2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ankilozan Spondilit Hastalarında Manuel Terapinin Etkinliği
YAZI #5823 © Yazan Fzt.Sema DANIŞIK | Yayın Temmuz 2019
Ankilozan spondilit hastalığı kronik inflamatuar bir omurga hastalığıdır. Genetik ve ilerleyici bir hastalık olan Ankilozan spondilit de immün sistem baskı altındadır. Vücutta HLA B-27 geni aktifleşmiştir. Bu gen kan tahlilinde tespit edilip tanı koyulabilir. Hastaların büyük çoğunluğunda ilk semptomlar genellikle leğen kemiği ve kuyruk sokumu kemiğinde ortaya çıkar. Sonra bele ve omurganın yukarısına doğru tırmanır. Bel ağrısı, kalça ve bacaklara vuran ağrı ve rahatsızlık hissi olarak ortaya çıkar. En sık 15-30 yaş erkeklerde görülür. 45 yaşından sonra görülme olasılığı azalır. Göğüs kafesinde belirgin daralma ile hastaların solunum kapasiteleri de azalır. Hasta giderek öne eğilmeye başlar. Postür bozukluğu ile yaşam kalitesi azalan hasta öne düşecekmiş hissi ile karşı karşıya kalır. Leğen kelimi ile kuyruk sokumu eklemi arasında başlayan hareket kaybı diğer eklemlere de sirayet eder ve tüm eklemlerin mobilitesi bozulur.

Manuel terapi teknikleri ile blokaja (kısıtlılık) uğrayan eklemlerde mobilizasyonlar (hareketlendirme) yapılır. Kuyruk sokumu ve omurgada yapılan mobilizasyonlar, sinir mobilizasyonları, göğüs kafesi mobilizasyonları ve nefes teknikleri ile solunum kapasitesinin artırılması hastanın yaşam kalitesinin artmasına ve daha kolay hareket etmesine olanak sağlar. Hastaya verilen egzersiz programı ile kas kuvvetinin artırılması ve kapasitesinin korunması hedeflenir. Hastaya göre planlanan beslenme programı ile de bağışıklık sistemi güçlendirilir ve kronik inflamasyon en aza indirmeye çalışılır. Hastanın belli yaşam standardını sürdürmesi hedeflenir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fzt.Sema DANIŞIK
Samsun
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Sema DANIŞIK'ın Makale ve Yazıları
► Ankilozan Spondilit (As) Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Allerjik Hastalıklarda İmmünoterapinin Etkinliği Prof.Dr.Nerin Nadir BAHÇECİLER ÖNDER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ankilozan Spondilit Hastalarında Manuel Terapinin Etkinliği' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelere Özel Pilates Mayıs 2012
◊ Neden Fıtık Oluruz? Temmuz 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:30
Top