2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısıyla Nasıl Baş Edilir ?
MAKALE #12739 © Yazan Psk.Yetkin KUŞAN | Yayın Haziran 2014 | 5,059 Okuyucu
Sınav Kaygısı ve Baş Etme Yöntemleri
Sınavlar hayatımızın bir parçası..Henüz okula başlamamızla beraber girdiğimiz sınavları bir hayal edin. Aklınıza birçoğu gelmeyecektir. O kadar çok sınava giriyoruz ki! Ve çeşitli de.. Üniversite sınavından ehliyete; memurluk sınavından bir çok yeterlilik ve sertifika sınavlarına.. Üniversite mezunu bir kişinin öğrenim hayatı boyunca yüzlerce sınava girdiğini hesaplamak çok zor olmayacaktır.
Peki, bu kadar sınava giren kişinin buna alışık ve profesyonel olduğu; kaygılarının da kendilerine kâbus yaşatmadığını söyleyebilir miyiz? Bu durum çoğu kişi için geçerli olsa da yine önemli bir kitle için böyle değildir.
Kaygı içimizde hissettiğimiz çoğunlukla belirsizlikten kaynaklanan bir duygudur. ( acaba nerde kaldı? İstediğim puanı alabilecek miyim? Konuşursam rezil olur muyum? İçim içimi kemiriyor, şuramda kötü bir şey var ve durduramıyorum halleri ve sorguları ) Psikoloji biliminde bunun bir türevine anksiyete de denir. Kaygının korkudan farkıysa korkuda fiziksel zarar görme duygusunun olmasıdır. Ve karşılaşma durumuyla ilgilidir. Köpekle karşılaşırsanız korkarsınız. Köpek çıkabilir mi acabanın duygusu ise kaygıdır.
Ülkemizin yetiştirdiği önemli bilim insanlarından Acar Baltaş ve arkadaşları 1986 yılında bir araştırma yaparlar. Üniversite sınavlarına giren öğrencilerin kaygı düzeyi ile genel cerrahi bölümünde ameliyat olmayı bekleyen hastaların kaygı düzeyi ölçülür. Ve sınava giren üniversite öğrencilerinin kaygısının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşırlar. Bir öğrenci elinden gelen her şeyi yapsa da sınavda aşırı kaygısının esiri olabilir. Bu tıpkı koca bir yıl bekleyip hasat alamayan bir çiftçinin durumu gibidir.Koca bir tarlaya dolu vurmuştur ve emek boşa gitmiştir. Ciddi zaman ve motivasyon kaybına uğrayabilir. Dolu afet olduğundan engel olunamayabilir. Ama aşırı kaygımıza engel olma şansımız iyi ki var.


Aşırı Sınav Kaygısı İçin Öneriler:


-En önemlisi düşüncelerimizdir. Düşüncelerin alternatif seçeneklerini üretmeniz ve olumlu düşünmeye çalışmak kaygıyı azaltacaktır. Başarısız olunacağı inancı, gerçekçi inançlarla yer değiştirilmelidir. Beklentilerinizi değerlendirin ve gerçekçi olmalarına dikkat edin. Alternatif seçeneklere her zaman kafa yormalısınız. Gerektiğinde bir kâğıdı üç sütuna bölün. İlk kısma düşüncelerim, ikinci kısma alternatif düşünce seçeneği ne olabilir, son bölüme de en gerçekçi düşünce şeklinde çalışma yapın. Örneğin “Bu sınavda başarılı olamayacağım”. Alternatif düşünce ne olabilir? 1.Başarısız olma ihtimalim olsa da yeterince çalıştım. 2. Yeterince çalışmamış olsam da elimden gelenin en iyisini yapmam için heyecanımı kontrol etmeliyim ve başaracağım inancım olmalı.3. Başarılı olabilecek değere sahip değilim. Burada sadece üç alternatif sundum. Alternatifler kişinin düşünce trafiğine göre değişir. Aklınıza gelen her alternatifi saçma bile olsa kaydedin. Şu durumda ikinci alternatif üçüncü sütuna yerleştirmek için mantıklı görünüyor. Gerçek birinci şık da olabilir. Gerçekçi olan kişinin durumuna göre değişir. Bu düşünce sistemini her konu için kullanabilirsiniz.
-Her birey kendinize özgüdür. Çalışma programları size yol gösterebilir. Ama en iyi sistem kendi çalışma sisteminizi kendinize göre oluşturmanızdır.


- Beslenme ve uyku düzeni sağlanmalıdır.

-Sınava ne kadar kaldığı, bu zaman diliminde hangi konulara ne kadar çalışılabileceği değerlendirilmelidir. Ancak sınava son haftalar kaldığında konular yetişmemişse istediğimiz düzeyde değilsek son günlerde deneme sınavlarını artırmak büyük önem taşır. Mümkün olduğunca gerçek duruma yani sınav anına en yakın koşulları yaratmak gerekir.
-Sınav öncesini, sınav başlangıcı ve sonunu üç parçaya bölüp, kafamızda canlandırarak her gün beş dakika süreyle hayal edin. Kaygılarımızla gerçek durumda karşılaşmaktansa önceden bu yüzleşmeyi yapmak size katkı sunacaktır.
-Nefes ve gevşeme egzersizleri öğrenin. Nefes egzersizi şu şekilde yapılabilir. Nefesimizi burundan alıp ağızdan vermek şeklinde içimizden sayarak ve yayarak dörde kadar sayıp; yine dört saniye tutup ve yayarak nefesi sonuna kadar vermek sınav öncesinde ve esnasında yine kaygıyı makul ölçüye getirmekte etkili olabilmektedir.
Son olarak ailelere şunları söyleyeceğim. Aileler kaygının bulaşıcı olduğunu unutmamalıdır. Sizin yaşadığınız ve yaşatacağınız kaygı çok belirleyicidir. İyi niyetli bile olsa kullanacağınız sözler stresi artırabilir. Mesela ben sana güveniyorum yaparsın yerine sen elinden geleni yaptın ve sınav hiçbir şeyin başlangıcı veya sonu değildir demek gerekir. Sevginin her koşulda tüm olumsuzluklarda var olacağı ve onun hep yanında olacağınızı vurgulayın. Ayrıca ergenler için ‘anlaşılmak’ en değerli şeydir. Anlamaya çalışın ve hissettirin. Bir ergen için daha değerli şeyin olamayacağını göreceksiniz.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısıyla Nasıl Baş Edilir ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yetkin KUŞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yetkin KUŞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yetkin KUŞAN Fotoğraf
Psk.Yetkin KUŞAN
Antalya
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yetkin KUŞAN'ın Yazıları
► Sınav Kaygısıyla Baş Etme Psk.Nuray ŞAHİN
► Sınav Kaygısıyla Başetme Yolları !! Psk.Şanver YEREBAKAN
► Sınav Kaygısıyla Başetme Yolları Psk.Mehmet Enver BAYATLI
► Sınav Kaygısıyla Başa Çıkma Psk.Didem Turgut ÇÖNKÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısıyla Nasıl Baş Edilir ?' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğa, Şehir ve İnsan Haziran 2017
◊ İyimser Düşünmek Ocak 2015
◊ Okuma Alışkanlıkları Aralık 2013
◊ Sınav ve Ruh Hallerimiz Kasım 2013
◊ Med Cezir Manzaraları Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:41
Top