2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlık İçin Doğru Tercihler
YAZI #3106 © Yazan Uzm.Dyt.Cansu TEKE | Yayın Kasım 2016
Sağlıklı beslenme; yeterli ve dengeli beslenmenin temel bileşimidir. Tükettiğimiz besinler, günlük enerji kaynağımızdır. Dengesiz bir diyet, bedeni buna bağlı olarak da hayatınızı kötü yönde etkiler. Geleceğin sağlıklı ve güçlü bireyleri olmak için beslenmemizi kontrol altında tutmalı ve bu konuda profesyonel kişilerce bilinçlendirilmeliyiz.
Dünya siyah beyaz olsaydı çekilmez bir yer olurdu değil mi? Dünyanın bize sunduğu farklı besinleri yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmek sağlıklı olmamızı sağlar. Sebzeler, meyveler, tahıllar, balık, az yağlı et, tavuk, süt, yoğurt, ayran gibi besinlerin farklı kombinasyonları hem damak tadınızı tatmin eder hem de kilonuzu sağlıklı – ideal aralıkta tutmanıza yardımcı olur. Vücudumuz düzgün bir şekilde çalışmak için HER GÜN karbonhidrat, protein ve yağdan elde edilen enerjiyi kullanmak zorundadır. Bu enerji ihtiyacı yaşa, cinsiyete, fiziksel aktiviteye göre değişmektedir. Yani ben 52 kiloyum benim uyguladığım beslenme programını 86 kiloluk spor yapan bir erkeğin uygulayacağı programdan çok çok farklıdır. Beslenmenizin size özel olduğunu unutmamanız gerekir.
Gelelim yıllardır hayatınızdan çıkarmanız gerektiği söylenen herkesi bildiği ancak kimsenin uygulamadığı üç beyaz konusuna...Beyaz un – beyaz şeker – tuz. Bir besin maddesi ne kadar işlendiyse beden için o kadar zararlı hale gelir. İlk tercihimiz her zaman kepeği alınmamış ürünler olmalıdır. Kepeği alınmamış un, kepekli ekmek, kepekli makarna vb..
Şeker konusunda da bazı basit kurallara dikkat edersek kullanımını en aza indirmiş oluruz. Doğal meyve suları, şekersiz gazlı içecekler, maden suyu, taze – kuru meyveler ilk tercihimiz olmalıdır. Gofret, kek, limonata, meyveli içecekler, pasta, börek, çay şekeri, reçel, marmelat tüketimi ise azaltılmalıdır.
Ve tuz… 1 gram tuz vücutta 200 mililitreye yakın su tutar.Vücudumuz tuzu sebzelerden, ekmekten, yediğimiz paketli gıdalardan, makarnadan, yoğurttan yeterli miktarda alırken ekstra tuz eklemek böbreklerin çalışmasını bozar. Dünya Sağlık Örgütüne göre günlük 6 gram tuz tüketmemiz gerekirken bizler ortalama 16 gram tuz tüketiyoruz ve böbreklerimize aslında ne kadar zarar verdiğimizin farkında değiliz. Yemeklere ekstradan tuz eklemek yerine kekik, nane, kimyon gibi baharatlar ekleyerek lezzeti arttırırken tuz ihtiyacını azaltmış oluruz.
Bunların yanı sıra yaşamın vazgeçilmezi su baş tacımız olmalıdır. Yağ, protein ve karbonhidratların aksine su enerji ve kalori içermez. Tüm bedensel işlevlerde çok önemli bir rol oynayan su aslında en önemli besin maddesidir. Normal bir erişkin günde 1,5 – 2 litre su içmelidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cansu TEKE Fotoğraf
Uzm.Dyt.Cansu TEKE
Kırşehir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Cansu TEKE'nin Yazıları
► Sağlık İçin Önce Su İçin Dyt.Aysel ŞAHİN KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sağlık İçin Doğru Tercihler' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Susamadan Su İçin Aralık 2018
◊ Kahve ile Gelen Sağlık Aralık 2016
◊ Yaşlılıkta Beslenme Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:33
Top