2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Gününe Nasıl Hazırlanmalı?
YAZI #2170 © Yazan Psk.Şeyma ATASOY | Yayın Ağustos 2014
Sınava sayılı günler kala varlığını siz öğrencilerden(gençlerden) hiç eksiltmeyen ve bütün bir sene hep sizinle birlikte olan sınav kaygısını bugünlerde daha mı yoğun hissediyorsunuz? Endişelenmeyin bu gayet normal. Bütün bir sene sizi hiç bırakmayan vefalı sınav kaygınız aslında isteğinize, amacınıza yaklaşmanız için sizi daha çok çalışmaya teşvik etti. Elbette her şeyin aşırısının zararlı olduğu gibi kaygının fazla yaşanması da bilgilerinizi etkili biçimde kullanmanıza engel olabilir. Öncelikle şunu unutmayın, yaklaşık 1 sene boyunca birçok deneme sınavına girerek ve her çeşit soruyu çözerek kendinizi tanıdınız. Yapabileceğinizin ne olduğunu siz çok iyi biliyorsunuz ve hedefinizi bu doğrultuda şekillendirdiniz. Ve şimdi hedefinize ulaşmak için sınav kapısını açmanız gerekiyor. Unutmayın sınav bir engel değil, açılması gereken bir kapıdır. Bu kapıyı açmak için anahtarınızı kilide en uygun hale getirdiniz ve o kapıyı açacaksınızda…
Peki, sınavın son günlerinde kaygıyı azaltmak ve sınav gününde rahat olmak için neler yapmalıyız?
Kendimizi bedensel ve zihinsel olarak rahatlatmalıyız. Her gün yarım saat yürümenin size hem bedensel hem de ruhsal yönden olumlu etkisi olacaktır. Yürüyüş yapmak kan dolaşımınız hızlandırdığı için kendinizi daha dinç ve daha mutlu hissedersiniz. Kendiniz mutlu hissettiğinizde ise sorunlar ile baş etmek çok daha kolay hale gelir…
Yürüyüş yapmanın dışında, beslenmenize ve tabi ki uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Yeterli uyku ruh halinizi pozitif yönde destekler ve zihnin daha etkin bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Bedenimize iyi bakmanın yanında kendimizi sınava zihinsel egzersizler ve nefes egzersizleri ile de hazırlayabiliriz. Zihinsel egzersizin yani hayal kurmanın sınav anında sizi ne kadar rahatlattığını gördüğünüzde şaşıracaksınız. Sınav gününü hayal etmek yani o günü prova etmek o anı yaşamanızı kolaylaştıracak çünkü siz o anı zihninizde defalarca prova ettiğinizden sınav gününe kendinizi daha hazır hissediyor olacaksınız. Bir olimpiyat sporcusunun performansını fiziksel olarak prova etmesinin yanında yapacağı her hareketi zihinsel olarak gözden geçirmesi, o anı yaşıyor gibi zihninde canlandırması performansını sergilerken daha başarılı olmasına yardımcı olur. Aynı o sporcunun yaptığı gibi sizlerde her gece yatmadan önce 3 güzel derin nefesi burnunuzdan alıp ağzınızdan yavaşça verdikten sonra sınav gününü hayal edin; sabah yataktan kalktığınız andan, sınav salonuna girdiğiniz ve sıranıza oturduğunuzda hissettiklerinizi çevrenizdekilerin konuşmalarına, bakışlarına, sınavın başlama anına kadar detaylıca o günü her gece hayal edin. Hayalinize o gün yaşamak istediklerinizi de ekleyin. Örneğin, sınava başladığınız andan itibaren soruları rahatlıkla çözebildiğinizi, kendinizi sınav anında çok rahat ve huzurlu hissettiğinizi telkin edin. Tekrarın sıklığı o günü daha rahat yaşamanızla doğru orantılı olacaktır.
Ve son olarak, kendinize güvenin! Bu kapıyı açmak için çok çalıştınız ve hak ettiğiniz başarıyı elde edebilecek anahtara sahipsiniz. Kaygının arttığı anda 3 güzel derin nefes alın ve bunu kendinize hatırlatın. Sınava girecek bütün genç arkadaşlarıma başarılar diliyorum…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Şeyma ATASOY
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şeyma ATASOY'un Makale ve Yazıları
► Sevgililer Gününe Özel.. Psk.Burçin KOYUNCU
► Sınav Kaygımı Nasıl Yönetirim? Psk.Zümrüt ÇETİN
► Sınav Kaygısını Nasıl Yenebilirim Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Sınav Gününe Nasıl Hazırlanmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke Yönetimi Ağustos 2014
► Mükemmeliyetçilik Ağustos 2014
► Korkularımız Ağustos 2014
◊ Tırnak Yeme Problemi Ağustos 2014
◊ Sınavı Prova Etmek Ağustos 2014
◊ Sanal Yaşamlar - 2 Ağustos 2014
◊ Sanal Yaşamlar - 1 Ağustos 2014
◊ İyimserlik Ömrü Uzatıyor Ağustos 2014
◊ Hoşgörü ve Tahammül Ağustos 2014
◊ Depresyon Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:55
Top