2007'den Bugüne 92,885 Tavsiye, 28,331 Uzman ve 20,042 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sarımsağın Yararları ve Zararları : Sarımsak Dost mu? Düşman mı?
MAKALE #166 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Ağustos 2007 | 75,609 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Yoğun kokusu nedeni ile düşmanız ilan ettiğimiz sarımsağın yararları gündemde olan konulardan biri... Birden fazla yarara sahip olan ve vücudumuzda birçok olumlu etki gösteren sarımsağı daha yakından tanımak ister misiniz?
Bitkisel dünyada adı “Allivum Sativum” olan sarımsak bitkisi, içerisinde 33 çeşit kükürtlü birleşik, 17 çeşit aminoasit (protein yapıtaşı), potasyum, selenyum ve çinko barındırır. Kokusunu içinde bulunan kükürtlü birleşiklerden almakta olan sarımsak, içerdiği selenyum, çinko gibi besin öğeleri sayesinde vücudumuza sayısız yarar sağlar.
Çiğ iken keskin ve kötü bir kokuya ve tada sahip olan sarımsak, bu etkilerini pişirilince kaybeder. Pişirme esnasında parçalanan ve etkinliğini yitiren kükürtlü birleşiklerle beraber keskin koku ve tatta ortadan kaybolmaktadır. Pişirme esnasında sarımsağın kaybettiği özellikleri sadece kendine has kokusu ve tası değildir, aynı zamanda içinde yer alan bazı etkin birleşikler de etkisiz hale geldiğinden dolayı, sağlığa olan olumlu etkileri de oldukça azalır.
Sarımsak, içerisinde yer alan maddeler sebebi ile antikoagulan, antibiyotik, antioksidan, antihipertansif, antikanser etki gösterdiği gibi; hipolipidemik etkiye de sahiptir. sarımsağın zehirlenmeler ve katkı maddelerinin vücuttan atılması üzerinde de etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu yararlı etkilerini anlamları ile inceleyelim.
** Antikoagulan Etki: İçerisinde yer alan etkin maddeler sebebi ile sarımsak, pıhtılaşmayı önleyici etki göstermektedir. Bu etkisi nedeniyle, damar tıkanıklığı ve kalp hastalıkları riskini azaltır. Damarlar üzerinde sahip olduğu etki nedeniyle, kalp hastalarına da tüketimi önerilmektedir.
** Antibiyotik etki: Sarımsak, virüslere, mantarlara, tek hücreli parazitlere ve bakterilere karşı koruma sağlar. Oluşturduğu antibiyotik etki sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyon hastalıklarına ve soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltır. İçerdiği doğal aktif maddeler, mikropların vücuda tutunma yeteneğini azaltmaktadır.
** Antioksidan etki: İçerdiği selenyum ve çinko mineralleri antioksidan etkiye sahiptir. Antioksidan etkisi ile vücudumuza alınan veya vücut içinde üretilen zararlı etkilere sahip serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Serbest radikaller birikimleri sonucu bazı hastalıklara ve yaşlanmaya sebep olur. Bu nedenle, sarımsağın sahip olduğu antioksidan etkinin yaşlanmayı geciktirici etki gösterdiği düşünülmektedir.
** Antihipertansif Etki: Kalp ve damarlar üzerinde sahip olduğu yararlı etki sadece, damar tıkanıklığını önlemez. İçerdiği doğal aktif bileşikler aynı zamanda tansiyonu düşürmekte de etkilidir. Bu nedenle tüketimi yüksek tansiyon hastalarına önerilmektedir.
** Antikanser Etki: Serbest radikaller, vücutta birikerek çeşitli kanser türlerinin ortaya çıkma riskini arttırabilirler. Sarımsak ise sahip olduğu antioksidan etkili aktif bileşenler sayesinde kanser riskini azaltır ve kanser oluşumu üzerinde baskılayıcı etki gösterir. Yapılan çalışmalar, sarımsağın özellikle kimyasal madde ve radyasyona bağlı oluşan kanser türlerinin riskini azalma da etkili olabileceğini göstermektedir. sarımsağın antikanser etkisi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile ilişkilidir.
** Hipolipidemik Etki: Sarımsak, kan yağları üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Kan yağlarının dengelenmesinde ve kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL-kolesterolün azaltılmasında etkilidir. Karaciğerden sentezlenen yağ miktarını azaltıcı etkisi olduğu düşünülmektedir.
** Zehirlenmeler Üzerine Olan Etkileri: Kadminyum, arsenik ve civa gibi maddelerin etkisi ile oluşan zehirlenmelerde sarımsağın güçlü bir tedavi edici etkisi olduğu saptanmıştır. sarımsağın içinde yer alan kükürtlü birleşikler, bu gibi maddelere bağlanarak vücuttan atılmalarını sağlar.
** Vücuda Alınan Katkı Maddeleri Üzerine Olan Etkileri: Vücuda alınan gıda katkı maddelerine ve tatlandırıcılara bağlanarak, bu maddelerin atımını arttırdığı düşünülmektedir.
NE KADAR VE NASIL YEMELİ? Sarmısağı haftada 2-3 kez 1-2 diş olarak tüketmeniz önerilir. sarımsaktan tam faydayı sağlayabilmek için çiğ olarak tüketmeniz gerekir. Tüketim miktarlarına dikkat etmeniz önem taşır, çünkü sarımsağın aşırı tüketimi yoğun gaz hissine, karın ağrılarına ve bazı bireylerde alerjilere neden olabilir.
Sağlıklı günler dilerim…
15.04.2007 tarihinde Eskişehir Anadolu Gazetesi'nde yayınlanmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sarımsağın Yararları ve Zararları : Sarımsak Dost mu? Düşman mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
► Dost Probiyotikler Dyt.Selma AĞALAR
► Sinsi Düşman: Hipoglisemi Dyt.Atilla ZEYREK
► Kuşburnu'nun Yararları Dyt.Gülen Ecem KALKAN
► Propolis ve Yararları Dyt.Atilla ZEYREK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,042 uzman makalesi arasında 'Sarımsağın Yararları ve Zararları : Sarımsak Dost mu? Düşman mı?' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:20
Top