2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hastalık Hastalığı
YAZI #7498 © Yazan Psk.Gülnaz ATEŞ | Yayın Eylül 2022
Daha önceleri “Hipokondriyazis” olarak adlandırılan hastalık hastalığı, diğer adlandırmanın toplum içinde alaycı ve küçük hissettirmesi nedeniyle daha uygun adlandırma yoluna gidilip “hastalık kaygısı bozukluğu” olarak adlandırılmıştır. Genellikle günlük hayatımızda “doktor shopping” yapan bireylerde buna rastlamaktayız. Hastalık kaygısı bozukluğunun iki tipi bulunmakta;

1) Kaçıngan Tip
Kaçıngan tip hiç doktora gitmez kendi kendine yollar arar, kendi kendinin doktorluğunu yapar. Bu tür kaçıngan hastalara muhakkak tek bir doktora bağlı kalarak muayene yapılması ardından uygun bir psikolojik tedavi uygulanmasıyla baş edilebilir.

2) Kendini Güvence Altına Alan Tip

Kendini güvence altına alan tip ise, bu bireyler sürekli hasta olma konusunda bir belirsizlik içerisindedir normal bireyde bu belirsizlik yoktur şüphelendiği durumda muayene olup devam ederken diğer bireylerde hiçbir muayene onları tam anlamıyla tatmin etmez sürekli bende kesin bir problem diye endişe içerisindedirler.
Doktor doktor gezen bu hastalara her doktor sıfırdan başlayan muayene ve testler uygulayacağı için hasta amansız bir hastalığa sahip olduğu düşüncesine de kapılabilir, durumu felaketleştirmeleri çok olası bir durumdur.
Bu hastalarda doktor-hasta ilişkisinde iletişim kurarken net, açık ve yanlış algılanmaya sebep olmayacak şekilde iletişim kurmanın hastanın endişe duymasını engelleyip, başka tedavi arayışlarına sürüklenmesini engelleyecektir. Doktor doktor gezmek yerine tek bir doktora bağlı kalmaları yapılan muayene ve testler yine sıfırdan kişiye uygulanması bu süreçte onların bu durumlarını felaketleştirmelerine çaresi bulunamayan, amansız bilinmedik hastalığa düşme düşüncelerine neden olmasını engelleyecektir
Hastalık Hastalığı Tedavisi
Öncelikle birey bir takım fiziksel tetiklerden geçirilip gerçek anlamda bir rahatsızlığı olup olmadığı anlaşılmasına rağmen hala hasta bu durumdan muzdarip oluyorsa bunun temelinde başka problemler olduğunu ve bunun araştırılması gerekir. Bu tarz hastaların temelinde gerçek bir hastalıktan çok hasta olma düşüncesi, hasta olup olmadığı konusundaki belirsizlik yatmaktadır bu nedenle psikolojik sağlamlığını güçlendirmesine yardımcı olmak adına psikoterapilerle sürece devam edilmesi gerekir. Psikoterapi ile bireydeki bu belirsizlik ve olumsuz düşünceleri değiştirilerek bu konuda hiçbir zaman emin olunamayacağını kabul edilmesi sağlanarak birey bu düşüncelerden arınabilir. Hastaya şu soruyu yönelmek gerekir; '' Şu an mucizevi bir şey olup bu hastalık kaygılarınız olmasa hayatınız nasıl olurdu, nelerle uğraşıp ne yapmak isterdiniz? Nasıl bir hayat yaşardınız?'' Bu sorulara aldığımız cevaplarla nerede eksiklik, problem olduğunu aslında hastanın neyin arayışında olduğunu görmemiz daha kolaylaşacaktır. Sorulara karşı aldığımız dönütle başka yola yönelip temel sorunu bulma sürecine katkı sağlayacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülnaz ATEŞ Fotoğraf
Psk.Gülnaz ATEŞ
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülnaz ATEŞ'in Makale ve Yazıları
► Hastalık Hastalığı Psk.Büşra GÜNEŞ
► Hastalık Hastalığı Nedir? Abdullah ÖZER
► Aşk Bir Hastalık mı? Psk.Nazike MEŞE
► Hastalık Psikolojisi Psk.Serap DUYGULU
► Anormal Hastalık Davranışları Psk.Özlem YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hastalık Hastalığı' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sınırlar Nisan 2023
◊ Kardeş Kıskançlığı Nisan 2023
◊ Psikoterapi Nedir? Eylül 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:43
Top