2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Toddler Döneminde Beslenme
YAZI #3594 © Yazan Dyt.Aylin TUNÇ | Yayın Mayıs 2017
Toddler dönemi, çocuklarınızın 1-3 yaş arasındaki dönemidir ve bu dönemde çok hızlı bir büyüme gözlemlenir. Toddler çocuklarının sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanarak yeterli beslendiklerinden emin olunması gerekmektedir. Ancak çocukların hangi besinlerden ne kadar miktarlarda yemesi gerektiği konusunda ebeveynler kararsızlık yaşarlar. 5-5-3-2 kuralı bu amaçla oluşturulmuştur;
*5 Porsiyon tahıl grubu
*5 Porsiyon sebze-meyve grubu
*3 Porsiyon süt-süt ürünleri grubu
*2 Porsiyon et grubu
Toddler dönemindeki çocuklar 4 ana besin grubundan bu miktarlarda aldıklarında sağlıklı ve dengeli diyet alışkanlığını geliştirmiş ve yeterli beslenmiş olurlar. Bu yaş grubuna ilişkin porsiyon miktarları da değişiklik göstermektedir. Örnek verilecek olursa;
TAHIL GRUBU:
½-1 dilim ekmek, 1-2 adet yulaflı kurabiye, 3-5 çorba kaşığı kahvaltılık mısır gevreği, 1-3 çorba kaşığı patates püresi, 2-4 çorba kaşığı pilav/makarna vb.
MEYVE&SEBZE GRUBU:
½-1 çorba kaşığı kuru üzüm, ¼-1 adet muz, 3-8 adet üzüm, ½-1 çorba kaşığı bezelye, ½-1 çorba kaşığı brokoli, ¼-1/2 orta boy elma, 1-3 adet cherry domates, 2-6 adet çiğ sebze çubukları vb.
SÜT&SÜT ÜRÜNLERİ:
1 çay bardağı süt, 2-3 çorba kaşığı yoğurt, 1 dilim peynir, 2-4 çorba kaşığı sütlaç vb.
ET ÜRÜNLERİ:
2-3 çorba kaşığı kurubaklagil, 2-4 çorba kaşığı kıyma, 1-2 parça fileto balık, ½-1 adet yumurta vb.
Tüm bu besinlerin yanı sıra sıvı alımı da çok önemlidir. Bu yaş grubu çocukların günlük 6-8 bardak sıvı alması gerekmektedir. Süt, su, taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmelidir.
Çocukların iştah durumları ve besin seçimleri günden güne farklılık gösterebilir. Bu yüzden yemek yemeye ya da belli bir besin türünü tüketmeye zorlamak ve baskı kurmak yerine, söz konusu besin yerine geçebilecek alternatif öğünler oluşturulmalıdır. Toddler dönemindeki bir çocuğun alması gereken besin miktarlarına iyi karar verilmeli, fazlası için asla baskı kurulmamalıdır. Bu durum çocuğunuzda besinlere karşı önyargı gelişmesine veya çocuğunuzun ileride fazla kilolu/obez olma riskinde artmaya neden olur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin TUNÇ Fotoğraf
Dyt.Aylin TUNÇ
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aylin TUNÇ'un Yazıları
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Meltem YAMAN
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Ayşenur SERVET
► Sınav Döneminde Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ek Besin Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Rüya KURU
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Menapoz Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Melis İĞLİ YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Toddler Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ramazan Ayında Beslenme Mayıs 2017
◊ Ödeme Veda Tarifleri Mayıs 2017
◊ Ara Öğün Yapmalı mı? Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:25
Top