2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Bir İlişki Nasıl Olmalıdır?
MAKALE #11229 © Yazan Psk.Merve ÖZEN | Yayın Ağustos 2013 | 6,762 Okuyucu
Sağlıklı İlişkiler Kurabilmek

Gerçek yakınlık,-tam bir güven ve açık sözlülük ortamında, düşünce, duygu ve davranışların paylaşılması -kimliklerimizin olduğu gibi sergilendiği, bizi huzura ulaştıran kavramdır. Eric Berne, hayatımızda sadece üç saatcik bir süre için gerçek yakınlık yaşayabilirsek, kendimizi şanslı saymamız gerektiğini söyler. Gerçek yakınlığı kurmak zordur. Bizler kolayca incinebiliriz, zevke olduğu kadar acı ve üzüntüye de maruz kalabiliriz.

Bağımlı sevgide birey varlığını hissetmekte zorlanır, sağlıklı sevgi ise bireyselliğe yer verir. Sağlıklı ilişkiler, tarafların birbirlerinden bağımsız olarak ve kendilerini tehdit altında hissetmeden, gelişmelerine ve değişmelerine olanak tanır. Bu özgürlüğü sağlayan, olgun eşlerin birbirlerine olan saygısı ve güvenidir.

Eğer bir insan başkasına güveniyorsa, ikinci kişi kendisine güvenildiğini bildiğinden muhtemelen o güvene daha layık hale getirerek birinci kişinin gösterdiği güveni teyit edecektir (Solomon, 2001).

Sağlıklı bir birliktelikte eşler:
1. Bireyselliğe izin verirler.
2. Eşleriyle hem birleşmeyi hem de onlardan bağımsız bir birey olarak kalmayı başarabilirler.
3. Eşlerinin güzel yanlarının ortaya çıkmasına yardımcı olurlar.
4. Bir şey bittiği zaman, bunu kabullenirler.
5 Değişime ve yeniliklere açıktırlar, bunları bizzat denerler.
6. Eşlerini, kendilerini geliştirmeye yüreklendirirler.
7. Gerçek yakınlığı kurabilirler.
8. İsteklerini dürüst bir biçimde söylerler, bu özgürlüğün bilincindedir.
9. Hem verirler, hem de alırlar.
10. Karşılarındakini değiştirmeye ya da kontrol altına almaya çalışmazlar.
11. Eşlerinin kendi kendilerine yeterli olmasını isterler.
12. Hem kendilerinin hem de eşlerinin sınırlarını bilirler.
13. Koşulsuz sevgi arayışında değildirler.
14. Sorumluluk almayı bilirler.
15. Kendilerini severler.
16. Eşlerine güvenirler; kısa ayrılıklardan zevk almayı bilirler.
17. Duygularını olduğu gibi gösterirler.
18. Yakınlaşmaya açıktırlar; incinme riskini göze alırlar.
19. Gerekli mesafeyi korumayı bilirler.
20. Eşitliğin ve kişisel gücün savunucusudurlar.

Kendilerini birilerinin duygularını tatmin etmek zorunda hissetmezler ve sevgilileri zihinsel olarak başka bir şeyle meşgul olduğu zaman, endişeye kapılmayacak kadar kendi kendilerini idare etme becerisine sahiptirler.

Sağlıklı ilişkilerde birey karşısındakinin varlığına güvenir, kendini emniyette ve kabul görmüş hisseder, düşüncelerin, hislerin ve farklılıkların açıkça ortaya konulabildiği, tutarlı ve rahat bir ortamdadır (Schaffer, B. 2010).

Sevgi bağımlılığında "Onsuz bir hayatı hayal bile edememek" vardır. Kişi bir başkası tarafından sevildiğini hissetmediği sürece, yaşadığını hissetmemektedir.
Bağımlı ilişkide, eşinin başka kişilerle görüşmesi bireyin aslında içten içe sevilmeye layık olmadığı düşüncesini pekiştirmektedir. Bilinçaltı kişiyi, sevilmeye değer biri olmadığı inancı ile eş seçimlerinde kendisini tam anlamıyla sevmeyecek kişilere yönlendirir. Böylece kişi sevilmeye değer biri olmadığı inancını kendine ispatlamış olmaktadır. Ne zamanki kendini sevmeye ve ailesi ile ilgili görüşlerini inançlarını olumlu yönde değiştirmeye başlarsa, o zaman sevip yakınlık kurabilecek kişilerle yakın ilişkiler kurabilir hale gelir.


Kaynakça:
1) Main, M., Solomon, J. Discovery of an Insecure-Disorganised Disoriented Attachment Pattern: Procedures, Findings and Implications for the Classification of Behavior. In T. B. Brazelton, & M. Yogman (Eds.), Affective Development in Infancy. Norwood, N.J: Ablex, 95-124.
2)Schaffer, B.(2010) (Çev. A. Aslı Atay), Sevgi mi? Bağımlılık mı?, Okyanus Yayıncılık

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Bir İlişki Nasıl Olmalıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Merve ÖZEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Merve ÖZEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve ÖZEN Fotoğraf
Psk.Merve ÖZEN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Merve ÖZEN'in Makaleleri
► Eş Seçimi Nasıl Olmalıdır? Psk.Dnş.Banu BEKÇİ AYTEKİN
► İdeal Evlilik Nasıl Olmalıdır? Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Aile İçi İletişim Nasıl Olmalıdır? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Bir İlişki Nasıl Olmalıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Alışveriş Psikolojisi Nisan 2016
► Sonbahar Depresyonu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:54
Top