2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ebeveyni Tarafından Benliği Gaspedilmiş Çocuklar
YAZI #7768 © Yazan Psk.Cengiz ŞİMŞAT | Yayın Kasım 2023
Muhtemelen hangi ebeveyne bunun sorarsak soralım bunun çocuğunun iyiliğini düşündüğünden yaptığını söyleyecektir.
Peki, tam olarak bu benlik gasbı nedir?
Toplumun da ısrarla yaptığı ve anne babaların da yaptığı, çocuğu kendisine benzetme çabası
Onun gibi giyinsin, onun gibi konuşsun, onun tutuğu takımı tutsun, onun gibi inansın vb.
Ve birçok anne baba bunu çok masumca olduğunu tatbiki de “sıvı bulunduğu kabın şeklini almalı” diye savunacaklardır. Peki, gelgelim bu gerçekten bu kadar masum mu buradaki temelde koruma içgüdüsü mü? Yoksa döngüyü bozmamak ve toplum ve aile tarafından dışlanmamak için mi? Ya da bir şekilde ben doğurdum ise bana benzemeli düşüncesinden mi?
Çocuklar zamana uygun olarak ve sosyal etkileşim sonucu giyim tarzından dinlediği müziğe kadar bunu kuşağına uygun olarak yapmak ister ama bu yeteri kadar saygıyla karşılanmaz ne yazık ki ve hep bir uyarı ve müdahale ile karşılaşır.
Ve hiç bir anne baba bunun aslında bir benlik gasbı olduğunu da kabul etmezler ‘biz ne yapıyorsak onların iyiliğini düşündüğümüz için yapıyoruz derler’ peki gerçekten bu benlik gasbı yapılırken çocuk ne his ediyor bunu ne kadar istiyor ya da anne babasına ne kadar benzemek istiyor bunu düşünür mü anne baba maalesef kocaman bir HAYIR.
Çünkü onlara sorulsa uzun bir hayat tecrübelerinin olduğunu ve çocukların hata yapmaya çok müsait olduklarını ve bu nedenle birçok yanlış yapacaklarını ve bu da çocuklara pahalıya mal olacağını düşünürler.
Nitekim bu durum daha bebekken erkeğe mavi kıza pembeyi dayatmakla başlayan bir serüven
Sonrasın da hangi işi yapacağına ve kiminle evleneceğine kadar süren bir süreç. Ebeveynler çocuklarının anne babasından çok çocuklarının, sahibi niteliğinde davranmakta hatta çoğu zaman sokakta veya bir ortamda yaramazlık yapan çocuklara karşı “bu çocukların sahibi yok mu” değişine çok rastlamışızdır.
Yani aslında eşya – sahip ya da evcil hayvan- sahip ilişkisini andırıyor. Adım adım ilerleyen bir gasp
Peki, bu gasbın sonucunda ne olur:
Öncelikle okulda çocuğun akademik başarısında kendisini gösterir. Yani öz güveni ile, derse katılamama kendini ifade edememe, çok ciddi bir başarı kaygısı taşır, bu kaygı en belirgin olarak sınavda baş gösterir ve çocuğun potansiyelini ve başarısını baltalar.
Bu ezici gasp bununla kalmaz sosyal yaşamda çekingen birey edilgen kişilik olarak kendini gösterir. İlişkiler de saf dışı kalınması yanı sıra kabul görmeyen ve ciddi değer kaybına neden olur. Ve bu durumu hayatı boyunca sürer.
Bu durum sonucunda çocuğun ilerde karşılaşacağı olası psikopatolojik tanılar ve durumlar: Anksiyete, depresyon, aşırı empatik durum, çekingen ve kaçıngan kişilik,sürekli verici birey.
Bilinç üstü ve bilinç dışı kodlarımızla çocukları şekillendirmek ve bazı kalıplara zorlamaktan vazgeçip çocukları kendi özgünlüğü içinde kabul edilerek saygı duyulmalı bu dinlediği müzikten giyim tarzına kadar her yönüyle. Bu daha sağlık bireyler olmasını sağlayacaktır.
“ARMUT DİBİNE DEĞİL YUVARLANIP SUYA DÜŞMELİ “
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cengiz ŞİMŞAT'ın Yazıları
► Arkadaşı Olmak mı? Ebeveyni Kalmak mı? Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Rüya Terapisi "Fenomenolojik Rüya Benliği Modeli" Psk.Elif Zahide (TEKEREK) GÖK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ebeveyni Tarafından Benliği Gaspedilmiş Çocuklar' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Suç ve Ceza Eylül 2019
◊ Error Nisan 2019
◊ Uyku Mart 2019
◊ "Evdeki Yabancı" Eylül 2018
◊ İlk Zil Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:40
Top