2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazanda Oruç Tutmak ve Oruçla Zayıf Kalmak
MAKALE #9269 © Yazan Dyt.Nilay KEÇECİ | Yayın Temmuz 2012 | 5,100 Okuyucu
Ramazanda beslenme

11 ayın sultanı ramazanla birlikte oruç hayatımıza girerek bazı sofra kurallarımızda değişikliklere neden olacaktır. Günlük beslenme düzenimiz ve öğün sayımız değişecek öğünlerdeki tüketim miktarımız artacak ve besin çeşitliliği açısından ramazan ayına özgü pideler hurmalar sofralardaki yerlerini alacaktırlar.

Bir aylık bir müddette oruç tutmak vücudu rahatlatacak sindirim sistemini düzenleyecek, vücudun asit ve baz dengesinde olumlu sonuçlar yaratacaktır. Oruç doğru şekilde uygulandığında mide ve bağırsak sisteminin yanında vücuttaki pek çok sistem içinde oldukça önemli ve olumlu sonuçları olan bir durumdur. Ancak ramazan ayıyla birlikte beslenme değişimlerimizin nasıl olacağını iyi bilmemiz gerekmektedir. Sofralardaki kızartma ve kavurmalar ağır ve yağlı yiyecekler yerini hafif ve tok tutucu besinlere bırakmak durumundadır. Sebze ve meyve tüketimi ramazan ayı boyunca oldukça önemlidir. Sebze ve meyvelerdeki lif oranı hem bizi tok tutacak hem de sindirim sistemimizi destekleyecektir.

Sahur ve iftar olacak şekilde beslendiğimiz bu dönemde iftarla sahur arasında en az iki ara öğün yapmak zorundayız. Bu kan şekerimizin dengelenmesi ve açlık hissimizin yatışması için oldukça önemlidir. Bu ara öğünde de seçimimizi ağır ve şerbetli tatlılardan değil meyve ve sütlü tatlılardan yana kullanmalı ya da ramazanın yaz aylarına denk gelmesini fırsat bilerek üç top dondurma yemeliyiz. Ancak dondurmaların sayısı arttıkça hem kan şekerimizin düzeni değişir hem de kilo problemleriyle karşı karşıya kalırız bu nedenle dondurmayı çokta masum bir gıda olarak tüketmek doğru olmayacaktır miktarında yenen dondurma ve tatlılar vücuda olumsuz bir etki bırakmazlar.

Orucun ilk zamanları üşüme halsizlik ve hissizlik tablolarını iftarda bol c vitamini alarak kapatmaya çalışabiliriz. İftar ve sahurda bol bol su içmek su miktarının en az 2 lt yi bulması özellikle yaz aylarına denk gelen ve vücudun daha fazla su kaybettiği şu dönemde doğru tercih olacaktır. Su sistemleri rahatlatır ve insan fizyolojisi için olmazsa olmaz bir gıdadır.

Bütün gün boş olan mideye bir ana yüklenip fazla besin olmak midede doping etkisi yaratır buda hızlı kanlanma ve kan şekeri bozukluklarına yol açar. Bu nedenle iftarda en ideal beslenme şekli yavaş yavaş ve azar azar beslenmektir. Orucumuzu su ve ya hurmayla açtıktan sonra sıvı miktarımızı dengeleyecek ve boş midemizi rahatlatacak hafif bir çorba mutlaka içilmelidir. Çorba sonrasında bir dilim peynir ve bir dilim ekmek ya da bir avuç içi pide ile birlikte hafif bir kahvaltı gibi başlangıç alınmalı sonrasında et ya da sebze yemeğine geçilmelidir. Soframızda ekmek ya da pide varsa makarna ya da pilav tüketimi olmamalıdır. Ancak tok tutucu özelliği de fazla olan süt ve süt grubundan iftarda metabolizmamızı düzenlemesi için faydalanmamız mümkündür. Çorba içildikten sonra aileye yapılacak ufak bir sohbet ya da ufak bir aranın ardından beslenmeye başlanmalıdır. Hızlı yemek yemek ağır ve kızartma türü gıdalar bol pide ve pilav tüketimi bir anda midemizde olumsuz etkiler yaratır bize uyku hissi ve halsizlik veriri bunun üzerine tükettiğimiz çay ve kafeinde uyku problemleri yaratabilir bu nedenle iftarda zamanlama oldukça önemlidir.

Sahur ise; bizim için ramazan ayında olmazsa olmaz olmalıdır. Sahur yapmadan oruç tutmaya çalışmak pek çok metabolizmasal soruna neden olacaktır. Özellikle yoğun açlık hissi mide ve bağırsak sistemimize olumsuz etkiler yaratır, yemek sonrası gaz şişkinlik kabızlık gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Sahur beslenmesinde protein ağırlıklı ve lif etkisi yüksek gıdalardan tercih yapmalıyız. Sahurda mutlaka bir meyvemiz olsun. Özellikle elma pektin içeriği fazla olduğundan bizi tok tutmaya neden olacak ve cildimize sindirim sistemimize boşaltım sistemimize faydalı etkilerde bulunacaktır. Her gün sahurda bir elmamız olması vücudumuz için oldukça önemlidir. Ayrıca et balık tavuk gibi protein yükü fazla ve tok tutucu özelliği olan besinlerden yapılmış bir ızgara ve bunun yanında mutlaka bir yumurtamız sahurda olmalıdır. Sahurda yumurta yemek gün içerisindeki tokluk duygusunu bastırır. Hoşaf ya da kompostodan yine aynı şekilde yarar sağlarız sahurda yediğimiz bir kâse komposto bizim için rahatlatıcı ve tokluk hissi vericidir. Süt ve süt ürünleri de tokluk sağlayıcıdır kalsiyum ve potasyum açısından yüksek içeriği olması aynı zamanda elektrolit dengemiz içinde oldukça önemlidir.
Ramazan ayının vazgeçilmezi hurma miktarınca yendiğinde hiçbir sorun teşkil etmez ancak sofralarımıza lif ve mineral kaynağı bakımdan oldukça zengin olan hurmayı yalnızca 3 ya da 4adet getirmeliyiz unutmamalıyız ki hurma da glisemik indeksi yüksek bir besindir ve kan şekerimizde dengesizliklere neden olabilir.

Sahur ve ya iftar sonrası içeceğimiz bir soda ya da yeşil çay sindirimde ve rahatlatıcı bir his vermekte bize yardımcı olacaktır. Ancak kronik rahatsızlığı olanların kalp ve tansiyon gibi beslenme uzmanı ya da bir doktor kontrolünde belli miktarlarda bu tüketimi yapmaları gerekmektedir. Kronik hastalıklarda ve zorunlu ilaç kullanımlarında oruç tutulması gerektiği uzmanlar tarafından da onaylanmıştır. Zamanında alınmayan ilaçlar daha büyük problemlere neden olacaktır ve bu vücudumuza yaptığımız daha büyük bir kötülüktür.

İftar ve sahur arasında iki ara öğün yapmayı bu ara öğünlerde bol su meyve ve bir avuç kuruyemişten faydalanmayı ancak çok çikolatalı ve fazla şerbetli tatlılardan uzak durmayı, yemekten 45 dakika ya da bir saat sonra hafif tempolu bir yürüyüş ( en az 45 dakika) ya da evde yapabileceğimiz aerobik hareketlerden yararlanıp hareketsiz bir gün geçirmemenin de ne kadar önemli olduğunu unutmamalıyız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazanda Oruç Tutmak ve Oruçla Zayıf Kalmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilay KEÇECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilay KEÇECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Nilay KEÇECİ
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilay KEÇECİ'nin Makaleleri
► Ah Bir Zayıf Olsam Dyt.Berrin YİĞİT
► Oruç ve Diyet Dyt.Seda KAYA
► Aralıklı Oruç (İntermittent Fasting) ÇOK OKUNUYOR Dyt.Melike ÖZDEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ramazanda Oruç Tutmak ve Oruçla Zayıf Kalmak' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Beslenme Ocak 2014
► Ramazan Sonrası Mutlu Diyet Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:06
Top