2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Amarant
YAZI #3565 © Yazan Dyt.Aylin TUNÇ | Yayın Mayıs 2017
Yunancada ”ebedi” anlamına gelen amarant bitkisinin M.Ö. 6700 yıllarından beri tüketildiği düşünülmektedir. Zengin protein, vitamin, mineral içeriği ile günümüz beslenmesinde de değerli bir gıda haline gelmiştir. Amarant bitkisi : %13-21 protein, %5-11 yağ, %48-69 nişasta ve %3-5 lif içermektedir. İçeriğindeki yağın %76’sı doymamış yağ asitlerinden meydana gelirken, içeriğindeki proteinin sindirilebilirliği, yani vücut tarafından kullanılabilirliği, %90 civarındadır ve genellikle tahıllarda düşük miktarda bulunan ”lizin” ve ”triptofan” aminoasitlerinden zengindir. Ayrıca gluten içermemesi ve yüksek posa içeriği nedeniyle de Diyabet, Çölyak gibi yaygın otoimmün hastalıklarda da rahatlıkla tüketilebilen bir tahıl ürünüdür. 2007 yılında Nijerya’da yapılan bir çalışmada Amarantın kolesterol düşürücü etkisinin bulunduğu da rapor edilmiştir.
100 gram Amarant Tahılının Besin Değeri:
*Enerji: 371 kalori
*Protein: 14 gram (Günlük Protein ihtiyacımızın %25’ini karşılar.)
*Karbonhidrat: 65 gram
*Yağ: 7 gram
*Potasyum: 508 mg (Günlük Potasyum ihtiyacımızın % 25’ini karşılar.)
*Kalsiyum: 158 mg (Günlük Kalsiyum ihtiyacımızın %15’ini karşılar.)
*Demir: 7,6 mg (Günlük Demir ihtiyacımızın %42’sini karşılar.)
*C Vitamini: 4,2 mg (Günlük C vitamini ihtiyacımızın %5’ini karşılar.)
Nasıl Tüketilir?
Sebze amarantın yaprakları taze olarak toplanıp salata, haşlama, buğulama, kaynatma, kızartma veya yemeklere tat verme gibi farklı şekillerde değerlendirilebilmektedir. Ayrıca çorbalara, bebek mamalarına, lazanyaya, makarnalara vb. ürünlere eklenebilmektedir.
Amarant tohumu da farklı şekillerde tüketilmektedir. Tohumu doğrudan bazı ürünlere eklendiği gibi, unu ekmeklere, eriştelere, kreplere, bisküvilere ve diğer fırın ürünlerine katılabilmektedir. Tohumlar ayrıca mısır gibi patlatılarak da tüketilebilmektedir. Bu şekilde patlamış mısırdan daha sağlıklı bir alternatif olarak beslenmemizde yer alabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin TUNÇ Fotoğraf
Dyt.Aylin TUNÇ
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aylin TUNÇ'un Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Amarant' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
◊ Ramazan Ayında Beslenme Mayıs 2017
◊ Ödeme Veda Tarifleri Mayıs 2017
◊ Ara Öğün Yapmalı mı? Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:01
Top