2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sahte Estetik Cerrahlara Dikkat!
MAKALE #10963 © Yazan Op.Dr.Zübeyir ÖRTER | Yayın Mayıs 2013 | 5,272 Okuyucu
SAHTE ESTETİK CERRAHLARA DİKKAT!

Gönlümden daha güzel şeyler yazmak geçiyordu ama maalesef günümüzde her eşyanın sahtesine fazlasıyla alıştığımız dünyamızda artık sahte Estetik Cerrahlara da sıklıkla rastlamaktayız. Bunlardan bazıları büyük gazetelerin manşetlerini süsleyecek kadar önem arz edebilmektedir. Tabii bunlar sadece buz dağının görünen kısmı yada deşifre olanları. Asıl önemlileri faaliyetlerine hala devam etmektedirler. Bu konuda sorumluluk sahibi olanların maalesef yetersiz kaldığını üzülerek söylemek isterim. O halde ne yapacağız, bunların önüne nasıl geçebiliriz. İş başa düşmüş gözüküyor, dilimizin döndüğü kadar bu insanları halkımıza deşifre etmek zorundayız. Halkımızın daha fazla zarar görmemesini ancak onları bilinçlendirmek suretiyle engelleyebiliriz.

Bazı örnekler vererek konuyu dramatize etmek gerekirse; her yerde mantar gibi açılan ve hiçbir denetime tabii tutulmayan güzellik salonları ve çoğu poliklinik altında faaliyet gösteren lazer merkezlerinin büyük çoğunluğunda maalesef, bırakın Estetik Cerrah olmasını, hekim bile bulunmamaktadır. Buralara telefon ettiğinizde çoğunlukla Estetik Cerrahlarının olduğu söylenir. Bu merkezlerde öyle şeyler yapılır ki Estetik Cerrahların, olanlardan çoğunlukla haberleri bile yoktur. Uygulanan yöntemlerin bilimsel yönden tutulur tarafı olmadığı gibi, Ulusal basınımızda üzülerek söylüyorum görsel ve yazılı olarak büyük buluşlar olarak halkımıza lanse edilebilmektedir. Örneğin bir hemşire veya kuaför bir saç ekim uzmanı(!), bir pratisyen hekim Medikal Estetik Uzmanı(böyle bir uzmanlık dalı maalesef yoktur) olarak tanıtılıp bir Estetik Cerrahi Uzmanı gibi konuşturulmaktadır. Yine bazı KBB Uzmanları kendilerini Fasiyal Plastik Cerrah olarak tanıtabilmektedirler. Ülkemizde böyle bir uzmanlık dalı olmadığı gibi, Estetik Cerrahiyle uzaktan yakından bir ilişkisi yoktur . Hatta bilbordlarda göz çevresi estetiğini en iyi biz yaparız diyen büyük göz hastaneleri defalarca ceza aldıkları halde bir ceza bütçesi oluşturup faaliyetlerine devam etmektedirler. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi ülkemizde ve dünyada estetik prosedürlerin yasal uygulayıcıları ;Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanlarıdır. Peki hastalar bu sahtekarlıklardan nasıl haberdar olabilir. Öncelikle bir hekimin Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olduğunu Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Derneğinden veya oldukları ilin Tabip Odasından branşını öğrenebilirler. Buralarda kaydı olmayanlar ya kaçak çalışmaktadır veya sahtedir. Bu konuyla ilgili Türk Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Derneğinin bilgilendirme yazısını da ekliyorum.

Kamuoyuna Duyuru

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanlığı, 6 yıllık tıp fakültesi eğitimini izleyen ve 5-6 yıllık eğitim ile elde edilen bir uzmanlık dalıdir. Son zamanlarda, toplumumuzda bir kavram kargaşası yaratılmaya çalışılarak Estetikçi, Saç Ekim Uzmanı, Medikal Estetik Uzmanı, Fasyal plastik Cerrahi Uzmanı, Kozmetik Cerrah gibi Türkiye’deki yasa ve mevzuatlara uymayan uzmanlık dalları tanımlanmaya çalışılmakta ve alanımıza ait işlemlerin başkalarınca yapılmasına imkan ve kılıf yaratılmaya çalışılmaktadır.

Yukarıda anılan isimlerin hiçbiri Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, Tıpta Uzmanlık Kurulu, ve YÖK bünyesinde yer alan uzmanlık isimleri değildir. Başvurduğunuz hekimin Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi alanındaki uygulamalar için yetkin olduğunu size gösterecek en doğru belge, TC Sağlık Bakanlığı tarafından verilen Uzmanlık Belgesidir, ve bu belgeyi görmek istemek en doğal hakkınızdır. Ayrıca, hekiminizin Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneğine üye olup olmadığını www.tpcd.org.tr adresinden de sorgulayabilirsiniz.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uygulama alanlarına bu alanın uzmanı olmayan, diğer tıp alanlarından hekimlerin müdahalelerinin giderek artması ve son olarak sahte tıp diploması ile doktor dahi olmayan bir kişinin halkın sağlığını hiçe sayarak estetik cerrahi girişimleri yapması üzerine kamuoyunu bilgilendirme gereği duyulmuştur.

Saygılarımızla,
Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği


Güzelleşmek için canınızı teslim ettiğiniz insanların Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmadığını manşetlerden değil kendiniz araştırıp böyle varsa bildiğiniz kişileri ilgili mercilere şikayet ederek veya hiç olmazsa onlardan uzak durarak zararlarından kendinizi koruyabilirsiniz. Bir dahaki yazım İnşaallah Estetik Cerrahi ile ilgili olur. Sevgi ve saygılarımla…

Op. Dr. Zübeyir Örter
Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sahte Estetik Cerrahlara Dikkat!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Zübeyir ÖRTER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Zübeyir ÖRTER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zübeyir ÖRTER Fotoğraf
Op.Dr.Zübeyir ÖRTER
Kocaeli
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Zübeyir ÖRTER'in Makaleleri
► Sahte Doktorlara Dikkat Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Estetik Cerrahide Yeni Trendler ve Yaz Öncesi Estetik Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Estetik, Sanat ve Estetik Cerrahi Op.Dr.Esra ÇELİK
► Genital Estetik Op.Dr.Şenay AYCAN
► Estetik Uygulamalar Op.Dr.Eser AYDOĞDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sahte Estetik Cerrahlara Dikkat!' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:33
Top