2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşırı Cinsel İsteklilik - Hipersexüalite
MAKALE #2183 © Yazan Uzm.Psk.Şahin UÇAR | Yayın Ocak 2009 | 61,345 Okuyucu
Satiriazis, Erkek Cinsel Doyumsuzluğu

Hipersexsüellik, erkekler arasında nadirde olsa görülebilen adına satiriazis denilen aşırı cinsel istek durumuna verilen addır.

Hipersexsüel erkekler şöyle hissederler; ''kendimi sex yapmaktan alamıyorum günün herhangi bir saatinde aklımda hep kadınlar var. Onlarla yaşayacağım cinsel fanteziler var. Öyle ki işyerinde sokakta arabada seyahat ederken her an birbaşka kadınla, hep bir başka kadınla yatma arzusu hissediyorum. Başkaları evini ailesini ekonomik zorlukları düşünürken ben sadece yatabileceğim muhtemel diğer kadınları düşünüyorum. Sabahları başka bir kadınla birlikte olmak öğlen başka bir kadınla birlikte olmak istiyorum. Sonrada akşam eve gidip eşimle birlikte olmak istiyorum. Hep birilerini ayartma çabasındayım hep birilerini tavlama çabasındayım. Benim için dayanılmaz bir güç var içimde bunu engelleyemiyorum. Çoğu zaman bu düşüncelerim yüzünden toplumda zor anlar yaşadığım olur. Kadınları tavlamaya çalışma çabam başkaları tarafından fark edildiğinde utanırım ve onların yüzüne bakamam. Her saat belki gün içinde her üç beş saatte bir ilişkiye girme ihtiyacı hissediyorum'' .

Cinsel davranışın ifade edilmesi ve eyleme dökülmesi psikolojik sosyal ve biyolojik etmenlerin karşılıklı etkileşimin bir sonucudur. İnsan doğasının bir parçası cinsel arzuların baskılaması bir diğer parçası ise bu cinsel arzuların baskılanmaması gerektiğini hisseder. İnsanlara cinsel arzularını ifade ediş tarzını toplum ve bu toplumun kuralları yaşam içerisinde kendiliğinden ve doğal olarak öğretir. İnsanlar cinsel arzu ve isteklerini kanunlar karşısında sorun yaratan fiziksel ruhsal zihinsel sağlığı tehdit eden aşırı cinsel arzuları kontrol ve zararsız bir şekilde ifade edebilmesi toplum tarafından yaşam içinde kendiliğinden öğretilir.

Kadından kadına koşan sürekli sevgili değiştiren erkeklerin yani moda deyimle playboyların gerçekte kökleri çocukluğa kadar inen büyük sorunları olduğunu düşünüyorum. Bu tür erkekler çok sayıda kadınla cinsel ilişki kurarak cinsel güçlerinin çok fazla olduğunu kanıtlamaya çalışırlar. Böylece zafer kazanmış bir kahraman edasıyla ne kadar güçlü bir erkek olduklarını kanıtlamaya çalışırlar. Bu yolla altta yatan aşağılık duygularını saklamaya çalışırlar. Bu playboylar kendi içsel sorunlarıyla uğraşmak yerine her anını aşk ve sex ile doldurmaya çalışarak zamanlarını öldürürler ve kendilerini kendi içsel yaşamlarını görmezden gelerek kendi içsel sorunlarını izole ederek yaşamaktadırlar.
Hipersexüel erkekler yapılan araştırmalara göre gelişmiş ülkelerde değil de daha çok gelişmekte olan ülkelerde ve alt kültürlerde rastlanmaktadır. Çünkü gelişmekte olan ülkelerde alt kültürlerde iş dışında kişinin zevk alacağı imkanlar yoktur ve bu yüzden cinsellik çok abartılı algılanır.

Hiperseksüalite her sosyal ekonomik düzeyde her gelir durumundaki insanlarda görülebiliyor olsa da cinsel duyguları fazla olan kadınlara sosyal ekonomik yönden iyi olanlar arasında rastlanıldığı cinsel duyguları fazla olan erkeklerde ise sosyoekonomik durumu kötü olanlar arasında rastlandığını araştırmalar bize söylemektedir. Yani bu durumda ülkemizdeki playboyların samimi olmadıkları ortadadır.

Hipersexüalite terimi yıllar önce ABD başkanı Knenedy ''dört saat sex yapmadan duramam'' sözüyle gündeme geldiğini biliyoruz. Yine erkek kardeşi edward'ın sex bağımlılığı ise sevgilisiyle kaza yapınca ortaya çıkmış ve siyasi hayatı sona ermiştir.
Erkekler arasında övünülerek anlatılacak olan çok fazla kadınla birlikte olma isteği çok fazla kadınla birlikte olmuş olma durumu övünülecek bir durummuş gibi anlatılsa da günümüzde normal dışı bir durum olarak kabul edilmiş ve psikolojik bir hastalık olarak tanımlanmıştır. Peki nereye kadar çapkınlık, hovardalık nereden sonrası hastalık olarak kabul edilmektedir. Uzmanlara göre bunun sınırı bir erkeğin en az altı ay boyunca tek eşliliğe dayanamamasıdır. Buna toplumda aşırı sex düşkünlüğü ya da sex bağımlılığı olarak da isimlendirildiği görülmektedir. Tek bir eşle yetinemeyen normalin üzerinde cinsel ilişki kuran ve seçici olmayan bu erkekler genellikle sürekli bir ilişkiye sahip değildir. Evli bile olsalar sürekli bir şekilde partner değiştirdikleri görülür. Farklı eşlerle yineleyici cinsel etkinliklere girme dürtüsünü yenemedikleri için bu bir hastalık, bir bağımlılıktır.

Erkeğin cinsellikle ilgili düşünceleri sürekli beyinde bulundurduğu ve cinsellikten başka hiçbir şeyle ödüllendirilemeyeceği mesajlarının verildiği bir hastalıktır. Hipersexüel erkek kendi sosyal konumuna saygınlığına bulunduğu ortama uygun olmayan cinsel ilişkilere sık sık girer ve hayatı boyunca beraber olmayacağı insanlarla bir takım cinsel ilişkiler yaşar zamanla bundan suçluluk duymaya başlayabilir.

Hipersexüel erkeklerin kişilik yapıları değerlendirildiğinde narsistik kişilik yapıları olduğu kendilerine hayran oldukları kendilerini büyük gördükleri bağımlı bir kişilik yapılarınında olabileceğini görmekteyiz. Sürekli arayış içinde olan bu insanlar çabuk demarolize olurlar sıkıntıya dayanamazlar. Sıkıntıyı giderme adına da başka başka insanlarla birlikte olarak rahatlama ihtiyacı içine girerler.

Satiriazis'in yani hipersexüalitenin nedenleri tam olarak bilinemesede bazı önveriler sunulmuştur. Bunlar arasında çocukluk döneminde ise hissiz ve güvensiz bir aile ortamında yaşamış olması, ruhsal bozukluklar, kalıtımla yani genetikle geçen faktörler organik beyin hastalıkları ya da iç salgı bezlerinin düzensizlikleri olarak açıklansada bu açıklamalar hipersexüalite için yeterli görülmemektedir.

Hipersexüal erkeklerin tedavisi zordur. Öncelihiperkle bu insanlarda dengeli bir ruh halini yaratmak gerkmektedir. Öncelikle ilaçlarla tedavi ardından da psikoterapi yapılması önerilmektedir. Tedavi süreci zanmana yayılan sabırla sürdürülmesi gereken bir süreçtir.


Kadında Cinsel Doyumsuzluk, Nemfomani

Erkekler arasında görülebilen cinsel doyumsuzluğa satiriazis denirken kadınlarda görülen cinsel doyumsuzluğa ise nemfomani denilmektedir.

Sürekli başka erkelerle birlikte olma isteği ile aşırı sexüel istek duyma şeklinde karakterize edilebilecek bir tür cinsel işlev bozukluğudur. Sexüel istek ve sexüel davranışlar bakımından aşırılık durumudur. Nemfoman kadınlar sürekli şekilde cinsel ilişkiye girme isteği duyarlar. Bir erkekle birlikte olamadıklarında rahatsızlık hissi yaşarlar. Eşine ya da sevdiği erkeğine duygulu ve cinsel yönden aşırı istekli olan kadınları nemfomani olarak değerlendirmek doğru değildir.

Nemfoman kadınlar yaşadıkları kültürel ve sosyal kuralları hiçe sayarcasına hareket ederler. Kanunları ve yasaları hiçe sayarak birçok erkekle çok defa ilişkiye girmek isterler. Her sosyal katmandan erkekle ilişkiye girmek konusunda isteklidirler. Bu nedenle sosyal yapı içinde zor duruma düşebilirler.

Sevişmekten büyük zevk alan daha da ötesi birkaç kez üstüste orgazma ulaşan bir kadın için cinsel doyumsuzluk yaşandığını söyleyemeyiz. Ama cinsel doyuruculuğu olmayan cinsel ilişkileri sık yaşamaya çalışması da doğru olmayabilir. Bu durum genellikle içsel boşluk duygusunun telafisi için kullanılabilecektir.

Nemfoman kadınların genel ruh hallerinde bir gerginlik vardır. Öfkeli sinirli ve gergin tavırları göze çarpar. İşlerine konsantre olmakta zorlanırlar.nemfoman kadınlarda orgazm olamama hali sık görülür. Çünkü nemfoman kadınlar boşalmada bile doyuma ulaşamazlar. Orgazmla birlikte görülen rahatlama ve gevşeme hali nemfomanlarda görülmez. Cinsel ilişkiye girilmiş ve orgazma ulaşılmış bile olsa gerginlik ve sıkıntı hali devam eder.

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde de dünyada da azsayıda insanda görülen nemfoman kadınlar hayatlarında genel bir hoşnutsuzluk hissi yaşarlar. Nemfomani’nin nedenleri incelendiğinde ruhsal bozuklukların genetik faktörlerin, organik beyin hastalıklarınn, iç salgı bezi bozukluklarından kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Ayrıca; Çocukluk yıllarında bulamadıkları sevgi ve güven ortamını yaşayamayan bireylerde görüldüğü bilinmektedir.

Nemfoman kadınların tedavisinde ilaç tedavisiyle eşgüdümlü olarak psikoterapi de kullanılmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aşırı Cinsel İsteklilik - Hipersexüalite" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şahin UÇAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şahin UÇAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şahin UÇAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Şahin UÇAR
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi164 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şahin UÇAR'ın Yazıları
► Aşırı Uyarılma Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Aşırı Yeme İsteği Psk.Gülcem YILDIRIM
► Aşırı Koruyucu Ebeveyn Psk.Hümeyra ERGÜL
► Fobiler - Aşırı Korkular Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA
► Aşırı Yemek Yeme Nedir? Abdullah ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Aşırı Cinsel İsteklilik - Hipersexüalite' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlenmeden Önce Dikkat Aralık 2013
► Hipnoz ve Doğum Temmuz 2013
► Hipnoz Haziran 2013
► Hipnoz ve Hipnoterapi Mayıs 2013
► İş Stresi Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:48
Top