2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Ediyorum Ama Kilo Veremiyorum!
YAZI #3595 © Yazan Dyt.Aylin TUNÇ | Yayın Mayıs 2017
*Diyet yapıyorum ama gram oynamıyor.
*Bişey yemiyorum yine de kilo veremiyorum.
*Spor da yapıyorum ama göbeğim gitmiyor..
Siz de bu cümleleri en az bir kez kurduysanız, uyguladığınız yöntemleri gözden geçirme vaktiniz gelmiş demektir. Kilo verme yöntemlerinizde bazı hatalar yapıyor olabilirsiniz. Mesela:

Sağlıklı besinlerden fazla miktarda yemek..

Taze sebze, meyve, zeytinyağı, yağlı tohumlar (çiğ fındık/badem/ceviz), tam buğday ürünleri vb. besinlerin sağlıksal açıdan yararları saymakla bitmez. Hayatınızdan hazır meyve sularını, katı yağları, rafine ürünleri çıkarmış olabilirsiniz. Bu, sağlığınızı koruma yolunda attığınız en önemli adımdır. Ancak bir diğer önemli adım bu tarz besinleri gerektiği miktarda tüketmeniz olacaktır. Günde 3-4 porsiyon taze meyve, 4-5 porsiyon sebze, 4-5 ince dilim tam buğday ekmeği, 10-15 adet yağlı tohum, 2 yemek kaşığı zeytinyağı miktarını aşmamalısınız.

Kahvaltı yapmamak..

Kahvaltıyı atlayarak gün içinde alacağınız kalorilerden kaçındığınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Kahvaltı yapmak tam aksine günün kalan kısmında doğru besin seçimleri yapmanızı sağlar ve bunun yanında metabolizmanızı hızlandırır, vücudunuzu uyandırır. Tabii burada kastettiğimiz sağlıklı bir kahvaltı.

Porsiyon büyüklüğünü ayarlayamamak..

Izgara veya fırın gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih ediyorsunuz, kızartma da yemiyorsunuz, sebze çok seviyorsunuz.. Ama yine de kilo veremiyorsunuz. Sebebi yine miktar kontrolünü sağlayamamak olabilir. Kadınların günde 3-4 köfte büyüklüğünde, erkeklerin ise 4-5 köfte büyüklüğünde et tüketmesi yeterlidir. Izgara veya fırın yöntemi ile hazırlanıyor olması bu miktarın artabileceği anlamına gelmez. Aynı şekilde sebze yemeklerinde de 8 yemek kaşığı miktarının aşılmaması gerekmektedir. Sağlıklı pişirme yöntemleri ile vücudunuzu korurken, miktarları aştığınız için yağ dokunuzu arttırıyorsunuz

Ayakta yemek yemek..

Ayakta atıştırmak zaman tasarrufu olarak algılansa da aslında vücut ayakta yediğinden pek birşey anlamaz ve doyma hissini geciktirir. Bunun yanı sıra ayakta atıştırdığınız besinler genelde sağlıksız olur ve hızlıca tüketmenizden kaynaklı midenizi rahatsız eder. Bu yüzden ara öğünlerinizi bile oturarak ve yavaş tüketmeye özen göstermelisiniz.

Diyet ve light yiyeceklere yüklenmek..

Bu etiketleri gördüğünüzde sanki light yiyecekler 0 kalori enerji içeriyormuş gibi düşünürsünüz. Ancak bu besinlerden de aşırı tüketmek ekstra kalori, şeker/tatlandırıcı, kimyasal ve sodyum alımına neden olur.
Gazlı içecekleri ”diyet” türünde de olsa tüketmek..
Şekerli-gazlı içecekler hangi türde olursa olsun metabolizmanızı olumsuz etkiler. Diyet içeceklerde şeker yerine tatlandırıcı bulunur ve bu maddelerin de vücuda yararlı etkileri bulunmaz, bağırsaklardan karbonhidrat emilimini arttırdıkları için kilo almaya sebep oldukları yönünde çalışmalar bulunmaktadır. Vazgeçemem diyorsanız bile bu içecekleri haftada bir gün 1 bardak ile sınırlandırın.

Bol soslu salatalar..

Dışardayken salata yiyorsunuz ama kilo veremiyorsunuz. Sebebi o salatanın içeriği.. Restorana gittiğinizde sipariş verdiğiniz besinlerin içeriğini iyi sorgulamayı unutmayın ve soslu yiyeceklerden uzak durun.

Su içmemek..

Su içiyorsunuz ama ne kadar? Bunun farkındalığı için 24 saat boyunca içtiğiniz su miktarını ölçün. Çoğu birey maalesef 1 litreyi bile bulamıyor. Ancak metabolizmanızın çalışması ve kilo kaybınız için günlük en az 2-2,5 litre su içmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin TUNÇ Fotoğraf
Dyt.Aylin TUNÇ
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aylin TUNÇ'un Yazıları
► Neden Kilo Veremiyorum? Dyt.Hatice İLKHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dikkat Ediyorum Ama Kilo Veremiyorum!' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ramazan Ayında Beslenme Mayıs 2017
◊ Ödeme Veda Tarifleri Mayıs 2017
◊ Ara Öğün Yapmalı mı? Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:09
Top