2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı Nedir? Aileler Neler Yapabilir?
MAKALE #19199 © Yazan Uzm.Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN | Yayın Ocak 2018 | 2,393 Okuyucu
Sınav Kaygısı Nedir? Aileler Neler Yapabilir?

Sınav kaygısı bir sınav öncesinde, sınav sırasında veya sonrasında duyulan endişe ve rahatsızlık hissidir.

Sınav öncesinde öğrenilen bilgilerin sınav sırasında açığa çıkarılmasına engel olan ve öğrencinin sınav anında potansiyelini tam olarak kullanmasını engelleyip başarıyı düşüren yoğun kaygı durumudur.

Sınav kaygısı gerekli midir?

Sınav kaygısı gerekli ve faydalı olabilir. Öğrenciyi motive edebilir. Öğrenmeye teşvik edebilir. Fakat yüksek ve aşırı kaygı sınavda başarısızlığa neden olabilir.
İstenilen kaygı orta düzey kaygıdır.

Kişinin, Kendisini Tehdit Altında Hissetmesi Kaygıyı Yükseltir!

İnsanın hayattaki en öncelikli ihtiyaçlarından biri “güvenli” bir ortamda yaşamını sürdürmektir. Tehdit algısı, korunma amaçlı davranışlarımızı arttırır. Kişi bir tehdit algısı hissettiğinde, yükselen kaygıyla birlikte kendini savunma davranışları gösterir. Bu durum elbette ki insan yaşamının devam etmesi için kaçınılmaz bir gerekliliktir.

Kişi, güvenlik tehdidiyle kendisini huzursuz eden ortamlardan ve insanlardan kaçmaya başlar. Bazen bu kaygı düzeyi o kadar yükselir ki, kişi huzursuz olduğu bir ortama gireceği zaman, anksiyeteden panik atağa geçen bir durum söz konusu olabilir.

Anksiyete ve korkular, özellikle kadınlarda daha yüksektir. Ancak çocuklarda da görülme sıklığı çok fazladır. Her yaşta ortaya çıkabilen anksiyete ciddi bir ruhsal sendromdur. Ancak, anksiyete bir tehdit durumunda ortaya çıkıyorsa, süresi ve şiddeti var olan durumla uygunluk içerisindeyse bu elbette ki bir hastalık olarak değerlendirilmemelidir. Patolojik anksiyete, kişinin yaşam seyrini bozan anksiyetedir ve tedavi gerektiren anksiyete türü de budur.

SINAV KAYGISININ BAŞLICA NEDENLERİ:

 Sınava gerçeğinden farklı anlamlar yükleme,
 Sınava yeterince hazırlanamama veya kötü çalışma alışkanlıkları,
 Başarısız olma korkusu,
 Gerçekçi olmayan mükemmeliyetçi yaklaşımlar,
 Olumsuz düşünce biçimleri,
 Aile ve çevrenin beklentilerinin yüksek olması,
 Sınavda zamanı iyi kullanma teknikleri hakkında bilgi sahibi olmama.
HİSSEDİLEN FİZYOLOJİK BELİRTİLER NELERDİR?
 Kalp atışlarının düzensizleşmesi ve çarpıntılar,
 Solunum düzensizlikleri,
 Ellerde titreme, vücutta ateş basması,
 Baş dönmesi, bayılma beynin boşalmış gibi hissedilmesi,
 Vücutta yorgunluk hissi, uyuşma ve titremeler vb…

EBEVEYNLERİN YAŞADIĞI KAYGI

Ya başaramazsa… Az kaldı….Daha eksikleri var..İyice de sıkıldı artık…. Ondan daha iyi çalışanlar da vardır…. Zaten tüm aksilikler bu çocuğun başına gelir….. Sınav günü bir aksilik olursa….. Ya istediği yer olmazsa… Bu kadar emek boşa mı gidecek…

Peki 'Bu Düşünceler Bana ve Çocuğuma Ne Kazandırıyor? Çocuğuma Daha Çok Yardımcı Olabilmemi Sağlıyor Mu? Böyle Düşünerek Ne Elde Edebilirim?' bu soruları kendinize sorunuz ve kaygılandığınızda gözlem yapıp neyin işe yaradığına odaklanınız.

SINAV KAYGISI DURUMUNDA AİLELERİN ÇOCUKLARA YARDIM ETMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİ;

• Dinleyin-gerçekten dinleyin, anladığınızı hissettirin.
• Evde huzurlu bir ortam yaratın.
• Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin,koşulsuz sevgi gösterin.
• Empati kurun.
• Ben dili kullanın.
• Çocuğunuza zaman ayırın.
• Olumlu yönlerini pekiştirin, taktir edin.
• Olumsuz davranışlarının doğrusunu anlatın, yargılamayın.
• Sınavın yaklaşmakta olduğunu sık sık vurgulayıp çocuklarınıza hatırlatmayın.
• Rahatlar düşüncesiyle sık sık “sana güveniyoruz”, “sen yaparsın” ya da “kazanırsın merak etme” türünde konuşmalar yapmamaya çalışın.
• Çocuğunuzla sınav öncesinde kendisini nasıl hissedip değerlendirdiğine yönelik konuşmalar yapın, gerekiyorsa sadece dinleyin.
• Çocuğunuza sınavın sonucu ne olursa olsun sizinle olan diyaloğunuzun değişmeyeceğini onu her zaman seveceğinizi ve değer vereceğinizi vurgulayın.
• Çalışmasını sağlarım düşüncesiyle tehditler, suçlayıcı ve eleştirel bir gözle yaklaşıp değerlendirme yapmayın.
• Sınav öncesinde çocuğunuzu kaygılandıran, telaşlandırıcı tavır ve davranışlardan kaçının.
• Çocuğunuza yönelik olarak yapacağınız şeyleri sınav sonucuna endekslemeyin.
• Sınavdan bir önceki gün normal bir gündür. Normal günlük yaşam nasılsa öyle yaşanmalıdır.
• Çocuğunuzun sizden beklediği tek şey kendisini objektif bir şekilde değerlendirmeniz ve sonuç ne olursa olsun onun yanında olduğunuzu hissettirmenizdir.

Belirli bir gevşeme ve stres yönetimi stratejileri öğretin, sadece etrafınızdaki endişeyi en aza indirmek için değil genel yaşam becerisi olarak bunu anlatın. Stratejiler şunları içerebilir:

1)Derin kontrollü solunum
2)Dikkat egzersizleri
3)Dinlendirici müzik dinleme

Endişeli olduğunuz ve hissettiğinizle nasıl başedildiğiniz bir zamanı paylaşın. Genellikle, akıl yürütme endişeyi azaltmada etkili değildir, bu nedenle çocuğunuzu yapamayacağınız için eleştirmeyin. Akılcı yaklaşımlarla cevap vermeyi tercih edin.

Sorun devam ederse ve günlük aktivitelere müdahale etmeye devam ederse, okuldan yardım isteyin. Yeterli olmazsa bilişsel davranışçı terapi eğitimi almış bir psikoloğa veya psikiyatriste başvurunuz.

Uzman Klinik Psikolog
Aslıhan Değerli
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısı Nedir? Aileler Neler Yapabilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi61 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN'ın Makaleleri
► Sınav Kaygısı Nedir? Psk.Furkan YAVUZ
► Sınav Kaygısı Nedir? Psk.Dnş.Buşra TATARİ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı Nedir? Aileler Neler Yapabilir?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Taraftar Psikolojisi Mart 2019
► Sporun Psikolojideki Yeri Kasım 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:28
Top