2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pilonidal Sinüs (Kıl Dönmesi)
MAKALE #490 © Yazan Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK | Yayın Aralık 2007 | 30,497 Okuyucu
KIL DÖNMESİ
(PİLONİDAL SİNÜS)
Kıl dönmesi nasıl bir hastalıktır?

Kist dermoid sakral de denen kıl dönmesi, kılların cilt altında yuvalanması, bu yuvanın mikrop kapması, sonrasında abse oluşumu veya akıntılarla giden hastalık şeklinde tarif edilebilir. Adı kıl dönmesi olmasına rağmen cilt altındaki yuvada her zaman kıl bulunmayabilir; bazen kumaş iplikleri bazen saç bulunabilir bazen de boş olabilir.
Hastalık temelde cilt altı dokusunun bir enfeksiyon hastalığıdır. Sıklıkla kuyruk sokumu bölgesinde görülür. Ama kasıklarda, göbekte ve koltukaltında da görülebilir. Kıl dönmesi denilince genellikle konumuz olan kuyruk sokumu bölgesindeki hastalık anlaşılır.

Neden oluşur?

Hastalığın sebebi tam belli değildir. Kuyruk sokumu bölgesindeki kıl köklerinin küçük iltihaplarının zamanla genişlemesi, oturma ve kalça hareketleriyle bu iltihaplı yuvaya kılların yerleşmesi sonucunda geliştiği kabul ediliyor.

Kimlerde görülür?

Hastalık genellikle genç, kıllı erkeklerde görülür. Ancak çok kıllı olmayan erkeklerde ve bayanlarda da görülebilir. Kural olarak 40 yaşın üzerinde yeni vaka görülmez; önceden var olan hastalığın devamı şeklinde görülebilir.


Kıl dönmesi olduğunu nasıl anlarım?

Hastalık, kişinin kendi göremeyeceği bölgede olduğundan yol açtığı şikayetler sonucunda fark edilir. Bu şikayetler akıntı, ağrı, şişlik, kaşıntı ve kokudur. İnsanlar hastalığı genellikle küçük bir sivilce olarak değerlendirip kendiliğinden iyileşmesini beklerler. Kuyruk sokumu bölgesine bakıldığında orta çizgide çok küçük delikler, şişlik görülebilir; nadiren hiç delik olmadan da hastalık gelişebilir.
Kıl dönmesi hastaları iki ana şikayetle hekime başvururlar:
1. Abse oluşumu: Hastanın daha önce hiçbir şikayeti yokken bir iki gün içinde ağrı ve şişlik olur, ardından abse gelişir. Ya da var olan kıl dönmesi abse yapabilir.
2. Akıntı-şişlik: Sürekli akıntı, koku ve kaşıntılarla ilerleyen hastalık hali ile başvururlar.

Hastalığın tedavi seçenekleri nelerdir?

Kıl dönmesi hastalığının temel tedavisi ameliyat ile hastalıklı alanın çıkarılmasıdır. Ancak ameliyat edilmeden kimyasal bir madde ile (fenol) kıl yuvasının yok edilmesi de mümkündür. Ameliyatsız yöntemlerin başarı oranı yüksek değildir ve tekrarlama ihtimali yüksektir. Ameliyat kesin tedavi olduğu gibi tekrarlama ihtimali en az olan yöntemdir.

Ne zaman tedavi gerektirir?

Hastalık tesbit edildiği anda tedavi olmak gerekir. Çünkü kıl dönmesi kendiliğinden iyileşmez, aksine hastalıklı alan zamanla büyür. İlk başta küçük bir alanda iken ihmal edildiğinde daha geniş bir alanı tutar ve sonuçta ameliyat edildiğinde daha geniş bir cilt ciltaltı dokusunun çıkarılmasına yol açar.


Hangi tedavi yöntemi en uygundur?

Eğer hasta abse oluşmuş şekilde başvurduysa derhal cerrahi yöntemle absenin boşaltılması gerekir. Aynı seansta hastalığın tamamen iyilileştirilmesine yönelik nihaî ameliyat da yapılabilir.
Abse gelişmeden başvuru halinde nihaî ameliyat planlanır. Ameliyatların temel hedefi hastalıklı dokunun çıkarılmasıdır. Bu çıkarma işlemi sonrasında bir yara boşluğu kalacaktır. Kalan yaranın kapatılma şekilleri farklı ameliyat teknikleri demektir. Bu teknikler esas olarak iki gruptur. Birinci grupta yara tam kapatılmaz, kendiliğinden iyileşmeye bırakılır. Bu yöntemle uzun zamanda (1-3 ay) iyileşme olur. Ama tekrarlama ihtimali çok düşüktür. İkinci grupta yara kapatılır. Bu yöntem grubunun avantajı yara kısa sürede iyileşir ama tekrarlama ihtimali biraz daha yüksektir.

Ameliyat sonrası kaç gün istirahat etmem gerekir?

Ameliyat yarasının büyüklüğüne ve ameliyat yöntemine göre 1-2 haftalık istirahat sonrası kişi işine dönebilir .Bu istirahat süresi içinde hasta istediği gibi yatabilir, gezebilir, banyo yapabilir; sadece ağrı oluşturduğu ve yaraya zarar verebileceğinden oturması istenmez.

Tekrar eder mi?

Evet edebilir. Kıl dönmesi hastalığı tekrara meyilli bir hastalıktır. Bu sebeble tekrarı en az olan yöntemle tedavi edilmelidir.

Kendimi korumam için ne yapmalıyıyım?

Ameliyat sonrası kuyruk sokumu bölgesinin kuru ve kılsız tutulması gerekir. Bu amaçla kıl temizliği ve kumaş artıklarının bölgeden uzaklaştırılması iyi olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pilonidal Sinüs (Kıl Dönmesi)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alaattin ÖZTÜRK Fotoğraf
Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Kıl Dönmesi PDF Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Kıl Dönmesi Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK
► Baş Dönmesi ( Vertigo ) Prof.Op.Dr. Ali ÖZDEK
► Kıl Dönmesi Nedir? Op.Dr.Mustafa ŞENER
► Baş Dönmesi - Vertigo Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Pilonidal Sinüs (Kıl Dönmesi)' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Makat Bölgesinde Görülen Hastalıklar ÇOK OKUNUYOR Nisan 2009
◊ Lazerle Tedavi Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:39
Top