2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşamınız Ne Kadar Dengeli-3: Başarı ve Kontrol Alanı
MAKALE #6186 © Yazan Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ | Yayın Aralık 2010 | 4,697 Okuyucu
Üçüncü yaşam alanı başarı ve kontroldür. Bu alandaki temel ihtiyacınız başarılı olma, kendinize hayatınızı devam ettirme konusunda güvenme ve yaşamınızı elinizden geldiğince kontrol edebildiğiniz hissidir. Aşağıdaki sorular bu alana harcağınız enerji düzeyinizi değerlendirmenizi sağlayabilir:

Kendimi uğraştığım bir alanda (iş, meslek, okul, ev hanımlığı, ebeveynlik vb.) başarılı hissediyor muyum?
Dünyayı merak edip bilgilerimi artırıyor, kendimi geliştiriyor muyum?
Kendi sınırlarımın farkında mıyım?
Yaşamım üzerinde kontrol sahibi miyim?
Kontrol edebileceğim şeyleri kontrol edebiliyor muyum?
Displinli bir şekilde işlerimi yapabiliyor muyum?
Kendime güveniyor muyum?
Sorumluluklarımı yerine getirebiliyor muyum?
Hedeflerim doğrultusunda ilerlediğimi düşünüyor muyum?
Yeri geldiğinde duygularımı kontrol edip mantığımın sesini dinleyebiliyor muyum?

Başarı ve kontrol alanı özgüveninizin temel kaynağıdır. Sınırlarınız ve kaynaklarınız doğrultusunda ilerleyip bu alana enerji harcadığınız oranda kendinize olan güveniniz artar. Birçok psikolojik sıkıntının temelinde çocukluk döneminde temeli atılan özgüven eksikliğinin olduğunu düşündüğümüzde bu alanın ne kadar önemli olduğunu görürüz. Bu alana enerji yatırmak için illa para kazandığınız bir mesleğinizin olması gerekmez. Örneğin, bir ev hanımı başarılı olduğunu hissettiren bir çok şey yapabilir. Yeni bir yemek tarifini güzel bir şekilde yapabilmek, el işlerinde oldukça iyi olmak, planlanan kiloları verebilmek, sağlıklı çocuk yetiştirmek vb. bir çok şey birer başarıdır. Önemli olan şey bir hedef doğrultusunda ilerlemek ve hedefe ulaşmaktır. Yaptığınız şeyin kendisinin aslında çok önemi yoktur. Önemli olan ‘yapabiliyor olduğunuzu’ görebilmektir. Başarı alanına enerji yatırmak bir ihtiyaç olduğundan dolayı hamilelik nedeniyle işine ara veren bir kadın çocuğu biraz büyüdükten sonra işe tekrar dönmenin özlemini duyar.

Kendi sınırlarını, kapasitelerini ve imkanlarını bilmeyen kişiler bu alanda yeterince tatmin edici faaliyet gösteremezler. Bu durumda problem başarısız olmaları değil hedeflerinin kendilerine uygun olmamasıdır. Sınırlarını bilmeyen birçok kişi farkında olmadan kendilerini başarısız hissettirecek şekilde davranmakta ve daha başından belli olan ‘başarısızlık hedeflerine’ ulaşmaktadır. Dolayısıyla bu alanın bir diğer unsuru sınırlarını, kontrol edebileceklerini bilmektir.

Sınırlarını bilmek için kişinin kendisini tanıması, ufkunun geniş olması çok önemlidir. Bu yüzden bu alana önem vermek aynı zamanda dünyaya ilişkin bilgilere meraklı olmayı, genel kültürü geliştirmeyi içerir. Kendini geliştiren, genel kültürünü artırmayı amaçlayan, diğer insanlardan öğrenebileceği şeylere kendini açan kişiler başarı alanına önem veriyor demektir. Sizin şu anda bu satırları okuyor olmanızın da başarı alanında bilgi seviyenizi artırarak yaşamınızı anlamak ve kontrol hissinizi artırmak amacını taşıdığını söyleyebiliriz. Sadece ‘bildiğinizi bilmek’ bile bazen kendinize olan güveninizin artmasını sağlayabilir.

Bu alanın diğer bir unsuruda mantıkla ilgili olan herşeyi kapsamasıdır. Mantıklı ve çok boyutlu düşünme kapasitesi bu alana harcanan enerjiyle doğru orantılıdır. Mantıklı ve çok boyutlu şekilde düşünme kapasitenizi artırmanın çeşitli yollarını ilgili makalemde de bulabilirsiniz.

Bu alana enerji yatırımınızı artırmak için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:
  • Kendi sınırlarınızın, kapasitenizin ve imkanlarınızın farkında olun ve buna yönelik hedefler seçin
  • İlgilendiğiniz alanda (iş, okul vb.) başarılı olduğunuz alanlara özel dikkat edin ve bunları geliştirmeye çalışın. Küçük ayrıntılara özellikle dikkat edin. Büyük başarıların sayısı azdır. Önemli olan gün içindeki küçük başarıları da görebilmenizdir
  • Dünyaya meraklı gözlerle bakın. Kitap, internet, TV, arkadaş vb. kaynaklarla bilgi ve genel kültür seviyenizi artırmayı amaçlayın
  • Kendinizi ve çevrenizi kontrol etmekte zorlanıyorsanız bu yönde kendinizi geliştirmeniz mümkündür. Bunun yollarının ne olduğunu araştırabilir ya da yardım alabilirsiniz
  • Güçlü olduğunuz yönleri ön plana çıkarın ve bunların sayısını olabildiğince artırın
  • Kontrol edemeyeceğiniz şeylere değil kontrolünüzde olan şeylere odaklanın ve bu yönde adım atın
Dördüncü yaşam alanı ‘Maneviyat, Anlam ve Gelecek’ tir...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşamınız Ne Kadar Dengeli-3: Başarı ve Kontrol Alanı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem GÜMÜŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün Makaleleri
► Yaşamınız Sizin Ellerinizde Psk.Saadet ELEVLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Yaşamınız Ne Kadar Dengeli-3: Başarı ve Kontrol Alanı' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:22
Top