2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Bayramı Sonrası : Telafi Haftası
MAKALE #13366 © Yazan Dyt.Gizem Selin KEŞLİ | Yayın Ekim 2014 | 3,420 Okuyucu
Donatılmış bayram sofraları Türk kültürünün en önemli parçalarından biridir. Misafirperverliğimizle biliniriz ve bunu sofralarımıza da gayet güzel yansıtırız. Öyle ki bayram sofrası denildi mi baklavasından sarmasına, lokmasından böreğine bin bir çeşit yemekler gelir aklımıza.Tabi bu yemeklerin sonu birçok kişi için elde bir şişe maden suyu ve kan şekerinin yükselmesine bağlı olarak koltukta uyuyakalmakla sonuçlanır.

Eğer siz de bayramda beslenmenin dozunu kaçırdıysanız, her yemekten sonra hazımsızlık nedeniyle 1 şişe maden suyuna ihtiyaç duyduysanız , bayram dönüşü eski kıyafetlerinize ancak karnınızı içeri çekerek girebiliyorsanız o halde şimdi konuşacaklarımıza kulak verin.

TELAFİ HAFTASI
Bayram yemekleri -yöreden yöreye değişmekle birlikte-genelde karbonhidrat ağırlıklı yemeklerdir. Bu nedenle baklava , tulumba gibi şerbetli tatlılardan ya da sarma, börek gibi pirinç ya da beyaz unla yapılan gıdalardan aşırı miktarda tüketmeniz kilo almanızı kolaylaştıran etmenlerdendir.

Ramazan süresi boyunca saatler süren açlığa alışan vücudunuza birden karbonhidrat yüklemesi yapmanız halinde kan şekerinizin ani yükselmesine bağlı olarak birden uykunuzun gelmesi, halsizleşmeniz ya da sindirim sorunları ( hazımsızlık, kabızlık ,gaz vb. ) yaşamanız mümkündür.

Bu nedenle bayramdan sonraki hafta mümkün olduğunca protein ağırlıklı beslenmeye özen gösteriniz. Günümüzde protein ağırlıklı beslenme diyince aklımıza direk Dukan ve Atkins gibi ağır ve sağlıksız diyetler gelmektedir. Fakat burada bizim kastettiğimiz günlük almanız gereken protein düzeyini çok aşmadan, aynı zamanda günlük beslenmenizde karbonhidrat içeren ögelere de yer vererek beslenmenizdir.

-Örneğin bu haftada kahvaltınızda peynir çeşitlerini arttırabilirsiniz. Sert inek peyniri – lor peyniri ve light kaşar peynirinden oluşan bir kahvaltı menüsü kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta şu: bu hafta kahvaltıda bal / reçel / çikolata / fındık ezmesi vb. ürünler kullanmamalısınız. Vücudumuza yeterince şeker aldık unutmayın..

-Yumurta en kaliteli protein kaynaklarından biridir. Çünkü sindirildiği zaman vücutta %100 kullanılabilen tek protein kaynağıdır.Bu nedenle telafi haftasında yumurtayı kahvaltılarda hergün kullanabilir aynı zamanda öğle ya da akşam yemeğinde menemen, omlet ,çılbır gibi değişik formlarını kullanarak yanında bol yeşillikli ve limonlu bir salatayla tüketebilirsiniz.

-Pilav, makarna gibi karbonhidrat kaynaklarından bu hafta uzak durun. Onun yerine daha az kalorili , bol posa içeren ve minerallerden zengin olan ekmeği tercih edin. Tabiki bir besini sağlıklı kılan dozudur unutmayın! Ekmeği tüketirken de aşırıya kaçmamaya özen gösterin .

-Kan şekerinizi dengelemek, sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlamak amacıyla bu hafta 3 ana öğününüzde de ( kahvaltı / öğle / akşam ) salata ya da haşlama sebze tüketin. Protein içeriğini desteklemek amacıyla salatalarınıza beyaz peynir, yumurta , ton balığı ya da haşlanmış nohut gibi proteinden zengin gıdaları ekleyebilirsiniz.

-Tavuk , kırmızı et ya da balık gibi parça et tükettiğinizde sağlıklı pişirme yöntemlerini -kullanın.Fırında / ızgara / yağsız tavada olacak şekilde pişirebilirsiniz. Etin adipoz doku dediğimiz yağ dokusu ete hiç yağ eklemeden pişirebilmenizi sağlar. En sağlıklı pişirme yöntemi de budur. Et ürünleri proteinden zengin olduğu kadar yağdan da zengindir. Yağ ilave edererek pişirirseniz bu hafta kilo almanız daha kolaylaşacaktır dikkat edin!

-Süt / yoğurt / ayran / kefir gibi süt ürünlerini telafi haftasında bol bol kullanın. Süt ürünlerinin içindeki kalsiyumun yağ yakıcı özelliği vardır. Özellikle ara öğünlerinizde bu ürünleri tüketmeniz hem sizi daha çok tok tutacaktır hem de yağ yakımını hızlandıracaktır.

-Bol bol su için ! Bedeninizi bir nevi şeker yüklemesine maruz bıraktınız. Bu nedenle –özellikle yaz aylarında - günde 2,5 – 3 litre su tüketerek vücudunuzun eski haline dönmesine yardımcı olun.

VE EN ÖNEMLİSİ : YÜRÜYÜN! Bu hafta tembelliklerinize bahane uydurmak yerine yemekten 1 saat sonra açık hava yürüyüşleri yapın. Açık havada oksijen daha bol olduğundan yağ yakımı daha fazla olur.

Tüm bunlara rağmen en önemli şeyin sağlıklı ve dengeli beslenmenin bir yaşam tarzı haline getirilmesi olduğunu unutmayın. Dönemlik diyetler yerine hayatınızı değiştirin!

Hepinize fazlalıklarınızdan kurtulduğunuz sağlıklı bir hafta dilerim …
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan Bayramı Sonrası : Telafi Haftası" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem Selin KEŞLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem Selin KEŞLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem Selin KEŞLİ'nin Makaleleri
► Ramazan Bayramı Yaklaşırken Beslenme Dyt.Ayça PEKER KAHRAMANOĞLU
► Kurban Bayramı Sonrası Detoks Dyt.Damla YAVUZ
► Ramazan Sonrası Mutlu Diyet Dyt.Nilay KEÇECİ
► Sağlıkla Geçen Kurban Bayramı Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ramazan Bayramı Sonrası : Telafi Haftası' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:52
Top