2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tatlı Krizi ile Baş Etme Yolları
YAZI #3593 © Yazan Dyt.Aylin TUNÇ | Yayın Mayıs 2017
Gün içinde açlık atakları, şekerli gıdalara yönelim, aniden gelen tatlı krizleri, genelde öğleden sonra oluşan baş ağrıları, devamlı yorgunluk, yemek yiyene kadarki süreçte sürekli halsizlik ve yorgunluk hissi gibi durumlar yaşıyorsanız sizde ”hipoglisemi” yani ”şeker düşüklüğü” olabilir. Hipogliseminin başlıca sebepleri: dengesiz beslenme, öğün atlama, yüksek karbonhidratlı beslenme alışkanlığı, stres, aşırı kafein tüketimi vb.’dir.
Kan şekerindeki ani düşüşler ve tatlı besin arayışı genellikle sabah 11.00 ile öğleden sonra 16.00 sularında kendini gösterir. Saat 11.00’de ortaya çıkan hipogliseminin sebebi kahvaltıda tüketilen ”şekerli” besinlerdir. Öğleden sonra oluşan tatlı krizinin sebebi de aynı şekilde öğlen yemeğinde tüketilen yüksek karbonhidratlı gıdalardır. Bu tatlı krizleri sebebi ile gün içinde çikolata, kek, kurabiye, pasta gibi tatlılara ve kola, limonata, gazoz gibi şekerli içeceklere yönelim olur. Kan şekerinde ani bir yükselme ardından 30-60 dakika içerisinde tekrar bir düşüş gözlenir ve kısır döngü başlar.
Tatlı ve şekerli besinleri hayatınızdan çıkardığınız zaman en kısa sürede vücudunuz bu alışkanlığından, ve hatta bağımlılığından, kurtulur. Hergün eksikliğini hissettiğiniz çikolata, pasta, reçel vb gıdaları artık aramaz olursunuz. Ayda bir denk geldiğinde ve tükettiğinizde ise eskisi gibi çok miktarlarda tüketemediğinizi farkedersiniz. Bu yüzden bir an önce beslenme alışkanlıklarınızın dizginlerini elinize almalısınız. Bu konuda yapabileceğiniz diğer şeyler:
• Az az sık sık besin tüketmelisiniz. Gün içinde 3 ana 3 ara öğün yapmalı ve bu öğünlerde tüketeceğiniz besinlerin düşük glisemik indeksli olmasına özen göstermelisiniz.
• Beyaz ekmek, sofra şekeri, pirinç, makarna gibi rafine gıdaları hayatınızdan çıkarmalısınız. Bunların yerine tam buğday karşılıklarını beslenmenize dahil etmelisiniz.
• Haftanın 2 günü balık tüketmeye özen göstermelisiniz.
• Bakliyat, sebze, meyve gibi bitkisel besinlerin tüketimine ağırlık vermelisiniz. Bu tarz besinler sizin posa alımınızı arttırarak doygunluk sürenizi uzatır, kan şekerinizdeki ani değişiklikleri önler.
• Kahve, çay gibi kafein içerikli içecekleri sınırlandırmalısınız. Günlük kafein alımınızın 300 mg’ı aşmamasına dikkat etmelisiniz.
• Günde en az 2,5 litre su tüketmelisiniz.
• Haftanın 3 günü temiz havada tempolu yürüyüş yapmalısınız. Düzenli egzersiz, kan şekerini dengelemenin en sağlıklı ve kolay yoludur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin TUNÇ Fotoğraf
Dyt.Aylin TUNÇ
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aylin TUNÇ'un Yazıları
► Tatlı Krizi Dyt.Gülhan KOCA
► Tatlı Bağımlığı Dyt.Esra DİNÇER
► Adet Dönemindeki Tatlı Krizine Son Dyt.Neslihan AKTEPE
► Kolesterol, Damar Sertliği ve Kalp Krizi Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
► Ödem Atmanın Yolları Dyt.Zülal YALÇIN
► Kalıcı Zayıflamanın Yolları Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Tatlı Krizi ile Baş Etme Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 98 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ramazan Ayında Beslenme Mayıs 2017
◊ Ödeme Veda Tarifleri Mayıs 2017
◊ Ara Öğün Yapmalı mı? Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:23
Top