2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Muhabbet Kuşlarında ve Kuşlarda Tedavide Serum Uygulama Yöntemleri ve Yoğun Bakım Küvöz Kullanımı
MAKALE #6148 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Aralık 2010 | 43,019 Okuyucu
MUHABBET KUŞLARINDA VE KUŞLARDA TEDAVİDE SERUM UYGULAMA YÖNTEMLERİ Ve YOĞUN BAKIM KÜVÖZ KULLANIMI

Muhabbet kuşlarında ve diğer kuşlarda serum tedavi uygulaması yapılabilir mi?

Evet yapılabilir.Özellikle yemek ve su yemeyen kuşlarda kesinlikle yapılmalıdır.

Muhabbet kuşlarında ve diğer kuşlarda hangi durumlarda serum uygulamaları gerekmektedir?

Muhabbet kuşlarında yoğun ishal vakalarında.(Klamidiyoziz,bakteriyel enteritis,kurşun ve çinko zehirlenmelerinde,askarit enfeksiyonlarında,hepatik hastalıklar,pachecos hastalığı,polyamavirüs,reo virüs,candida,escherichia coli enfeksiyonu,citrobacter enfeksiyonları, vs),gastro intestinal yabancı cisim,viral hastalıklar,şeker hastalığı,böbrek karaciğer hastalıkları,tümör vakalarında ,zehirlenmelerde(insektisit zehirlenmesi,kurşun toksikasyonu,mikotoksikozis,teflon zehirlenmesi,tuz zehirlenmesi,tütün zehirlenmesi,d vitamini toksikasyonu,warfarin zehirlenmesi,çinko zehirlenmesi,vücudu destekleyici tedavi programında serumlar kuşlarda kullanılmaktadır.

Kuşta kanat venasının tonusu ve dolum zamanı 1-2 saniyeyi geçerse %7 dehidrasyon var demektir .

Muhabbet Kuşunun göz etrafı ve bacaklar gibi kılsız alanlarda dehidrasyon varsa serum verilmelidir.

Muhabbet kuşlarında mukoz memranların kuru oluşu dehidrasyona yol açar.

Muhabbet kuşunda göz göz çukuruna çöker.Bu durumlarda serum uygulaması şarttır.

Muhabbet kuşlarında serum uygulamalarında hangi tür serumlar kullanılabilir?

Kuşlarda serum özellikle destek tedavi sisteminde kullanılması gerekmektedir.Muhabbet kuşlarında laktatlı ringer ve benzeri serumlar uygulanmaktadır.Özellikle laktatlı ringer solüsyonlarının içine %50 lik dekstroz karıştırılarak %5 lik dekstroz olacak şekilde ayarlanması gerekmektedir.Buişlemin muhakkak bir veteriner hekim tarafından yapılması gerekir sakın kendiniz yapmayınız.

Muhabbet kuşlarında serum uygulamalarında uygulama şekli nasıl olmalıdır?

Serum özellikle 37 dereceye kadar ısıtılarak damariçi kemik içi veya deri altı olmak üzere 3 ayrı şekilde verilmektedir.Enjeksiyon yönteminde insülin iğneleri kullanılmalıdır.İntravenöz kateter sağ vena jugularis veya dirsekteki kanat venasına uygulanır muhabbet kuşuna uygulama subcutan tercih edilmesi durumunda kuşun vücudunun gerisinde lateral ve mediyal bölgeden 25-27 lik iğne ile uygulama tercih edilmelidir her bir bölgeye 5-10 ml /kg sıvı verilebilmektedir.Kuşlarda dehidrasyonlarda mukozalarda kuruma anemide solgunluk görülür serum takviyesi şarttır.

Muhabbet kuşlarında verilecek serum miktarı ne kadar olmalıdır?
kuşların kiloları hassas terziyle tartılarak verilecek sıvı miktarı (ml)dehidrasyon yüzdesi X vücut ağırlığı (gr)formülüyle hesaplanarak uygulama yapılmaktadır.

Örnek Vücut ağırlığı 100 gr olan bir kuşta % 10 dehidrasyon varsa kuşa verilmesi gereken sıvı elektrolit miktarı 10 ml olmalıdır.

Kuşlarda günlük sıvı ihtiyacı ne kadar olmalıdır?

Muhabbet kuşları ve diğer kuşlarda günlük sıvı ihtiyacı 50 ml/kg dır.Kuşun günlük ihtiyaç ve sıvı açığının yarısı ilk 24 – 48 saat içinde verilmelidir.Diğer kısmı 48 saat sonra verilir.Muhabbet kuşuna veya jakoya vs kuşa verilen 10 ml/kg sıvı 5-7 dakikada tolere edilebilmektedir.Bu oranlar
Kanaryada 0.5-1 ml
Muhabbet kuşunda 1-2 ml
Amazon papağanında 7-10 ml daha büyük tropik papağanlarda ise 15-25 ml dir.
Ağaçkakanda 2-3 ml olmalıdır.

Muhabbet kuşlarında Serum uygulamalarından sonra yan etkiler nelerdir?

Özelllikle vena uygulamalarından sonra bölge uygulama noktasında hematom görülebilir.Kemik içine uygulamalarda ulna veya tibiotarsus seçilmeli uygulamalar bu konuda deneyimli bir veteriner hekim tarafından yapılmalıdır.

Kuşlarda uygulanan nebulasyon yöntemi nedir?

Kuşlarda özellikle solunum hastalıklarında bazı antibiyotikler tuzlu su ile karıştırılarak lokal olarak nebulize edilebilirler.

Kuşlarda yoğun bakım küvözlerinin solunum tüplerinin tedavide kuşlara sağladıkları avantajlar nelerdir ?

.Uyğulama kısa sürelerle yapılırsa daha iyi olur acil durumlarda oksijen verilmesi gerekirse ağız maskesi şeklinde hemen uygulamaktayız.Bazı durumlarda kuş oksijenleştirilmiş inkubatör veya özel ünitelere alarak tedavilerini yapmaktayız.Yoğun bakım küvetlerinin dezenfeksiyonu için phenol veya quarterner ammonium solüsyonu kullanılır yoğun bakım küvezlerinde ısıtıcı 29.4 ve 32.2 ye ayarlanır yoğun bakım küvezi zeminlerinde hasta altı bezi kullanmaktayız.Küvözlerde su ve gıda kuşların hareket etmeden ulaşacakları yere koymaktayız.

Hasta kuşların ilk tedavilerinde uygulanan ilaç seçimlerini nasıl yapmaktasınız?

tedavide bakterisidial antibiyotik antifungal bir ilaç vitamin ve doxocylin hemen başlanmaktadır bu tedavi yurtdışından getirttiğimiz özel ilaçlarla yapılmaktadır maalesef ülkemizde bu tür ilaçlar bulunmamaktadır tek bir ilaçla hem mantarı hem bakteriyel enfeksiyonu hemde vitamin verme işlemini sağlayabilmekteyiz türkiyedeki ilaçları kullanmak istersek 3-4ayrı ilaç vermek zorunda kalıyoruz.Tedavi başlandıktan sonra gelecek kültür sonuçlarına göre antibiyotik ve mantar ilaçları değiştirilebilmekte ve tedavi istediğimiz şekilde gerçekleşebilmektedir.İlk gelen kuş hastalarında küvöz ısısı 30-32 C travma geçiren veya hipertermisi varsa 23-25 c ye ayarlanır.Kan örnekleri açken alınmalıdır.muhabbet kuşlarında kan muaynelerinde alınacak kan miktarı vücudun toplam ağırlığının %1 inden fazla olmaması gerekmektedir.Kan alınırken pıhtılaşma olabileceğinden 25 lik hipodermik iğneler veya kapillar tüpler kullanılır.
Çok hasta kuşlarda antibiyotikleri kas içi veya damar içi uygulamaktayız.
İthal edilen kuşlarda özellikle Afrika gri papağanı ve ibikli papağanlarda tenya sağaltımı yapılmalııdr.
Kuşların ilk muaynelerinde
Muhabbet kuşunda nabız Adet /dakika 260-270 solunum sayıları 60-75 solunum (adet/dakika)
Kanaryada nabız adet/dakika 265/325 solunum sayıları 60-80 solunum (adet/dakika)
Ölçülmesi gerekmektedir.

Bu makale kuşlar için özel tedavi olanaklarının kuş severler tarafından bilinmesi amacıyla hazırlanmıştır.Özellikle kuşlar için veteriner hekimlerin uzmanlaşması gerekmektedir ve veteriner fakültelerinin konuya eğilmeleri gerektiğini düşünüyorum.Kuşlarda bilinçsizce kullanılan petşhop vs yerden alınan ilaç olduğu şüpheli veya internetten hastaların kendi araştırmaları ile kendi teşhis ve yanlış ilaç kullanımı sonucu,kurtarılabilecek pek çok kuş maalesef ülkemizde ölmektedir.Bu konuda araştırmacı veteriner hekimlere ihtiyaç duyulmaktadır kuş veteriner alanı kolay bir alan değil ,ileri bilgi birikimi ,ileri cihaz sistemleri(ultrason-röntgen-küvöz-oksijen üniteleri vs) ,labratuvar bilgisi,çok dikkat, aşırı sabır ,özveri gerekmektedir.

Tolgay Aytar
Veteriner Hekim
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Muhabbet Kuşlarında ve Kuşlarda Tedavide Serum Uygulama Yöntemleri ve Yoğun Bakım Küvöz Kullanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Tolgay AYTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Yazıları
► Kuşlarda Aspergillosis Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kuşlarda Hastalık Belirtileri Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Muhabbet Kuşlarında ve Kuşlarda Tedavide Serum Uygulama Yöntemleri ve Yoğun Bakım Küvöz Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:56
Top