2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşlılarımıza Saygı, Atalarımızı Onurlandırmak Hayatımızı ve Dünyayı Sağaltır
YAZI #3019 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Temmuz 2016
Bu hafta, Aristo’nun bir süre yaşadığı, ders verdiği ve babalığı tattığı Assos’tan yazıyorum. Buraya annemi ziyarete geldim. Ziyaretim, oruçlu geçen Ramazan ayının ardından küslerin barıştığı, dost ve akrabaların buluştuğu, aile bağlarının güçlendiği bayram günlerine denk geldi. Bayram geleneklerimiz arasında kabristan ziyaretleri yaparak aramızdan ayrılmış büyüklerimizi onurlandırmak da vardır. Ben gelenekleri körlemesine takip eden biri hiç olmadım; aksine, adet ve geleneklerin anlamlarını ve neye hizmet ettiklerini sorgularım. Bu yıl ilk kez büyüklerime saygılarımı sunmanın gerçek anlamını deneyimliyorum. Atalarımızı onurlandırmanın hayatımızı ve dünyamızı sağalttığını, bize iyi geldiğini keşfettim.
Atalarımızı Onurlandırmanın Bir Yolu: Onları Anmak

Ataları onurlandırma geleneği birçok kültürde vardır. Afrika’da, insan ancak yedi göbek atalarının adlarını sayabiliyorsa kendisinin kim olduğunu bilebilir derler. Hatırlamak, soyun tarihini ve bizi bu dünyaya getiren, besleyip büyüten, varoluşumuzun koşullarını yaratan ailemizin anısını yaşatmaktır.

Ataları anmak, öldükten sonra da varlığımızı sürdüğümüz inancına dayanan bir görevdir. İnandığımız şeyler arasında, ölenlerin ruhlarının yaşayanlara yardım edebildiği ve kaderlerini etkileyebildiği de vardır. Yaşlılarımıza saygımızı sunmak, bize atalarımızın bilgeliğine, kılavuzluğuna ve yardımına başvurabilme yollarını açar.

Anmak, onurlandırmaktır. Atalarımızı anmakla aynı zamanda, bilinçli ve bilinç dışı kişiliğimizi büyük ölçüde şekillendiren kendi kişisel tarihimizle iletişim kurabileceğimiz bir kanal açmış oluruz. Kaybettiğiniz bir akrabanızın bir sorun karşında nasıl bir tepki gösterebileceğini düşündüğünüz ya da onlardan akıl istediğiniz zaman, aradığınız yardım size sezgiler, imgeler, rüyalar veya yanıtları bilen kişilerle buluşma gibi yollarla ulaşabilir.

Büyüklerin Eksikliklerini Atalarımızın Çektiği Acıların Birer Simgesi Olarak Anlamak

Bir aile terapisti olarak istismar, ihmal, ızdırap ve acı dolu korkunç hikâyelerin yanı sıra şefkat, mutluluk, dayanışma ve neşe dolu hikâyelere de tanık oluyorum. Bizim ve ebeveynlerimizin üzerinde her ne iz bırakmış olurlarsa olsunlar, yaptıkları hatalara ve yol açtıkları acılara rağmen atalarımızın ellerinden geleni yaptığını kabul etmeliyiz. Bizim görevimiz de, onlardan devraldığımız mirası gelecek kuşaklara daha iyi bir şekilde bırakabilmek için kendi elimizden geleni yapmak.

Biz insanlar için, bu dünyadaki hayat bir deniz yolculuğuna benzer; bu denizin dalgaları bizim duygularımızdır, huzurlu, sakin bir seyir olanları bilinçli bir şekilde anlama ve kabul etme yoluyla gerçekleşir. Bunu başardığımızda zihnimiz, bedenimiz ve ruhumuz sağlıklı ve birbiriyle uyum içinde olur. Bu da doğal olarak atalarımızı takdir etme sonucunu doğurur. Anne babamıza ve büyüklerimize, eksik ve kusurlarına rağmen onlara duyduğumuz minneti daha hayattalarken göstermek çoğu kez kolayca yapabildiğimiz bir şey değildir. Örneğin ben bu işi ancak yıllarca süren bir duygusal çalkantının ardından daha yeni yeni başarabiliyorum.

Atalarımızı Onurlandırma Yoluyla Sağaltım Uygulaması

Atalarınızı anarak ve onurlandırarak hayatınızdaki yaraları iyileştirmek için şu adımları uygulayabilirsiniz:

1) Bir kişi olarak gelişiminizde, besleyip güçlendirmeniz gereken özellikleri düşünün; örneğin cesaret, yaratıcılık, dürüstlük, güvenilirlik, azim, sebat, anlayış, merhamet, denge ve ihtiyacınız olan diğer nitelikler.

2) Atalarınız arasında bu niteliklerle akla gelen kişileri inceleyin. Bu kişiler sizin gözünüzde birer kahraman ve örnek insanlar da olabilir, hayatlarında bu niteliklerin tam tersini sergileyen; hırsız, yalancı, bağımlı diye kınanarak dışlanmış günah keçileri de olabilir.

3) Atalarımıza karşı olan duygularımızın günlük deneyimlerimizi etkileyen bir kütlesi vardır. Bu duygularımız arasında öfke, nefret, hayal kırıklığı, güvensizlik ve kıskançlık varsa kendimizi kaybolmuş gibi hissederiz, varoluşun katıksız mutluluğunu yaşayamayız. Bu yüzden, atalarınızın yaptıklarını temizlemek için Hooponopono yolunu kullanın. Şu sözleri tekrarlayın:

Üzgünüm

Özür dilerim, beni affet

Sana teşekkür ederim

Seni seviyorum

4) Büyüklerinizi ve atalarınızı başarabildikleri şeyler için onurlandırın. Onlara karşı kötü bir duygu beslemediğinizi, onları affettiğinizi ve oldukları gibi kabul ettiğinizi söyleyin, onların da sizi olduğunuz gibi kabul etmesini isteyin.

Siz sezgilerinizi izledikçe, atalarınız hayatınızdaki rastlantılar ve rüyalarınız aracılığıyla size rehberlik edecek. Dünyayı iyileştirmenin benim bildiğim tek yolu insanın kendi kendini iyileştirmesinden geçiyor. Bu nedenle alacağınız rehberlik size ve dünyaya çok iyi gelecek, sizi ve dünyayı sağaltacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Dünyayı Algılama Biçimimiz Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Kendine Saygı Psk.Dnş.Kerim CANDAN
► Çocukta Öz Saygı Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Saygı-Parçalı Ayna Psk.Funda DOĞAN
► Kendine Saygı Duyan Çocuk Yetiştirmek Psk.Dnş.Nagehan BALCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yaşlılarımıza Saygı, Atalarımızı Onurlandırmak Hayatımızı ve Dünyayı Sağaltır' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:10
Top