2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Boşalma ve Nedenleri
YAZI #6363 © Yazan Psk.Asena Merve ERGUN | Yayın Şubat 2020
ERKEN BOŞALMA NEDİR?
Merhaba sevgili okur bu hafta konumuz “Erken Boşalma” ! Cinsellik ve cinsel problemler öyle hepimizin kolay kolay konuşabileceği konular değilmiş gibi görünür… Hani bizim değil de bir arkadaşın problemi… Ben de zaten bu yazımı size değil de bir arkadaşınıza çare olur diye yazıyorum 🙂 Erken boşalma olarak adlandırılan problem şu şekilde tanımlanmaktadır: Erkeğin, partneri boşalmadan önce istemsiz ve denetimsiz olarak hızlı bir şekilde boşalması ve boşalma zamanlamasını kontrol edebilmek için gösterdiği performansın yetersiz olmasıdır. Burada vurgulanmasını önemli bulduğum bir başka durum ise; erken boşalma sorununun sadece erkeğin bir problemiymiş gibi algılanmasıdır. Oysa erken boşalma problemi pek çok cinsel rahatsızlık gibi tek başına erkeğin değil, çiftin bir uyum sorunudur. Bu nedenle çiftin birlikte çabalaması ve odaklanarak birbirlerine destek olmaları gerekmektedir. Erken boşalma durumunun Masters ve Johnson’ a göre tanımı ise şöyle: Eğer bir erkek, cinsel ilişkilerinin % 50 ‘si veya daha fazlasında kadın boşalmadan boşalıyorsa, erken boşalma sorunu vardır.

Erken boşalma sorunu yaşayan arkadaşınıza eşi ile işbirliği yapmanın oldukça önemli olduğunu mutlaka söyleyin sevgili okur. Zira eşin desteği ve çabası bu noktada oldukça işe yaramakta, problemin çözümüne büyük oranda katkı sağlamaktadır. Bu sorunun tedavisinde zaman zaman cinsel terapi almak da gerekebilir. Cinsel terapistler erken boşalma problemlerinde eşin desteğini de oldukça önemsemektedirler. Çağımız cinsel terapistlerinden bazıları erken boşalmayı; eşli cinsel faaliyet sırasında sürekli yada tekrarlayıcı biçimde vajinaya girdikten sonra yaklaşık bir dakika içerisinde ve kişinin isteğinden önce boşalma durumu olarak tanımlamaktadırlar. Burada bir başka önemli durum ise bu yaşanan erken boşalma probleminin en az 6 ay boyunca ve yaşanılan cinsel birlikteliklerin en az % 75 inde görülmesi gerekir. Ayrıca bu problemi yaşayan bireyin stres ortamından uzak olması, psikotik herhangi bir sorunu olmaması, düzenli bir ilaç kullanmıyor olması gibi faktörlerin dışında en az 6 ay sürmesi de önemli bir noktadır.



ERKEN BOŞALMANIN NEDENLERİ NELERDİR ?
Erken boşalma bazı bedensel faktörlere ya da prostat gibi fiziksel sorunlara bağlı olarak da ortaya çıkabileceği gibi, çeşitli psikolojik problemlerle ikincil olarak meydana gelebilmektedir. Kronik depresyon, kaygı bozuklukları da erken boşalmanın habercileri olabilmektedir. Geçmişte yaşanılan bazı travmatik cinsel deneyimler, yanlış mastürbasyon yapmak da erken boşalmanın önemli etkenleri arasında bulunmaktadır. Ancak ülkemiz göz önünde bulundurulduğunda erkeklerin çoğu yakalanma korkusu ile hızlı bir şekilde mastürbasyon yaptıklarında, mastürbasyon yapmanın ayıp, yasak ya da günah olduğu düşüncesi ile veya skor takıntısı ile hızlı bir şekilde boşalmaya çalıştıklarından erken boşalma sorununu yaşamaktadırlar. Ergenlik döneminde bedenlerini alıştırdıkları hızlı boşalma durumu yetişkin bir erkek olduklarında karşılarına erken boşalma problemi olarak çıkmaktadır. Dolayısıyla erken boşalmadaki en önemli faktör hızlı mastürbasyon eylemidir. Çoğu erkek, sadece boşalma anında aldıkları zevke odaklandıklarından hızlı bir şekilde sonuca ulaşmayı düşünerek seri bir şekilde mastürbasyon yaparlar. Ancak burada arkadaşlarınız; gelecekte yaşayacakları erken boşalma problemlerine bir adım daha yaklaşmış olurlar.



Her erkek; aşk kasları dediğimiz anüs ve peniste bulunan kasları kasıp gevşetme egzersizlerini yapmayı öğrenir ve bu kasları istemli olarak kontrol edebilmeyi başarma potansiyeli ile dünyaya gelmiştir. Bu kasların istemli kontrolü ise erken boşalmanın tedavisi için şarttır. Dolayısı ile erken boşalmanın tedavisi % 85 mümkündür. Kalan %15 lik kısım ise çeşitli biyolojik sebepleri içermektedir.

Erken boşalma bir hastalık değildir. Erken boşalma bir davranış problemidir. Uyumsuz bir davranış örüntüsü ile öğrenilmiş bir durumdur ve cinsel terapi ile davranışın değiştirilmesi mümkündür. Sevgili okur sen değil de, bir arkadaşın bu problemi yaşıyor ise söyle ona durum sandığı kadar da ümitsiz değil aslında. Hemen güvendiği bir cinsel terapistten randevu alsın, bilgilensin, yanlış bildiklerini ve yanlış uygulama yöntemlerini fark ederek bunları doğru yöntemler ile değiştirsin ve sorunundan kurtulsun. Elbette ki partnerini de en büyük destekçisi olarak yanına almayı ihmal etmesin. Kadınlar bu konuda partnerine yardımcı olma konusunda eminim destekleyici bir tavır takınacaklar.



Eklemek istediğim bir başka mesele ise erken boşalma sorunlarını sadece çeşitli cinsel istek arttırıcı ilaçlar ile çözmeye çalışmanın büyük bir yanlış olduğu ve sonucunda fiyasko ile yüzleşme ihtimalinin % 100 olduğudur. Tek başına cinsel istek arttırıcı ilaç kullanımının, bir hekime danışmadan, sağdan soldan edinilen bilgiler ile alınan ilaçların kalp, tansiyon ve damarlarda ciddi, hatta ölümcül sonuçlara yol açabileceği gerçeğini unutmamanı ve arkadaşını bu konuda kesinlikle uyarmanı istiyorum sevgili okur. Aşağıda senin için eğlenceli bir video bıraktım. Haydi biraz neşelen! Bırak arkadaşına sözde iyi gelen ve sana da iyi gelebileceğini düşündüğün şu ilaçları bir kenara ve sakinleş. Biliyorum senin bir sorunun yok… Bir arkadaşın diyecektim elim sürçtü. Sürç-ü lisan ettimse affola sevgili okur. Sağlıcakla…
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Asena Merve ERGUN Fotoğraf
Psk.Asena Merve ERGUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Asena Merve ERGUN'un Yazıları
► Erken Boşalma- Denetimsiz Boşalma Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Erken Boşalma (Erken Boşalıyorum) Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Erken Boşalma Psk.Mehmet CAN
► Erken Boşalma Nazlı ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Erken Boşalma ve Nedenleri' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Stockholm Sendromu Şubat 2020
◊ Uyumlu Bir Cinsel Yaşam Şubat 2020
◊ Erken Boşalma Nedir? Şubat 2020
◊ Vajinismus Nedir? Şubat 2020
◊ Canım Oksitosinim Şubat 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:05
Top