2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutluluk ve Genetik Faktörler
MAKALE #22713 © Yazan Psk.Çağlar VAR | Yayın Mart 2022 | 1,123 Okuyucu
Geçmişten günümüze filozoflar, sosyal bilimciler, psikiyatristler, biyologlar ve ekonomistler mutluluğun belirleyicileri hakkında birçok araştırmada bulunmuşlardır. Yapılan bazı araştırmalarda “Mutluluk genetik midir?” ya da “Genetik faktörler mutluluk düzeyini ne kadar etkiler?” sorularına cevap aranmıştır. Yapılan araştırma sonuçlarında da genlerimizin mutluluğumuz üzerinde etkisinin olduğu sonucuna ulaşmışlardır. Bu alanda yapılmış olan araştırmalardan bazılar şunlardır:

London School of Economics'te davranışsal ekonomi uzmanı olan Jan-Emmanual De Neve öncülüğünde yapılan bir araştırmaya göre; 5-HTT adlı genin uzun versiyonuna sahip kişilerin, mutlu doğdukları ve yaşamlarından daha memnun oldukları sonucuna varılmıştır. Ayrıca beyindeki serotonin hormonunu düzenleyen 5-HTT adlı genin uzun versiyonuna sahip insanların bilinçaltında negatif görüntülerden kaçınma ve pozitif olanları seçme eğiliminde oldukları gözlemlenmiştir.

Mutluluğun genetik olduğu sonucuna demografik özellikler bakımından aynı olan insanların mutluluk düzeyleri arasındaki farklılıkları araştıran Minnesota Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı da aynı sonuca ulaşmıştır. Minnesota Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı tek yumurta ikizi olarak doğup, bebekken birbirlerinden ayrılan ve farklı aileler tarafından büyütülen kişileri takip ettiler. Sonuç olarak da, mutluluğumuzun şaşırtıcı bir oranda yaklaşık yüzde 48 oranında genlerimizden geldiği sonucuna vardılar.

Yapılan bu ve buna benzer bir çok araştırma, insanların genetik olarak bir denge noktasının olduğunu ortaya çıkarmıştır. Yani herkesin doğuştan getirdiği bir mutluluk noktasının olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumun avantaj ve dezavantajları var. Eğer denge noktanız yani mutluluk düzeyiniz, doğuştan yüksekse şanslısınız demektir. Denge noktası doğuştan düşük olanlara göre mutlu olmak için daha az çabalamanız gerekecektir. Gerçek bir avantaja sahip olan bu kişiler, genellikle mutlu olma eğilimindedirler. Dolayısıyla da her şartta mutlu olma ihtimalleri diğer insanlara göre daha yüksektir. Şunu da belirtmemiz gerekir ki bu insanların da mutsuz olması söz konusudur. Çünkü mutluluğu etkileyen tek unsur genetik değildir.

Denge noktasının dezavantajı ise mutluluk düzeyi doğuştan düşük olan, mutsuz ya da depresif olmaya eğilimli insanların bundan olumsuz etkilenmesidir. Şöyle ki, eğer mutluluk düzeyiniz, denge noktanız, düşük ise mutlu olmak için diğer insanlardan daha çok çaba harcamak zorundasınız.

Denge noktasının ilginç tarafı şu ki, başınıza sizi sevindiren ya da üzen olaylar geldiğinde bir süre üzülürsünüz ya da sevinirsiniz. Ancak bu üzüntü ya da sevinç genellikle süreklilik arz etmez. Bir süre sonra, bu olumlu ya da olumsuz olaya uyum gösterir ve eski denge noktanıza geri dönersiniz. Örneğin; insanlar maaşlarına yüksek bir zam gelmesi gibi büyük değişikliklerin kendilerini daimi olarak daha mutlu edeceğini varsayıyorlar. Ama durum öyle değil. Büyük hedeflerinizi gerçekleştirmek için yıllarca çok çalışmanız gerekebilir ve harcadığınız çaba sonuç vermiş de olabilir ama hedeflerinize ulaştığınız anda oluşan mutluluk birkaç ay sonra kayboluverir.

Sonuç olarak; genetik faktörlerin mutluluk üzerinde yaklaşık %50 oranında etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında mutluluğumuzu yaklaşık %10 oranında çevresel koşullarımız etkilemektedir. Bu çevresel koşullar coğrafi konum, eğitim, maddi durum, yaşam olayları gibi faktörlerdir. Mutluluğumuzun yaklaşık %40 oranında ise bizim elimizde olduğunu, bilinçli, amaçlı davranışlarımızın bunda etkili olduğu söyleyebiliriz. Genetik faktörler bakımından kimi insanlar şanslı olarak dünyaya gelirken kimileri ise şanssız olarak dünyaya gelmektedir. Bunlar bizim elimizde olmayan durumlardır. Ancak genetik faktörler dışında bizim elimizde olan değiştirebileceğimiz şeyler de vardır ve onlara odaklanarak mutlu olabilmek bizim elimizdedir. Bizim elimizde olan, bilinçli davranışlarımızla gerçekleşen mutluluğun yaklaşık %40 oranında olması bu konuda hatırı sayılır bir özgürlüğü sahip olduğumuzu gösterir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutluluk ve Genetik Faktörler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Çağlar VAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Çağlar VAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çağlar VAR Fotoğraf
Psk.Çağlar VAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Çağlar VAR'ın Yazıları
► Genetik Bir Sendrom: Frajil X Psk.Burçak DEMİRKAN
► Mutluluk Psk.İ.Nil BİREYŞOĞLU ÖZEN
► Mutluluk Psk.Özlem SANAN ŞENBAY
► Mutluluk Arayışı Psk.Beria Bilge ŞENER
► Mutluluk Kuramları Psk.İ.Nil BİREYŞOĞLU ÖZEN
► Evlilikte Mutluluk Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Mutluluk ve Genetik Faktörler' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Pozitif Psikoloji Mart 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:27
Top