2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Varikosel Mikrocerrahi Ameliyatı ve Tedavisi
MAKALE #13780 © Yazan Doç.Dr.Tuncay TAŞ | Yayın Aralık 2014 | 6,204 Okuyucu
Varikosel, testis torbasının içinde genişlemiş varisler (damarlar), erkek kısırlığını etkileyen en yaygın durumdur ve ağrı ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca sol tarafta varikosel varlığı daha yaygındır.
Hekimin dikkatli muayenesi ve gerekli tetkikleri istemesi durumunda kolayca tanı konur. Fizik muayene sonuçsuz kalırsa, doktorunuz bir skrotal doppler ultrason isteyebilir. Vücudunuzun içindeki yapıların kesin görüntülerini oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan bu test, sıklıkla ameliyat sonrası takipte kullanılır. Varikosel çoğu zaman hiçbir belirti vermez. Ancak bazen bu belirtiler görülebilir: Testislerde ağrı, küçülme,dolgunluk hissi, İnfertilite (kısırlık), gözle görülebilen genişlemiş damarlar izlenebilir.
Ele gelen genişlemiş damarlar Varikosel I. dereceden III. dereceye kadar derecelendirilmektedir.
I. derecede ıkınmayla damarlar ele gelir,
II. derecede damarlar ıkınmadan kalınlaşmıştır damarlar ele gelir,
III. derecede ise damarlar çok genişlemiş, kıvrımlar çok büyük yumaklar yapmıştır gözle görülebilir ve bozulmuş dolaşıma bağlı testislerde ufalma görülebilir.Varikosel tedavisi için çeşitli yaklaşımlar vardır. Klasik varikoselektomi, mikrocerrahi inguinal ve Subinguinal yaklaşımlar, laparoskopik onarım ve radyografik embolizasyon.
Mikrocerrahi varikoselektomi şu anda en düşük komplikasyon riski ve yüksek babalık oranı (anormal sperm sayısını yeniden artması) nedeniyle tercih edilen tedavi seçeneği olmuştur. Mikrocerrahi varikoselektomi de kasık bölgesinde küçük bir kesi yapılır. Bu küçük bir kesi (2 cm) genelde kasık kemiğine üzerinde yapılır. Burada, bir mikroskop kullanılarak, genişlemiş venler bulunur ve kan akışı kesilir. Kesi birkaç küçük dikişle kapatılır. Mikrocerrahi varikoselektomide, testisi korumak için testis arter ve lenfatik kanalları mümkün olan en iyi şekilde görselleştirme sağlanır. Ayrıca testis doğurtulur ve altında bulunun diğer venlerde bağlanır.
Varikosel ameliyatının başarı şansı nedir ?
Varikosel ameliyatından sonra sperm değerlerinde düzelme ve gebelik şansında yükselme olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda varikosel ameliyatı olanların %50-80′inde spermlerinde düzelme görülürken, %20–69 arasında gebelik bildirilmektedir.
Doktorunuz ile takip kontrol planınızı konuşmalı, eşinizle gerekli psikiyatrik desteği almaktan çekinmemelisiniz.Operasyon sonrası en sık memnuniyetsizlik nedenleri ağrını geçmemesi, kısırlığın geçmemesi nedenlidir.Sorunlarınız ve sağlıklı cinsel yaşam hakkında sorularınız için doktorunuzdan çekinmeden randevu talebinde bulununuz.
Ameliyat öncesi hazırlık
Herhangi bir cerrahi için, varsa diğer sağlık sorunlarınızın çok iyi bilinmesi gereklidir. Bu mikrocerrahi öncesinde de bir dahiliye uzmanı ile diğer sağlık sorunlarınız varsa istişare edilir.Hastanın, ameliyattan bir hafta önce aspirin ve aspirin ürünleri kullanmaması gerektiği bildirilir.E vitamini kullanan hastalarımızın doktoruna bilgi vermesi gereklidir.
Ameliyat öncesi tüy kıl temizliği, hastanede ameliyat öncesi yapılır evde yapılıp gelinmesi önerilmez yapmak isteyen hastalar doktorundan ayrıntılı bilgi almalıdır.
Prosedür
Normalde bir Ayaktan Cerrahi Merkezi’nde bir out-hasta olarak ameliyat olacaktır. Hastaya ameliyattan öncesi tam muayene ve gerekli laboratuvar testleri yapılacaktır. Ayaktan Cerrahi Merkezi’ne ameliyat gününde, en az bir saat önce gelmesi gerekmektedir. Hasta önceki gece saat 23′den buyana hiçbir şey yememiş olmalı, sabah hastaneye aç karınla gitmesi gerekmektedir. Doktorunuz sizi muayene ve sorularınızı cevaplamak için ameliyat öncesi sizinle görüşecek, resmi onam belgelerini kendi imzaladıktan sonra size sunacaktır, okuduktan sonra anlamadığınız yerleri doktorunuza sormanız gerekmektedir.
Varikosel mikrocerrahi ligasyonu tek taraf için yaklaşık 45 dakika sürer. Operasyon genel ya da spinal anestezi ya da lokal anestezi ile gerçekleştirilebilir.
hastamızameliyat sonrası bir saat uyanma odasında kalır ve hasta odasına gider.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Varikosel Mikrocerrahi Ameliyatı ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Tuncay TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuncay TAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Tuncay TAŞ
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın Yazıları
► Mikrocerrahi Varikosel Ameliyatı Op.Dr.Levent TÜRK
► Varikosel Ameliyatı Op.Dr.Cem ÖZLÜK
► Varikosel ve Tedavisi Doç.Dr.Tuncay TAŞ
► Varikosel ve Tedavisi Op.Dr.Fırat SARAÇOĞLU
► Sinüzit Tedavisi ve Ameliyatı İçin Uyarılar Doç.Op.Dr.Erhun ŞERBETÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Varikosel Mikrocerrahi Ameliyatı ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Cinsel Bitkisel Ürünler Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:48
Top