2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kişilik Bozukluğu Nedir?
MAKALE #22205 © Yazan Uzm.Psk.Mehmet ARAS | Yayın Mart 2021 | 1,573 Okuyucu
Kişilik
Bir kişiyi diğerlerinden ayıran, değiştirilmesi zor olan, yaşamın tüm alanlarında sergilenen, kendine özgü düşünce, duygu, davranış ve tutum örüntülerinin bütünüdür.

Mizaç – Huy
Doğuştan beri süregelen davranış örüntüsüdür. Biyolojik yatkınlık ile ilgilidir ve nörobiyolojik bir yapılanma etkilidir.

Karakter
Yetişme çağımızda kazandığımız özelliklerdir ve sosyal standartlara bir derece uyum gösterilme iması taşır.

Kişilik Bozukluğu
Kişilik sisteminin çevreyle uyumsuz hareket ettiği çeşitli örüntüleri örüntüleri yansıtan kuramsal yapılardır. Bilişsel (algılama ve yorumlama), duygulanım, kişiler arası işlevsellik, dürtü denetim alanlarında farklılığı ve zorlanmayı kapsar.
-Topluma maliyeti yüksektir
-Suç, alkolizm, madde kullanımı
-İntihar, kazaya uğrama, acile müracaat,
-Evlilik sorunları, mahkeme başvuruları
-İşsizlik, eğitim düzeyi düşüklüğü
-Psikosomatik hastalıklar sıktır

Klinik Açıdan Uyumsuz Bir Kişilik Örüntüsünün Olduğunun Göstergeleri
Adaptif Katılık: Hedeflere ulaşmak, başkalarıyla ilişki kurmak ve stresle başa çıkmak için kullanılan alternatif stratejiler çok azsa ve hiç esneklik payı bırakmadan kullanılır.
Kısırdöngüler: Alışılagelen algılar, ihtiyaçlar ve davranışların mevcut zorlukları sürdürüp güçlendirmesi.
Stabilite Eksikliği: Bireyin stres karşısında kendini toparlama becerisinin olmaması.

Kişilik Bozukluklarına Ek Olarak Gözlenebilecek Semptomlar
• Madde kötüye kullanımı ve bağımlılığı
• İntihar girişimleri
• Duygudurum bozuklukları
• Dürtü kontrol bozuklukları
• Yeme bozuklukları
• Anksiyete bozuklukları

Kişilik Bozuklukları DSM Sınıflandırması

A KÜMESİ:

Paranoid: Kendisini dürüst, savunmasız ve masum olarak görmektedir. Diğer kişileri ayrımcı, müdahaleci, kötü niyetli, güvenilmez ve suistimal edici olarak görür.
Şizoid: Kendisini yalnız ve kendisine yeten biri olarak görmektedir. Diğer kişileri zorla müdahale eden olarak görür.
Şizotipal: Kendisini savunmasız, sosyal açıdan göze çarpan, fazla hassas, yetenekli, gerçek olmayan, kopuk ve yalnız olarak görmektedir. Diğer kişileri güvenilmez ve kötü niyetli olarak görür.

B KÜMESİ:

Antisosyal: Kendisini yalnız, özerk ve güçlü olarak görmektedir. Diğer kişileri savunmasız ve sömürücü olarak görür.
Narsistik: Kendisini özel, özgün, üstün, özel muameleyi hakeden olarak görmektedir. Diğer kişileri aşağılık ve hayranlık duyan olarak görür.
Histriyonik: Kendisini etkileyici, göz kamaştırıcı olarak görmektedir. Diğer kişileri hayranlık duyan, baştan çıkarılabilir ve kabul eden olarak görür.
Borderline: Kendisini kontrol dışı, güçsüz, kusurlu, sevilmez, kötü, savunmasız olarak görmektedir. Diğer kişileri, (idealize edilmiş ise) güçlü, sevgi dolu, mükemmel, (aşırı değer biçilmiş ise) terk eden, reddedici ve kontrol edici olarak görür.

C KÜMESİ:

Çekingen: Kendisini küçük düşürülmeye ve reddedilmeye karşı incinebilen, sosyal olarak yeteneksiz, yetersiz olarak görmektedir. Diğer kişileri eleştirel, talepkar ve üstün olarak görür.
Bağımlı: Kendisini muhtaç, zayıf, çaresiz ve beceriksiz olarak görmektedir. Diğer kişileri becerikli, destekleyici ve bakım veren olarak görür.
Obsesif-Kompulsif: Kendisini güvenilir, sorumlu, titiz, becerikli olarak görmektedir. Diğer kişileri güvenilmez, kayıtsız, kendi kendini şımartan, beceriksiz olarak görür.


Kaynakça:
Beck, A. T. Kişilik Bozukluklarının Bilişsel Terapisi, Litera Yayıncılık
Million, T. Modern Yaşamda Kişilik Bozuklukları, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kişilik Bozukluğu Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Mehmet ARAS'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Mehmet ARAS'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet ARAS Fotoğraf
Uzm.Psk.Mehmet ARAS
Diyarbakır (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mehmet ARAS'ın Makaleleri
► Kişilik Bozukluğu Nedir? Psk.Serhat ÖNCÜLER
► Sınır Kişilik Bozukluğu Nedir? Psk.Alpaslan KESKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kişilik Bozukluğu Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Fobi Mart 2021
► Yeme Bozuklukları Şubat 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:28
Top