2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Penis Eğriliği (Peyroni Hastalığı) : Tanı, Teşhis, Tedavi
MAKALE #993 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE | Yayın Mayıs 2008 | 55,873 Okuyucu
Baş, gövde ve taban bölümlerinden oluşan ve kemiksiz bir organ olan penis; erkeklerde cinsel işlevi, idrar ve üreme yollarının dışarıya açılmasını sağlar.

PENİS EĞRİLİĞİ

Mitolojide, Afrodit tanrı Zeus ile sevişmesinden doğan çirkin bebeği Priapos'u kimselere göstermemek için kırlara terk eder. Bebeği çobanlar bulup büyütür. Priapos´un çarpık ve kısa bir bedeni ve neredeyse boyuna yakın ve daima yukarıya doğru kalkık duran bir penisi vardır. Priapos, bağları, bahçeleri korur, bereketi simgelerdi ve bu nedenle de erkekliğine tapınılırdı. Böylece büyük ve sert penis erkeklik gücü ve bereket simgesi olarak yüzyıllardır etkisini sürdürmüştür.

Penis kişiden kişiye farklılık gösteren biçimlerde olabilir, sağa veya sola hafif eğrilikler gösterebilir. Penisin sağa veya sola eğriliği, abartılı olmadığı sürece normaldir. Ama pek çok erkek sertleşmiş durumdaki penisin erkeklik gücünün göstergesi kabul edilmesinden dolayı bu durumdan kaygılanır. Peki ne kadar eğrilik normaldir, ne kadarı bir anormallik veya sakatlık olarak görülmelidir? Eğer eğrilik cinsel ilişki kurmayı engelliyor, ilişki sırasında kişiye veya partnerine acı veriyorsa bu tedavi edilmesi gereken bir sorundur.

Peyroni Hastalığı yani Peniste Eğrilik Nedir?

Penis eğrilikleri ya doğuştan oluşmuştur ya da sonradan gelişmiştir. Sonradan olan eğriliklerde neden genellikle Peyroni hastalığı denen bir bozukluktur. Penis şaftında asıl erektil cisimlerin dışındaki dokularda, penisin kıkırdakımsı doku içerisinde yani penisin etrafındaki kılıfların altında fibroz plak oluşup erektil peniste eğilme ve açılanmaya neden olmasına Peyroni Hastalığı denir. Yani penisin sertleşme anında bir tarafa doğru bükülmesidir. Fibroz plak penis sırtında veya her iki yan tarafında olabilir. Nerede olursa sertleşmiş penis aksi istikamette bükülmüş olarak durur. 1743 yılında Francois Gigot de za Peyronie tarafından kavektenstite fibrotik ve kalsifik plakların cilt altında tanımlanmasından dolayı böyle adlandırılmıştır.

Penis travmaları, cinsel ilişkiyi biraz sert yaşama, penis kırılması, aşırı seks ve mastürbasyon, vaskülit gibi damar iltihaplanmaları Peyroni hastalığının oluşmasına yol açabilir.

Penisin kireçlenmesi de denilen Peyroni hastalığı eski ABD başkanı Bill Clinton'ın hastalığı olarak ünlenmiştir. Peyroni Hastalığı konusunda Amerika’da yapılan bir çalışmada %1-2 oranında görüldüğü bildirilmiştir. Peyroni hastalığında eğilme bazen çok belirgin olabilir, cinsel birleşmeyi imkansız kılabilir ve partnerler için rahatsızlık verir. Peniste kitle ve eğilme tüm erkeklerde görülmez ve aynı şiddette olmaz. İlerleyici bir hastalıktır. İlk başlarda ereksiyonda ağrı duyulmaya başlanır ve bu ağrılı dönem tedavisiz kaybolur. Kişi sert plakları penis şaftında hissetmeye başladığında ereksiyonda eğilme ve açılanmayı da fark eder. Bu nedenle geç kalmadan peniste ağrı veya kitle hissi varsa, şüphe veya sıkıntı yaşamadan, çekinmeden ve hemen doktora başvurulmalıdır. Çünkü geçirdiğiniz her süre cinsel hayatınızı olumsuz etkileyebilir.

Herhangi bir yaşta görülmesine karşın ortalama görülme yaşı 50'dir. Hastalığın oluşmasında ailevi yatkınlık olmasıyla birlikte ailesinde bu hastalık olmayan kişilerde de görülebilir.

Estetik açıdan yani görüntüsünden rahatsız oluyor ve bu yüzden soyunmaktan kaçınıyor veya ilişkiye giremiyorsanız, bu durum da düzeltilmesi gereken bir sorun sayılır.

Peyroni Hastalığında Tanı

Fibröz plağın yeri ve büyüklüğü saptamak için yapılan Kavernozografi ile tanısı konur.

Peyroni Hastalığında Tedavi Yöntemleri

1-Potaba veya E vitamini gibi bazı ilaçlar hastalığın ilk döneminde %30-40 civarında düzelme sağlayabilir,
2-Lezyon içine yapılan Kortizon enjeksiyonları,
3-40 derecenin üzerindeki eğriliklerde asıl tedavi cerrahidir. Penis yeteri kadar sertleşmiyor ve vajene girmede zorluk yaşanıyorsa ameliyatla düzeltilmelidir. Bunlar normalse ameliyat edilmez. Eğriliğin hafif olduğu ve sertleşme sorunları olmayan vakalarda nesbit veya plikasyon ameliyatları yapılmalır. Eğriliğin yoğun olduğu ve sertleşme sorunları olmayan vakalarda yama yöntemi kullanılır. Eğriliğin yoğun olduğu ve sertleşme sorunları da olan vakalarda ise Penil Protez ameliyatı yapılır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Penis Eğriliği (Peyroni Hastalığı) : Tanı, Teşhis, Tedavi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayavar Cem KEÇE Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
Ankara
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'nin Yazıları
► Frengi: Tanı, Teşhis, Tedavi Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Penis Eğriliği (Peyroni Hastalığı) : Tanı, Teşhis, Tedavi' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğaçlama Seks Eylül 2013
► Çocuk Gelinler Eylül 2013
► Penis Kırılması Mayıs 2012
◊ Hayat Böyle Devam Edemez Aralık 2011
◊ Yaş Farklılıkları ve Evlilik İlişkisi ÇOK OKUNUYOR Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:52
Top