2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tatlandırıcılar Dost mu Düşman mı?
YAZI #3592 © Yazan Dyt.Aylin TUNÇ | Yayın Mayıs 2017
Yapay tatlandırıcılar ilk kez 1900’lü yılların başında ortaya çıkmıştır. Günümüzde de şeker hastaları veya zayıflama diyeti uygulayan bireyler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Kilo verme sürecinde sağlıklı bir diyetten gelen enerjinin %55-60’ının karbonhidratlardan gelmesi gerektiği; ve diyetin, bu karbonhidrat miktarının %10’u kadar basit şeker içerebileceği yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Yaşam şekli haline getirilen sağlıklı beslenmede şekerin yeri tamamen tatlandırıcı ile kapatılmaya çalışıldığında, vücudunuzun tanımadığı bir kimyasala uzun süreli maruz kalmış olursunuz. Tatlandırıcı, şekerden kurtulmada bir çözüm değildir. Tatlandırıcının görevi, şekeri hayatınızdan çıkarmada ara basamak olmaktır ve çok uzun süreli kullanılmadan ikisinin de bırakılması gerekir.
Son yıllarda yapılan birçok çalışma ile tatlandırıcıların kilo vermeye değil kilo almaya sebep oldukları gösterilmiştir. Araştırmacılar, tatlandırıcı kullanan bireylerde karbonhidratların bağırsaklardan daha fazla emildiğini buldular. Bunun yanı sıra yapay tatlandırıcıların uzun süreli kullanımı:
• Cilt döküntüsü,
• Migren krizleri,
• Baş dönmesi,
• Kulak çınlaması,
• Huzursuzluk vb problemlere neden olmaktadır.
DİYETİSYEN TAVSİYESİ:
Kilo vermek istiyorsunuz ancak şekerden vazgeçemiyorsunuz. Bunun çözümü tatlandırıcı kullanmak değil, şekeri kademeli olarak hayatınızdan çıkarmak olacaktır. Vücut herşeye adapte olduğu gibi ”şekersiz” beslenmeye de adapte olacak ve en ufak bir şekerli yiyecek-içecek bile size aşırı tatlı gelmeye başlayacaktır. Burada ”şekersiz” diye adlandırılan beslenme şeklinde elbette ”ekmeksiz, meyvesiz” bir beslenme kastetmiyoruz. Kısıtlamanız ve sonrasında hayatınızdan çıkarmanız gereken madde ”basit şeker”dir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin TUNÇ Fotoğraf
Dyt.Aylin TUNÇ
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aylin TUNÇ'un Yazıları
► Dost Probiyotikler Dyt.Selma AĞALAR
► Tatlandırıcılar Dyt.Gülşah GÜROL
► Sinsi Düşman: Hipoglisemi Dyt.Atilla ZEYREK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Tatlandırıcılar Dost mu Düşman mı?' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ramazan Ayında Beslenme Mayıs 2017
◊ Ödeme Veda Tarifleri Mayıs 2017
◊ Ara Öğün Yapmalı mı? Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:48
Top