2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Tam Tahıllı Ürünler?
YAZI #3591 © Yazan Dyt.Aylin TUNÇ | Yayın Mayıs 2017
Çok fazla tahıl ürünü tüketmeniz mümkün. Ancak bu ürünler en sağlıklı seçenekler mi? Eğer siz de diğer insanlar gibiyseniz, yeterli miktarda tam tahıllı ürün tüketmiyorsunuz demektir. Tükettiğiniz tüm tahılların yarısının tam tahıl ürünlerinden gelmesini hedeflemelisiniz. Neden rafine gıdaları atlamanız gerektiğini öğrenmek için bu yazıyı okumalısınız.
TAHIL TÜRLERİ
1.TAM TAHILLI ÜRÜNLER: Bu ürünler kepek ve tohumundan ayrılmazlar. Bu yüzden kepek ve tohumda bulunan tüm besin öğelerini içerirler. Tam tahıllı ürünler posanın ve selenyum, potasyum, magnezyum gibi önemli minerallerin iyi bir kaynağıdır. Tam tahıllar kahverengi pirinç, mısır gibi besinlerde tek başına bulunabileceği gibi; pankek içerisindeki karabuğdayda veya ekmeğin içindeki tam buğdayda da bulunabilir.
2.RAFİNE TAHILLAR: Tam tahıllı ürünlerin aksine, rafine gıdalar öğütülmüştür ve kepek ile çekirdek kısımlarının ayrılması işlemi ürünlere daha uzun raf ömrü sağlar. Beyaz un, beyaz pirinç, beyaz ekmek ve çekirdeği çıkarılmış mavi kantaron gibi ürünler rafine gıdalara dahildir. Bir çok ekmek, kahvaltılık gevrek, krakerler, tatlılar ve pastane ürünleri rafine tahıllar ile hazırlanır. Bu ürünler sizin kan şekerinizin stabil kalmasını engeller, bu durum rafine gıdaların tüketimi ardından sizin neden sürekli açlık hissi yaşadığınızın açıklamasıdır.
3.ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ TAHILLAR: Zenginleştirme, işlem görme sırasında kayba uğrayan bir ya da daha fazla besin öğesinin sonrasında geri eklenmesidir.
Bir çok rafine tahıl zenginleştirilmiştir ve zenginleştirilen bir çok tahıl da diğer vitamin ve mineraller ile (folik asit, demir gibi) kuvvetlendirilmiştir. Zenginleştirilmiş tahıllar posa yönünden fakirdir, bazı besin öğeleri yönünden de eksik olduğu için optimal bir seçim sayılmaz. En iyi seçim tam tahıllı ürünlerdir.
Peki tam tahıl ürünlerini nasıl daha fazla tüketebilirsiniz?
1.Kahvaltılarınıza tam tahıllı mısır gevreklerini ekleyin.
2.Tostlarınızda tam tahıl ekmeğini, atıştırmalıklarınızda da tam tahıllı krakerleri tercih edin.
3.Sandviçleriniz için tam tahıllı ekmek alın. Beyaz undan yapılmış tortilla ekmeklerini tam tahıllı versiyonları ile değiştirin.
4.Beyaz pirinç yerine bulgur, kahverengi pirinç tercih edin.
5.Güveç, yahni ve çorbalarınızda arpa tercih edin.
6.Et veya köftelerinizin içine tam tahıllı ekmek, kahverengi pirinç vb ürünler ekleyip bu besinlerin posa içeriğini arttırın.
7.Tariflerinizdeki galeta unu yerine tam tahıllı ekmek kırıntısı veya yulaf ezmesi tercih edin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin TUNÇ Fotoğraf
Dyt.Aylin TUNÇ
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aylin TUNÇ'un Yazıları
► Light Ürünler Dyt.Turgay KÖSE
► Light Ürünler Zararlı mı? Dyt.Elvan ODABAŞI
► Light Ürünler Sağlıklı mı? Dyt.Seçil KENAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Neden Tam Tahıllı Ürünler?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ramazan Ayında Beslenme Mayıs 2017
◊ Ödeme Veda Tarifleri Mayıs 2017
◊ Ara Öğün Yapmalı mı? Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:45
Top