2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Daha Bağımsız Bir Birey Olmanın 6 Yolu
MAKALE #13768 © Yazan Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ | Yayın Aralık 2014 | 3,856 Okuyucu
Çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecinin en önemli unsuru bağımsız bir birey haline gelmektir. Kişi artık yaşamının, algılarının, düşüncelerinin, duygularının, kararlarının ve attığı adımların sorumlusu haline gelir. Böylece kendisine temelde güvenir ve kim olduğu ve ne istediğinin farkındadır. Tüm bunları yapabilmek için kişinin öncelikle kendisini sevmesi gerekir. Kişi kendisini kabul etmiyorsa, kendisine ya da kararlarına güvenmez ve bu yüzden de diğerlerinin kendisinin kim olduğunu ve nasıl hareket edeceğini belirlemesini bekler. Bu da rüzgarda savrulan bir yaprak olmak gibidir. Depresyon, kaygı ve öfke problemlerinin birçoğunun temelinde kişinin kendi kişiliğini oturtup bağımsız bir birey olamaması yatmaktadır.

Aşağıda adım adım daha bağımsız bir birey olma konusunda bazı öneriler bulunmaktadır:

1. Kendinizi tanımaya çalışın

Kendi kendinizi tanımadan bağımsız bir birey haline gelemezsiniz. Bunun için gün içinde kendinizi gözlemleyin. Bir günlük kullanmanız faydalı olabilir.

Kendinize ‘doğru bildiğim yönde hareket edebildim mi?’ diye sorun. İç dünyanızda ne hissettiğinizle dışarıda neler söylediğiniz ve yaptığınız arasında tutarlılık var mı? Örneğin, belki aslında yapmayı istemediğiniz bir şeye evet dediniz. Eğer böyle olduysa bu deneyimden ne öğrenebilirim diye sorun.

2. Düşüncelerinizi ve varsayımlarınızı sorgulayın

Düşüncelerinizi gözlemleyin ve bunları sorgulayıp gerektiğinde değiştirebilme esnekliğini gösterin. Çoğu zaman düşüncelerimiz bir alışkanlık gibi otomatiktir. Gerçekte ne hissettiğimizi belirlemek için durup sorgulamamaya neden olur. Üzerinde yeterince düşünülmeden verilen tepkiler geçmişi basit bir şekilde tekrarlamaya neden olur.
Düşünceler dış çevre ve insanlar tarafından da yönlendirilebilmektedir. Kendimiz ve dünya ile ilgili algılarımızı yeniden değerlendirmek gelişimin anahtarıdır. Değişim olmadan evrim olmaz.

3.Kendinizi daha çok ortaya koyun

Kendinizi çık bir şekilde ortaya koymak yaşam kalitenizi ve özgüveninizi artırma da çok önemlidir. Açık olmak pratikle geliştirilebilen bir beceridir. Sağlıklı sınırlar koymak, hayır diyebilmek ve ihtiyaçlarınız ile duygularınız hakkında net olmayı içerir.

Açık olmak kendinize ve diğerlerine saygı duymaktır. Kendinizi olduğunuz gibi ortaya koyduğunuzda diğerleri de sizi daha iyi tanır. Bunu yapmak karşınızdaki kişilerin sınırlarına müdahale etmek değildir. Sadece kendiniz olduğunuzu kabullenmek ve yaşamdaki yerinizi ortaya koymaktır.

4. Kendi kararlarınızı vermeye başlayın

Buna en iyi başlangıç gününüzü nasıl geçireceğinizi belirlemektir. ‘Bugün ne yapmak istiyorum?’. Sizi iyi hissettiren şeyler ve ilgi alanlarınızı düşünebilirsiniz.

5. İhtiyaçlarınızı karşılayın

Bedensel, duygusal, sosyal, ruhsal vb. birçok ihtiyaç bulunmaktadır. Bağımlı kişilik özellikleri olan kişiler diğerlerinin ihtiyaçlarını karşılama konusunda harikadır. Ancak kendi ihtiyaçlarını ise görmezden gelirler.

İhtiyaçlarınızı belirleyin ve bunları karşılama yollarını keşfedin. Örneğin, yalnız olduğunuzu hissediyorsanız, bu ihtiyaç karşısında yakın bir arkadaşınızla dışarıda bir şeyler yemek için planlama yapın.

6. Kendinizi rahatlatmayı öğrenin

Duygularınızı yaşamaya ve hissetmeye izin verin. ‘Böyle hissetmemeliyim’ demek ya da hislerinizi görmezden gelmek yerine, kendinize iyi bir ebeveyn olun ve kendinizi rahatlatın. Sizi nelerin rahatlattığını, sakinleştirdiğini ve mutlu hissettirdiğini belirleyin.
Bağımsız bir birey olmak kendi içsel rehberlik sisteminiz doğrultusunda hareket etmek anlamına gelir. Başkasının hayallerini takip ederek asla tam olarak tatminkar bir yaşam süremezsiniz. Gerçek doyum içsel dünyanızda bağımsız bir birey olabilmenizle mümkündür.

Kaynak:psychcentral.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Daha Bağımsız Bir Birey Olmanın 6 Yolu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem GÜMÜŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün Makaleleri
► Birey Toplum İlişkisi Psk.Esra ERDOĞAN
► Birey Merkezli Yaklaşım Psk.Doğancan GÖKÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Daha Bağımsız Bir Birey Olmanın 6 Yolu' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:05
Top