2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedilerin Daima Susaması ve Günlük Su İhtiyacı
MAKALE #22447 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Temmuz 2021 | 1,206 Okuyucu
KEDİLERİN DAİMA SUSAMASI VE GÜNLÜK SU İHTİYACI

🔸Kedilerin gün içerisinde bol su içmesi önemlidir. Su, uygun hidrasyon ve uygun sistemlerin ve organ işlevinin sürdürülmesi için gereklidir. Ancak kedinizin giderek susadığını ve normalden çok daha fazla su içtiğini fark ederseniz, bu bir sağlık durumunun işareti olabilir. Artan susuzluk belirtisi ile ilgili birçok sağlık durumu vardır.

🔸Kediler normalden daha fazla su içtiğinde, ilaç yan etkisi veya havanın normalden daha sıcak olması ve kedinin daha susaması gibi çok hafif bir şeyin işareti olabilir. Ayrıca diyabet, böbrek yetmezliği veya karaciğer hastalığı gibi tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir şeyin işareti olabilir.

🔸Kediniz çok susadığına dair belirtiler gösteriyorsa ve kendinizi su kabını normalden fazla dolduruyorsanız, tam bir muayene ve testler yapabilmesi için veterinerinize başvurun. Kedilerde artan susuzluğun nedenleri çoktur ve şunları içerir:

🔹Şeker hastalığı

🔹Böbrek yetmezliği

🔹hipertiroidizm

🔹Cushing hastalığı

🔹Addison hastalığı

🔹Karaciğer hastalığı

🔹İlaçlar

🔹Elektrolit veya kalsiyum eksiklikleri

Artan susuzluk, çeşitli sağlık koşullarını gösterebilir. Kedinizin daha fazla su içme isteği artıyorsa, bunun nedeni aşağıdaki durumlar olabilir:

🔻Şeker hastalığı

Diyabet, vücudun pankreas olarak bilinen bez tarafından salgılanan insülini üretememesinden kaynaklanır. Bu meydana geldiğinde, kan şekeri seviyeleri yükselir ve kedinin idrarına dökülür.

🔻Böbrek yetmezliği

Böbrek yetmezliği çeşitli koşullardan kaynaklanabilir. Böbrekler başarısız olduğunda, elektrolitler ve diğer hormonlar gibi vücudun su dengesi de anormal hale gelir.

🔻Hipertiroidizm

Tiroid bezi, kedinin vücudundaki metabolik süreçlerden sorumludur. Artan susuzluk, aşırı aktif bir tiroid bezinden kaynaklanabilir.

🔻Cushing Hastalığı

Hipofiz bezi, adrenokortikotropik hormon olarak bilinen bir hormon salgılar. Cushing hastalığı, bu hormon aşırı üretildiğinde ortaya çıkar. Bu durum ilaçla kontrol altına alınabilir.

🔻Addison Hastalığı

Addison hastalığı, kedinin adrenal bezlerinin düzgün çalışmamasının bir sonucudur. Adrenal bezler yetersiz miktarda kortizol ve aldosteron üretir.

🔻Karaciğer hastalığı

Karaciğer, kan için protein üretmek, safra, toksinleri temizlemek ve gıdaları enerjiye dönüştürmek gibi çeşitli işlevleri yerine getirmekten sorumludur. Karaciğer hastalığının bir belirtisi artan susuzluktur.

🔻İlaçlar

Kedilerin alabileceği bazı ilaçlar susuzluğun artmasına neden olabilir. Kediniz herhangi bir ilaç kullanıyorsa, lütfen muayene sırasında veterinerinize söyleyiniz.

🔻Elektrolit veya Kalsiyum Eksiklikleri

Bir vücutta elektrolit üretimi veya kalsiyum üretimi yetersiz olduğunda, yan etkilerden biri susuzluğun artması olabilir. Bir kan testi, bir kedinin elektrolit ve kalsiyum seviyesini belirleyebilecektir.

🔸Kediniz artan susuzluk belirtileri gösteriyorsa, veterinerinize başvurun. Veterineriniz, refakatçinizin tam bir fizik muayenesini yapacaktır. Ayrıca kan testi, idrar tahlili ve biyokimya profili gibi birkaç farklı test yapabilir.
Bu testler tek başına veterinerin, kedinizin böbreklerde, karaciğerde, elektrolit ve kalsiyum seviyelerinde ve diğer bez hormon eksikliklerinde herhangi bir anormallikten muzdarip olup olmadığını belirlemesine izin verecektir.

🔸Ön testler geri geldiğinde, sonuçlar veterinere başka hangi testlerin yapılması gerektiği konusunda rehberlik edecektir. Veteriner hekiminiz organları daha yakından incelemek için radyografi veya ultrason yapmayı da seçebilir.

🔸Veterineriniz kedinizin neden normalden daha fazla su içtiği konusunda bir sonuca vardığında, mevcut teşhis ve tedavi seçeneklerini size açıklayacaktır. Böbrek hastalığı veya karaciğer hastalığı gibi ciddi hastalıklar açısından, kedinizin prognozunu size bildirecektir.

🔸Düzenli veteriner ziyaretleri, veterinerin kedinizin böbreklerinin, idrarının, glandüler fonksiyonlarının ve kan çalışmasının normal olup olmadığını görmesini sağlayacaktır. Mevcut bir durum varsa, veteriner onu erken yakalayabilir ve kedi üzerinde tedavi daha kolay olabilir. Bu daha iyi bir prognoza yol açabilir.


🔸Kedinizin su alımını izlemek önemlidir. Bir seferde birkaç gün boyunca su kabını normalden çok daha fazla doldurduğunuzu fark ederseniz, sağlığıyla ilgili her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için bu randevuyu almanız önemlidir. Kedinizi özellikle yılın daha sıcak aylarında sağlıklı bir ortamda tutmak önemlidir. Aşırı ısınan bir kedi normalden çok daha fazla su içebilir. Kedinize her zaman doğru miktarda mama da verdiğinizden emin olun. Kötü beslenme, kedinizin daha fazla su içmek istemesine neden olur.


🔸Kedilerde susuzluk, teşhis edilmesi kolay bir semptom değildir. Bununla birlikte, veteriner bakımı ve teşhisi, kedinizi tekrar sağlığına kavuşturacaktır. Ancak maaliyeti bir tedavi olduğunun bilgisini vermek isterim.

GÜNLÜK SU İHTİYACI


🔸Tipik öneriler, bir kedinin günlük vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 50 mL su gerektirmesidir. Yani bu, 4-5 kg ​​ağırlığındaki bir kedi için günde 200-250 mL'ye denk geliyor. Bu su ihtiyacı, sıvılardan ve yiyeceklerden “serbest su” alımı veya metabolizma tarafından üretilen “oksidasyon suyu” ile karşılanabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedilerin Daima Susaması ve Günlük Su İhtiyacı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
► Kedilerin Paraziter Enfeksiyonları Vet.Hek.Hasan ÇETİNDAĞ
► Kedilerin Enfeksiyöz Peritonitisi (Fıp) Vet.Hek.Somer ÖZÖNER
► Kediniz Neden Su İçmiyor ve Günlük Tüketeceği Su Miktarı Nedir? ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Guinea Piglerde C Vitamini İhtiyacı Vet.Hek.Işıl KARATAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kedilerin Daima Susaması ve Günlük Su İhtiyacı' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:55
Top