2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrencilik Hayatı ve Diyet
YAZI #3588 © Yazan Dyt.Aylin TUNÇ | Yayın Mayıs 2017
Fazla kilolu olmak, görüntü kaygısının yanı sıra ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Kilo artışı genelde üniversite sınavına hazırlık döneminde stresli yaşam, geç saatlere kadar süren yoğun tempolu çalışma tarzı, dersane ve okulda geçen uzun saatler süresince tüketime uygun sağlıklı yiyecek alternatiflerinin bulunmaması gibi sebeplerle meydana gelmektedir. Üniversite sınav döneminden çıktıktan sonra ise çoğunlukla şehir dışında bir üniversite hayatına geçilir. Bu dönemde aileden ayrı yaşamaya başlamanın stresi ve ev veya yurt ortamında sağlıklı besin seçiminin yapılamaması gibi sebepler ile kilo artışı meydana gelebilir. Her ne kadar öğrencilik hayatında diyet yapmak çok ütopik gibi görünse de, aslında sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak çok kolaydır. Kilo kaybı yalnızca dış görünüş için değil sağlıklı bir yaşam için hedeflenmelidir.
Bu dönemde diyet yaparak sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak için uygulamanız gereken püf noktalar;
• Ara öğünün gücüne inanın! Derse giderken veya haftasonları dışarıya çıkarken mutlaka çantanızda tüketime hazır ara öğünleriniz olsun. ”Ara öğün” tüketim zorluğu ile sizi korkutmasın. Yanınızda taşıyacağınız 8 adet çiğ badem, 5 adet kuru kayısı, 1 küçük boy elma, 5 adet kepekli grisin alternatiflerinin her biri birer ara öğündür. Gün içinde kuşluk, ikindi ve akşam yemeği sonrası olmak üzere 3 ara öğün yapmaya özen gösterin.
• Su tüketmek kilo kaybı ve hızlı bir metabolizmanın temelini oluşturur. Çantanızda mutlaka 500 mL’lik şişe su bulunmalı ve bittikçe yenilenmelidir. Günde bu şişelerden 5 tanesini bitirmelisiniz ki vücudunuzda toplanan ödem atılsın, metabolizmanız canlansın ve sindirim sisteminiz düzene girsin.
• Ve şeker..Şeker tüketimi bel çevresi yağlanma ve göbek probleminin ana sebebidir. Hayatınızdan beyaz şekeri, tatlıyı, kolalı ve şekerli içecekleri çıkardığınız zaman farka inanamayacaksınız. Eğer şekersiz çay veya kahve fikri size çok itici geliyor ve onu hayatınızdan çıkaramıyorsanız çantanızdaki ara öğünlerinizin yanına bir de aktarlardan alabileceğiniz çubuk tarçını ekleyin. Okulda, derste, dışarıda herhangi bir yerde tüketeceğiniz çayınızın içine çubuk tarçını sallandırın. Bu şekilde şekere ihtiyaç duymadığınızı göreceksiniz. Tatlı besinlerden ise kurtulmanın kolay bir yolu, öncelikle tüketiminizi haftada 1 adet çikolataya veya sütlü tatlıya indirmek. Sonra 2 haftada 1 tüketin, sonra ayda 1..Yavaş yavaş tatlı krizlerinizin son bulduğuna şahit olacaksınız.
• Eğer siz de kahvaltısız evden çıkan ve okula zar zor yetişen öğrencilerdenseniz, acilen kahvaltı alışkanlığı kazanmanız gerek. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve bu öğünde tüketeceğiniz besinler sizin günün kalan kısmındaki beslenmenizi belirler. Mesela kahvaltıyı geçiştirirseniz, gün içinde alacağınız kaloriyi yaklaşık 2 kat arttırmış olursunuz. Ama eğer kahvaltınızda haşlanmış yumurta, 1 dilim peynir ve 2 ince dilim çavdar ekmeği tercih ederseniz bu öğün sizi uzun süre tok tutar, kan şekerinizin düşmesini engeller, sabah derslerindeki konsantrasyonunuzu arttırır. Okulda poğaça ile yapılan kahvaltılara son vermelisiniz.
• Öğlen yemeği saatinde dışarıda oluyorsanız ve tüketecek sağlıklı besin bulamıyorsanız kendi besininizi yanınızda götürebilirsiniz. Bu, sandığınız kadar zor değildir. Eğer evde kalıyorsanız haftasonları 5 parça tavuk göğsü alıp haşlayın, 5’li tam tahıllı sandviç ekmekleri alın. Haftaiçi ders günlerinde ise sabahları bol yeşillik ile tavuklu sandviç yapıp çantanıza koyun. Öğlen kantinden alacağınız ayran ile size mükemmel bir sağlıklı öğün sağlayacaktır. Hem de zengin protein içeriği ile inanılmaz tok tutacaktır. Eğer yurtta kalıyorsanız, sade yulaf ezmesi ile yoğurt getirebilirsiniz, bu öğünü biraz tatlandırmak isterseniz üzerine 4-5 adet kuru meyve ve tarçın ekleyebilirsiniz. Bu sağlıklı öğün sayesinde aldığınız kalori ve yağ miktarını yarı yarıya azaltmış olursunuz.
• Öğrencilik hayatında çoğunlukla yer alan alkol konusunda da biraz kısıtlamaya gitmeniz gerekmekte. Ancak haftanın 2 günü kırmızı şarap veya blush, ya da 2 adet düşük alkollü bira serbest. Alkolü abarttığınız günün ertesi günü ise vücudunuza küçük çaplı detoks uygulamalısınız. Benim önerim o günün sabahına limonlu maydanoz suyu ile başlamanız
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin TUNÇ Fotoğraf
Dyt.Aylin TUNÇ
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aylin TUNÇ'un Yazıları
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
► Diyet Kültürü Dyt.Selin ŞEN
► Diyet Hataları Dyt.Turgay KÖSE
► Diyet Nedir? Dyt.Nurten ÇETİN
► Diyet Palavraları Dyt.Elif ÖZCAN
► Ketojenik Diyet Dyt.Miray PAZAR
► Oruç ve Diyet Dyt.Seda KAYA
► Yaz Dönemi ve Diyet Dyt.Canan DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Öğrencilik Hayatı ve Diyet' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ramazan Ayında Beslenme Mayıs 2017
◊ Ödeme Veda Tarifleri Mayıs 2017
◊ Ara Öğün Yapmalı mı? Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:27
Top