verdiğimiz psikolojik yanıt ve iç dünyamız ile gerçeklik arasında uyum sağlayabilmemiz için yaptığımız uzlaşmalardır." Gidenin Ardından - VAMIK VOLKAN

Var olmanın anlamı belki de yok olmanın kesinliğinden ileri gelmektedir. Cümle olarak, mantık olarak ve gerçeklik olarak ölümün, kayıpların yaşamın doğal döngüsünün bir parçası olduğunu söylemek, bunu mantık olarak kabul etmek çok daha kolay olabilmekle beraber içsel olarak, ruhsal olarak yani kalp gözüyle bunu söylemek gerçekte o kadar da kolay olmayabiliyor.



Kayıp ve yas süreci dendiğinde ilk akla gelen ölümler olmakla beraber ayrılık, boşanma, hastalık, uzuv kaybı, ekonomik koşulların değişimi, iflas, ülke-şehir hatta ev değişiklikleri, göç olguları da kişilerin yaşamlarında gerek duygusal gerek fiziksel kayıp duyguları yaşamalarına neden olabilmektedir.

İnsanlar kayıp duygusunu ilk ne zaman yaşarlar sorusunu kimi kuramcılar insanın anne karnından çıkarak dünyaya gelmesi, kimi kuramcılar ise bebeğin anneden farklı bir varlık olduğunu fark etmesi şeklinde cevaplamışlardır. Daha pek çok cevabı olan bu soru esasen kayıp duygusu ve yas sürecinin eskilerden gelen bir tanıdıklığı olduğu ve güncel kayıpların geçmiş kayıplara ilişkin duyguları da alevlendirebileceğini göstermektedir.

Sağlıklı yasa dair bilinmesi gereken en önemli nokta, yasın kaybedilen kişi, durum veya duygusal bağı unutmak değil kaybın hissettirdiği duygularla başa çıkabilme ve bu duygularla günlük yaşama adapte olabilme noktasına gelmek olduğudur.
Kayıp yaşayan kişide yas sürecinde bulantı, kusma, göğsünde sıkışmışlık hissi , gerginlik, yutkunma güçlüğü , çarpıntı, adet düzensizliği gibi bedensel tepkiler; ağlama isteği, üzüntü keyif alamama, isteksizlik, depresyon hali gibi duygusal tepkiler; kayıp durumunu inkar etme, ölen kişiyi görme, sesini duyma, hala hayattaymış gibi düşünmesi , yaşamı ve ölümü sorgulaması, dikkat dağınıklığı gibi ruhsal ve bilişsel tepkiler, alkol veya madde kullanımı, aşırı artmış ya da azalmış yemek yeme, cinsel eylem ve uyku durumları ile karşılaşılabilir.


Kayıp ve Yas söz konusu olduğunda yasın aşamalarından söz edilebilir. İlk aşama olan İnkar evresinde yaşanan olay yok sayılır, olmamış ya da başkasının başına gelmiş gibi düşünülebilir. İkinci aşama olan Öfke, Kızgınlık evresinde kaybın acısı gündeme gelmiş ve öfke, üzüntü, huzursuzluk, korku gibi duygular yaşanmaya başlamıştır. Üçüncü aşama; yaşanan duyguyu telafi edici stratejilerin arandığı pazarlık aşamasıdır. Sonrasında ise kaybın gerçekliği ile net bir karşılaşmanın olduğu depresyon ve nihayetinde kabullenme süreçleri yaşanmaktadır.

Yaşam içerisinde kazanımları ve kayıpları barındıran bir süreç olduğu için kayıplar ve yas hayatın normal akışı içerisinde olan durumlardır. Hatta günlük yaşam içerisinde birkaç durumdan biri seçildiğinde dahi diğerlerinden vazgeçmiş olmanın, olasılıkları kaybetmenin yarattığı bir yas durumu dahi mevcuttur. Büyük kayıplarda da yitirilen kişi veya durum ile ilgili yaşanabileceklerin kaybı, olasılıkların kaybının yası mevcuttur. Bu kadar günlük yaşam içerisinde zaman zaman minimal zaman zaman da yoğun yaşanabilen kayıp ve yasa dair uzayan ve kişinin hayatının olağan akışına düşünce, duygu ya da davranış boyutunda dönmesini zorlaştıran süreçler psikoterapide kayıp ve yas danışmanlığı içerisinde ele alınabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kayıp ve Yas Danışmanlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlke TARHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlke TARHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlke TARHAN Fotoğraf
Psk.İlke TARHAN
Adana (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlke TARHAN'ın Makaleleri
► Kayıp ve Yas Psk.Elif AKSU
► Kayıp ve Yas Psk.Şule ÜZÜMCÜ
► Kayıp ve Yas Dr.Psk.Beyza ÜNAL
► Kayıp ve Yas Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Kayıp ve Yas Psk.Ali BIÇAK
► Kayıp ve Yas Süreci Psk.Özgün ÖKLÜK OCAK
► Kayıp ve Yas Süreçleri Psk.Simge ÖZYÜREK
► Kayıp Nesneler ve Yas Psk.Hürriyet MANG
► Kayıp ve Yas Süreci Psk.Gonca BAĞLAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kayıp ve Yas Danışmanlığı' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:49
Top