2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Antisosyal Kişilik Bozukluğu
MAKALE #22218 © Yazan Uzm.Psk.Mehmet ARAS | Yayın Mart 2021 | 1,509 Okuyucu
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?

Antisosyal kişilik bozukluğu, ‘ötekilerin haklarını ihlal eden ve hiçe sayan’’ demektir. Toplumsal açıdan ayıp, günah veya ahlaki olmayan davranışları tekrarlama eğilimi gözlenmektedir. Bu bozukluğu olan kişiler "sosyopat" veya "psikopat" olarak adlandırılır. Antisosyal kişilik bozukluğu diğerlerine aldırış etmeme ve toplum kurallarına uymama şeklinde sorumsuz ve agresif davranışlarla tanımlanır. Bu bozukluğu olan insanlar sıklıkla ciddi suçlar işler ve davranışları için pişmanlık duymazlar. Antisosyal kişilik bozukluğunun başlıca özelliği çocuklukta veya erken ergenlikte başlayan, okul, iş ve sosyal ilişkiler gibi yaşamın her alanına yayılan tekrarlayan antisosyal ve kriminal davranış modelleridir. Diğer kişilik bozukluklarından farklı, antisosyal kişilik bozukluğu tanısının konulabilmesi için, bu tür davranışların 15 yaşından önce ortaya çıkması şart koşulur.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu DSM-IV Tanı Kriterleri
1. Aşağıdaki maddelerin en az üçünün varlığı ile ortaya çıkan ve 15 yaştan beri süregelen; diğer kişilerin haklarını yok sayma, haklarına saldırma davranışı örüntüsü.
• Tutuklanması için zemin hazırlayan eylemlerde defalarca bulunma, yasalara uygun toplumsal davranış biçimine uyum sağlayamama.
• Sürekli yalan söyleme, takma isim kullanma veya kişisel çıkarı, zevki için başkalarını atlatma davranışlarıyla açığa çıkan dürüst olmayan tutum.
• Dürtüsellik ya da gelecek için tasarılar yapmama.
• Tekerrür eden kavga, dövüş ya da saldırılarla açığa çıkan sinirlilik ve saldırganlık.
• Kendisinin ya da başkalarının güvenliği konusunda umursamazlık.
• Bir işi sürekli götürememekle ya da mali yükümlülüklerini defalarca yerine getirmemekle açığa çıkan sürekli bir sorumsuzluk.
• Başkasına zarar vermeye, kötü davranmaya veya başkasından bir şey çalmaya karşı ilgisiz olma ya da yaptıklarına kendince mantıklı açıklamalar getirme ile vicdan azabı çekmeme.
2. Kişi en az 18 yaşındadır.
3. 15 yaşından önce başlayan davranım bozukluğuna dair kanıtlar vardır.
4. Antisosyal davranış yalnızca şizofreni ya da bir manik epizodun gidişi sırasında ortaya çıkmamaktadır.

Antisosyal Kişiliğin Genel Özellikleri
• Başkalarının ihtiyaçlarını veya duygularını dikkate almamak
• Yalan söylemek, çalmak
• Takma ad kullanmak
• Suç işlemeye meyilli olmak
• Başkalarının haklarının ihlal etme
• Agresif, genellikle şiddet içeren davranışlar sergilemek
• Kendini veya başkalarının güvenliğini göz ardı etme
• Tutarsızca sorumsuz davranışlarda bulunma
• Yaptıklarından pişman olmama

Antisosyal Kişilerde Mizaç Ve Duygulanım
Bu kişiler doğuştan, saldırganlığa yönelik eğilimlere ve ortalamadan yüksek düzeyde haz verici bir uyarılma eşiğine sahiptir. Diğer kişiler herhangi normal bir aktiviteden duygusal doyum sağlayabilirken, antisosyal kişi, iyi hissetmek için daha keskin ve sarsıcı deneyimlere ihtiyaç duyabilir. Antisosyal kişiler duygularını dile getirme konusunda yetenekli değildirler, kişilerle konuşmak yerine eylemde bulunurlar.
Antisosyal kişilerdeki vicdan eksikliği süperegonun kusurlu olduğunun göstergesidir ve diğer kişilerle birincil karşılıklı bağlanma deneyiminin bulunmamasının kanıtıdır.

Antisosyal Kişilerde Nesne İlişkileri
Bu kişilerin, genellikle, çocukluk dönemleri güvensizlik ve kaos ile geçmiştir. Araştırmalarda, katı disiplin ve aşırı şımartma tutumlarının çocuğu şaşırtacak biçimde içiçe geçmiş olarak uygulandığı belirtilmiştir. Antisosyal kişilikler ile bağlantılı görülen ailesel faktörler şunlardır; depresyonlu veya mazoşistik anneler, tutarsız veya sadistik babalar, ailede alkolizm veya madde kullanımı. Ayrıca taşınma, ailenin dağılması veya kayıp gibi olaylara da rastlanılmaktadır.
Gelişimsel açıdan uygun zamanda, çocuğa güçlü olduğu duygusu empoze edilememişse, çocuk, yaşamının ilerleyen zamanlarında tüm güçlüklerinin teyit ve kabul edilmesini sağlayamaya çalışacağı bir çıkmaza girebilir. Ebeveynlerin veya diğer önemli kişilerin güç gösterilerine çok önem vermesi de etkili olabilmektedir.
Antisosyal kişiler olağan duyguları, zayıf olma ve korunmasız kalma durumuyla ilişkilendirdikleri için kabul edemezler. Genellikle antisosyal yetişkinler, çocukluklarında maddi açıdan şımartılmış ve duygusal açıdan yoksun bırakılmışlardır.
Klinik araştırmalar, bu kişilerin yetiştikleri ailelerde, dilin dışavurumsal ve iletişimsel işlevlerinin önemi üzerinde çok az durulduğunu göstermektedir ve sözcükler çoğu kez başkalarını kontrol altına almak için kullanılmıştır.
Antisosyal kişi, hiçbir zaman psikolojik bağlanma yaşamamış, iyi nesneleri içe almamış ya da bakıcılarla özdeşim kuramamıştır. Bu kişi sevgiyi tanımamıştır.

Antisosyal Kişilik Çeşitleri
Haris Antisosyal: Bilerek yok sayılmış ve mahrum bırakılmış hisseder; tatminsiz olarak daha fazlasını arzular; kıskançtır, intikam almak ister ve doyumsuzdur; sahip olmaktan çok el koymayı sever.
İtibarını Koruyan Antisosyal: Kusursuz, incinmez, kırılmaz, boyun eğmez olduğunun düşünülmesini ister; dokunulmazdır; statüsü sorgulandığında zıtlaşır; önemsiz şeylere aşırı tepki verir.
Risk Alan Antisosyal: Cesur, maceracı, girişken, cüretkar; gözü karadır ve dürtüseldir; tehlikeleri önemsemez; tehlikeli risklerin peşinden gider.
Göçebe Antisosyal: Kendisini kısmetsiz, lanetlenmiş, kader mahkumu ya da bir kenara atılmış hissederler; gezginler; serseriler; toplumsal kopuklar ve uyumsuzlar; derbederler; iyi huylu olmama.
Habis Antisosyal: Kavgacı, alaycı, kindar, acımasız, kötücül, zalim, alıngan; ihanet ve ceza beklentisi içindedir; intikam almayı arzular; duygusuz ve korkusuz; suçluluk duymaz.

Kaynakça:
Beck, A. T., Kişilik Bozukluklarının Bilişsel Terapisi
McWilliams, N., Psikanalitik Tanı
Million, T., Modern Yaşamda Kişilik Bozuklukları
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Antisosyal Kişilik Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Mehmet ARAS'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Mehmet ARAS'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet ARAS Fotoğraf
Uzm.Psk.Mehmet ARAS
Diyarbakır (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mehmet ARAS'ın Makaleleri
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Bahar ERDEN
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu ÇOK OKUNUYOR Psk.Yağmur Erişen YALDIZ
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Beyza TAKAN
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Damla ARAZ
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.M.Enes İMERT
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Beniz YILMAZ
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Erkan KURT
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.H. Fatih DANE
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Dnş.Çiğdem SESLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Antisosyal Kişilik Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Fobi Mart 2021
► Yeme Bozuklukları Şubat 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:54
Top