2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergen Ebeveynlerinin Soruları - Kariyer ve Başarı
YAZI #2708 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Kasım 2015
Soru – Çocuğumun okulda başarısı düştü. Onun doğru bir kariyer seçimi yapmasına ve o yönde ilerlemesine nasıl yardımcı olabilirim?

Birçok ebeveynin kendi hayallerini çocuklarında gerçekleştirmeye çalıştığını görüyorum. Bu çocuklar büyüyünce son derece doyumsuz yetişkinler oluyorlar; bazıları hayatlarının ileriki dönemlerinde kariyerlerini değiştirme cesareti bulabiliyor. Bazıları da anne babalarının onların yerine seçtiği yoldan ayrılabilmek için terapiye geliyor.

Bunun nedeni ebeveynlerin çocuklarını kendilerinden ayrı, eşsiz bir birey olarak görememeleri. Bunun sonucunda da ergen çocuklarına kendilerini ifade edebilecekleri güvenli bir alan yaratmayı başaramıyorlar.

Çağın sizin büyüdüğünüz zamandan farklı olduğunu anlamalısınız. Dünya inanılmaz bir hızla değişiyor. Çocuklarımız için en iyisinin ne olacağını kesin olarak bilme şansımız yok. Büyük olasılıkla kendileri de bilemeyecek ve sizin onlara söylemenizi bekleyecekler. Ancak kendinizi tutup onların zihnine hükmetmeye çalışmaktan kaçınmalısınız; bunun tek nedeni böyle bir çabanın her iki tarafa da zarar verebilecek olması değil, aynı zamanda başarısız olmanızın da kaçınılmaz olması. Onları etki altına almaya çalışmanız çocuklarınızın arayışını da, yapacakları keşifleri de sınırlar. Çocuğunuzu gözlemlemeli, dinlemeli ve yaşına uygun bir şekilde tepki vermelisiniz.

Bazen başarı ve mutluluk hakkında içimizde yer etmiş önyargılardan ve toplumun yargılayıcı inançlarından kendimizi kurtarmaktan söz ederim. Bunu duvarda içeri ışığın girebileceği bir pencere gibi görüyorum. Çocuklarımız için yeni olanakların ortaya çıkması ancak onları kendi baskıcı sesimizden ve eğitimin ve toplumun bazı unsurlarından koruyabildiğimiz zaman mümkün olacaktır!
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Ergen Ebeveynlerinin Soruları Psk.İrem BRAY
► Çocuklarda Büyüme Süreci Soruları Psk.Dnş.Gülden GÖKÇEN
► Kariyer Psk.Mutlu İNCESOY
► Kariyer Psikolojisi Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ergen Ebeveynlerinin Soruları - Kariyer ve Başarı' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:32
Top