2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeme Bozuklukları Nelerdir?
YAZI #4684 © Yazan Psk.Turan DİNÇ | Yayın Mart 2018
 ANOREKSİYA NERVOZA
 BULİMİA NERVOZA
 TIKANIRCASINA YEMEK BOZUKLUĞU

ANOREKSİYA NERVOZA
Kendi kendine aç kalmak ve bazen kusmak, müshil kullanmak ve aşırı egzersiz yapmak yoluyla aşırı kilo kaybetme durumudur.

Belirtileri;
- Normal kiloyu korumayı reddetmek
- Kilo almaktan aşırı derecede korkmak
- Kilo ve vücut şekliyle takıntılı şekilde meşgul olmak
- Çarpıtılmış vücut görünüşü

BULİMİA
Bulimia'da kişi yineleyen aşırı yeme dönemleri yaşar ve bu dönemler sırasında denetimini yitirdiği, ruhsal olarak gerçeklikten anlık da olsa kopuşlar yaşadığı hissine kapılır. Yedikten sonra kendini zorla kusturur, fazla spor yapar ya da ilaç (laksatif, idrar söktürücü, vb.) kullanır. Anoreksiaya göre kişinin sorun yaşadığının farkedilmesi daha zordur çünkü normal ağırlıkta ya da biraz kilolu olabilmektedirler.
Kişinin aşırı yeme dönemleri genellikle stres ve olumsuz duygulanımla tetiklenir. Aşırı yeme sırasında özellikle çikolata, kek, kurabiye gibi yüksek kalorili gıdaları tercih eder. Bulimik epizodları sıklıkla utanç, suçluluk duygusu ve kendini eleştirme takip eder.
Belirtileri;
- Devamlı yemek ve kusmak
- Gıda alımını kontrol edememek
- Atıştırdıktan sonra kusma yada kendi kendine kusmak, diyet hapları ve müshil kullanmak, aşırı egzersiz yapmak ve aç kalmak
- Kilo ve vücut şekliyle takıntılı şekilde meşgul olmak

TIKANIRCASINA YEME BOZUKLUĞU
Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu olan kişi belirli bir zaman diliminde birçok kişinin yiyebileceğinden çok daha fazla miktarda yemek yer. Diğer kişilere göre çok daha hızlı yemek yer. Açlık hissetmediği halde rahatsızlık duygusu oluşana kadar yemeye devam eder. Yedikten sonra kendinden iğrenir, utanır, yoğun mutsuzluk hisseder.
Vücut biçimi ve ağırlığı ile ilgili endişeleri olmadığı için bulimik kişi gibi yedikten sonra sağlıksız dengeleyici davranışlarda (laksatif, diüretik kullanma, kusma, aşırı spor yapma, vb.) bulunmaz.
PSİKOLOJİK BOYUTU

Yeme Bozuklukluğu yaşayan kişilerin duygu durumunda sık değişimler olabilir. Aşırı üzüntü ve durgunluk ya da aşırı mutluluk ve hareketlilik gibi iki uç durum arasında gel-gitler yaşayabilir.
Yemek saatlerine doğru kaygı düzeyleri artabilir. Sağlıksız bir yeme davranışı sonucu yoğun suçluluk ve değersizlik hissedebilir. Öfke, kaygı ve depresif hisler tolere edemeyeceği bir düzeye ulaşabilir. Duygu durum bozuklukları, kaygı bozuklukları, alkol ve madde kullanımı , cinsel bozukluklar yeme bozukluklarına eşlik edebilecek klinik sorunlardan bazılarıdır.
SOSYAL BOYUTU
Tarih boyunca ,toplumun ideal beden ilişkin standartları büyük değişiklikler göstermiştir. Bu kültürel ideal büyük oranda genç kadın tarafından içselleştilmekte, bu kadınlar normal kiloda olsalar da kendilerini şişman olarak algılamaya başlamaktadırlar.
Yeme bozukluklarının kadınlarda erkeklere göre çok daha fazla görülmesinin önemli bir nedeni, kadınların ince olmayı pekiştiren kültürel standartlardan daha çok etkilenmeleridir. Bu standartlar ince olmayı bir ideal olarak bu denli ortaya çıkardıkça, çok daha fazla sayıda insan aşırı kilolu hale gelmektedir. Ayrıca yeme bozukluklarının başlangıcını diyet yapmak ve kilo almayla ilgili diğer endişelerin izlediği ve toplumsal standartların oldukça belirleyici olduğu görülmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Turan DİNÇ'in Yazıları
► Yeme Tutumu ve Yeme Bozuklukları Psk.Şeyma ALTINEL
► Yeme Bozuklukları Psk.Mehmet ARAS
► Yeme Bozuklukları Psk.M.Enes İMERT
► Yeme Bozuklukları Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Yeme Bozuklukları Psk.Tamer Numan DUMAN
► Yeme Bozuklukları Psk.Dnş.Özkan KENARLI
► Yeme Bozuklukları Dr.Psk.Ezgi TUNA
► Yeme Bozuklukları Psk.Seda GENÇ
► Yeme Bozuklukları ve Sebepleri Psk.Berivan ŞENTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yeme Bozuklukları Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yeme Bozuklukları Mart 2018
◊ Kişilik Bozuklukları Mart 2018
◊ Sorun Bende mi? Mart 2018
◊ Bireysel Terapi Mart 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:46
Top